Groot misverstand over de Big Five van Afrika

Inleiding

Iedereen die in zuidelijk of oost-Afrika geweest is heeft wel gehoord van de Big Five. Onder de Big Five in Afrika worden verstaan de olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard. Maar er heerst nog al eens verwarring over de term Big Five van Afrika. De Big Five staat namelijk niet voor de grootste en ook niet de gevaarlijkste dieren in Afrika zoals velen beweren. Maar waarvoor staat de Big Five dan eigenlijk wel?

Big Five Geschiedenis

De oorsprong van de Big Five ligt aan het begin van de twintigste eeuw. De blanke kolonisten gingen op jachtsafari's. Zij gingen te voet op jacht met hun dragers. In die tijd bleef men vaak enkele dagen tot weken in de bush voor de jacht. Op deze manier zijn de jagers hun trofee gaan begrijpen. De jacht kende een aantal basisregels waar een echte "hunter" zich aan diende (en nog steeds) te houden. De dieren mogen alleen op een bepaalde manier worden beschoten zodat er een "waardige" strijd is tussen jager en trofee. Vaak genoeg ging het mis en werd de jager verwond of gedood door het wild. Zo werd een verzamelnaam in het leven geroepen voor de vijf moeilijkst te schieten dieren: The Big Five.

Misverstand

De gescheidenis verklaard dat de Big Five niet staat voor de gevaarlijkste dieren van Afrika. Het nijlpaard komt niet in de Big Five voor maar heeft jaarlijks de meeste doden op zijn geweten in Afrika. En wat te denken van de krokodil die meer slachtoffers eist dan de buffel of de neushoorn. Deze dieren horen zeker in het rijtje van gevaarlijkste dieren thuis. Maar voor een jager zijn de nijlpaard en de krokodil een betrekkelijk makkelijke prooi om te schieten. De Big Five vertegenwoordigd ook echt niet de vijf grootste dieren. Onder de grootste dieren van Afrika zullen de leeuw en het luipaard voorlopig nog niet vallen. Een giraffe of nijlpaard zijn vele malen groter en zwaarder dan een luipaard. Grote onzin dus als men het bij de Big Five over de grootste of gevaarlijkste dieren heeft.

Moeilijk om op te jagen

De Big Five is dus samengesteld omdat deze groep dieren het moeilijkst zijn om te jagen. Dat komt waarschijnlijk omdat al deze dieren zichzelf verdedigen zodra er gevaar dreigt. Het lastige is dat deze dieren zeer gevaarlijk worden zodra je deze van dichtbij te voet benaderd. Een jager moet daar het juiste moment voor kiezen. Een kleine inschattingsfout, late reactie of onzorgvuldigheid kan dramatische gevolgen hebben. En mocht je het dier slechts verwond hebben wees dan helemaal op je hoede. Een gewond dier uit de Big Five is zeer gevaarlijk. Hij zal instinctief het gevaar te lijf gaan. Je moet dan van hele goede huize komen om het dier alsnog te doden.

Toeristen

Tegenwoordig is de Big five ook zeer populair onder toeristen. Zij houden het dan vooral bij het plaatjes schieten van de Big Five. Toeristen in een 4x4 safarivoertuig zijn geen direct gevaar voor de Big Five. In deze situatie zijn deze dieren dan ook veel minder gevaarlijk en tonen meestal nauwelijks agressie. Je kan de dieren tot enkele meters benaderen zonder dat ze agressie tonen. Dat verklaard dus ook dat deze de Big Five niet per definitie zeer gevaarlijk zijn. Maar het blijven wilde dieren en deze zijn nooit 100% betrouwbaar dus wees op je hoede...