Hoe zien dinosaurussen met stekels en hoorns eruit

Inleiding

Niet alle plantenetende dinosaurussen waren zo groot als de Sauropoden (de zogenaamde Langnekken). Er was ook een groep dinosaurussen die kleiner waren dan de Sauropoden en deze groep dinosaurussen hadden stekels en platen op hun lijf. Er waren ook dinosaurussen met hoorns of kragen achter hun kop. Hieronder beschrijf ik de meest bekende dinosaurussen met stekels en hoorns.

Stegosaurus

Een bekende dinosaurus van die groep is de Stegosaurus. De Stegosaurus heeft platen op zijn rug en aan het eind van zijn staart heeft hij stekels. Het was een lang laag dier met een kleine kop. Zijn achterpoten waren twee keer zo lang als zijn voorpoten. Aan de voorpoten zaten vijf tenen en aan de achterpoten zaten vier tenen. Hij had een dikke stijve staart. De Stegosaurus liep langzaam en was te zwaar om weg te rennen. Als de Stegosaurus werd aangevallen door een vleeseter sloeg hij hard met zijn staart om de vleeseter weg te jagen. De platen op zijn rug waren voor warmteregeling en niet om de vleeseters weg te jagen.

Triceratops

De Triceratops was net zoals de Stegosaurus een dinosaurus met een dik lijf. Op het hoofd van de Triceratops zat een grote kraag met kartels. De Triceratops had drie hoorns. Het woord Triceratops betekent dan ook driehoornig gezicht. Dat komt omdat de Triceratops twee stekels boven zijn ogen had en één stekel op zijn neus. De stekels boven zijn ogen waren groot en de stekel op zijn neus was klein. Hij leefde samen met heel veel andere Triceratops in een kudde. Hij had geen tanden in zijn bek maar kiezen. Hij kauwde de planten fijn. Als zijn kiezen versleten waren dan groeiden er nieuwe kiezen. Als een baby Triceratops werd aangevallen door vleeseters gingen de grotere van de kudde in een groep om hem heen staan om hem te beschermen tegen de vleeseters.

Ankylosaurus

Als laatste van de plantenetende dinosaurussen wil ik iets vertellen over de Ankylosaurus. Deze dinosaurus had allemaal pantserplaten op zijn rug en die beschermden hem. Aan het einde van zijn staart zat een soort knots. Met die knots kon hij dodelijke klappen uitdelen. Daarom was hij geen gemakkelijke prooi voor de Tyrannosaurus Rex. Hij kon met die knots zelfs een poot van de Tyrannosaurus Rex breken. De Ankylosaurus kon behoorlijk groot worden, namelijk wel acht of negen meter.