Wat waren de gevaarlijkste dinosaurussen

Inleiding dinosaurussen

Omdat dinosaurussen altijd al tot de verbeelding van de mens (en vooral kinderen) hebben gesproken, volgt hier enige informatie over de gevaarlijkste groep dinosaurussen: de vleeseters. Er zijn jagers en vleeseters. Jagers sluipen of jagen achter hun prooi aan. Aaseters eten dieren die al dood zijn. Alle vleeseters horen allemaal bij dezelfde familie, de Theropoden. De grootste vleeseters kwamen voor in het krijt, zoals de Giganotosaurus, de Allosaurus, de Albertosaurus en de alom bekende Tyrannosaurus Rex. Deze dinosaurussen hadden allemaal, stuk voor stuk, scherpe tanden, lange klauwen en een sterk lijf.

Tyrannosaurus Rex

De bekendste dinosaurus die vlees at was de Tyrannosaurus Rex. De Tyrannosaurus kwam voor in het late krijt, vlak voordat de dinosaurussen uitstierven. De Tyrannosaurus had een grote kop. Die was wel 1,5 meter. Met zijn naar voren gerichte blik kon hij scherp zien. Hij had hele grote kaken. In de kaken zaten 50 tot 60 scherpe tanden die wel 23 cm lang konden zijn. Hij at vlees. Hij was 12 meter lang en was 5,6 meter hoog. Hij woog wel 6000 kg.

Giganotosaurus

De Giganotosaurus was 15 meter lang en 6 meter hoog. Hij at vlees. Hij woog wel 8000 kg. Zijn scherpe tanden waren 20cm lang. Hij had een lange staart. Zijn klauwen waren 15 cm lang. Hij had een arm van 1 meter lang. Zijn poot was 5 meter hoog.

Albertosaurus

De Albertosaurus was 9 meter lang. Hij kan 30 km per uur rennen. Hij leefde in het krijt, 70 miljoen jaar geleden. Hij is gevonden in Noord-Amerika. Hij had twee sterke achterpoten. De Albertosaurus was een gevaarlijk roofdier. Zijn klauwen waren 11 cm lang. Hij had een grote kop. Hij had niet zo’n lange staart. Hij had zwarte strepen op zijn lijf.

Allosaurus

De Allosaurus is 12 meter lang. Hij leefde in het Jura en in het vroeg Krijt, 140 miljoen geleden. In het begin van het krijt-tijdperk was hij de grootste vleeseter totdat de Giganotosaurus kwam. Hij is ook gevonden in Noord-Amerika. Er zijn meer dan 60 skeletten van de Allosaurus gevonden. Hij had twee sterke poten. Zijn voorpoten waren kort. Hij had een grote kop van wel 1 meter lang. Hij had best wel grote ogen. Zijn neusgaten waren klein. Hij had een kleine, dikke nek en een groot lijf. Zijn klauwen waren 15 cm lang. Hij kon makkelijk met zijn klauwen in iemands lijf snijden. De Allosaurus had grote kaken. Zijn tanden waren 10 cm lang. Hij had een lange staart. Hij had zwarte strepen op zijn lijf, net zoals de Albertosaurus. Kleine prooien viel hij alleen aan maar grote prooien viel hij samen met andere Allosaurussen aan. Hij viel meestal de Iguanodon en de Gallimimus aan.

Links

Wil je meer informatie over het leven van de dinosaurussen, bijvoorbeeld over het tijdperk waarin de dinosaurussen leefden, de grootste groep plantenetende dinosaurussen of de dinosaurussen met stekels en hoorns, lees dan onderstaande artikelen: