Wat zijn de Victoria Falls

Inleiding

De imposante Victoria Falls zijn de breedste watervallen van Afrika en wordt gevoed door de Zambezi rivier. De Zambezi is één van de grootste rivieren op het Afrikaanse continent en vormt onder andere de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Daar word je verrast door dit spectaculaire natuurfenomeen: de Victoria Falls.

De Victoria Falls

Ontdekking van rook die dondert

In 1853 gaat de beroemde ontdekkingsreiziger David Livingstone voor zijn tweede reis de Afrikaanse binnenlanden in. Ditmaal legt hij grote stukken per kano over de Zambezi rivier af. Hij noemt deze rivier "Gods snelweg naar de Indische Oceaan". Twee jaar later in 1855 ziet Livingstone vanuit zijn kano een vreemde witte wolk boven aan de horizon opdoemen. Onwetend varen ze recht op de grootste waterval van Afrika af. Nog net op tijd weten ze zich aan wal te brengen op een klein eilandje midden in de Zambezi. Livingstone staat vlak aan de rand van de waterval en aanschouwt als eerste Europeaan de spectaculaire waterval. Het kleine eilandje is wat nu heet "Livingstone Island" aan de Zambiaanse kant van de watervallen. David Livingstone is erg onder de indruk door de omvang en schoonheid van de waterval. Hij noemt de waterval daarom naar Queen Victoria, de Engelse Koningin van die tijd. Onder de lokale bevolking staat de waterval beter bekend als Mosi-oa-Tunya (rook die dondert).

Indrukwekkend natuurfenomeen

De Victoria Falls bestaan uit zes afzonderlijke watervallen. De "Main Falls" is 1700 meter breed en 108 meter diep. De complete Zambezi stort daar naar beneden met een gemiddelde van 500 miljoen liter water per minuut. De hoeveelheid water kan behoorlijk verschillen per seizoen. In november (einde droge seizoen) valt er 320 m3 per seconde en in april (eind regen seizoen) kan dat oplopen tot wel 9200 m3 per seconde. De Victoria Falls zijn niet de hoogste of breedste maar wel de grootste waterval ter wereld

De invloed van de seizoenen

De meest indrukwekkende maand om de Victoria Falls te bezoeken is april, het einde van het regenseizoen in zuidelijk Afrika. De waterstand in de Zambezi is dan op zijn hoogst en dit zorgt voor een gigantische neerslag rondom de waterval. Het is dan bijna onmogelijk om de top van de waterval te zien, foto's te maken en je kan maar beter een regenpak meenemen om niet drijfnat te worden. De minst spectaculaire maanden zijn september tot januari wanneer het droge seizoen de waterstand in de Zambezi heeft doen dalen. De waterval is nu verdeeld in slechts enkele stroompjes en lijkt meer op een stenen muur van een canyon.

Een bezoek aan de Victoria Falls 

De Victoria Falls kun je bezichtigen in Zambia en Zimbabwe. Aan de de Zambiaanse kant heb je het beste zicht op de waterval. Voor beide locaties geldt dat je de Victoria Falls het beste vroeg in de ochtend bezoeken wanneer het licht op z'n mooist is. Zodra je de Victoria Falls bereikt wordt je overdonderd door het gebulder en tot wel 400 meter hoogte opstijgende waterdamp. Na het paseren van het loket loop je plotseling een 2 kilometer lang regenwoud in, ontstaan door de constante nevel en neerslag van de waterval. Door deze dichte begroeiing heb je een schitterend uitzicht op de waterval en zijn er vaak regenbogen te zien in de witte nevel wolken.

Knife-Edge Bridge en Devil's Pool 

Aan de Zambiaanse oever kun je doorlopen naar de "Knife-Edge Bridge" die de noordelijke en zuidelijke oever met elkaar verbindt vlak voor de waterval. Deze smalle, gladde, stalen brug hangt boven de 100 meter diepe kloof en is niet aan te raden voor bezoekers met hoogte vrees. Het water spuit hier omhoog uit de diepte alsof het regent uit de aarde. Het uitzicht is daar verbluffend en het voelt alsof je midden in de waterval staat. Voor de echte waaghalzen is er de ultieme attractie op de Victoria Falls: Devil's Pool. Een natuurlijk gevormde waterkolk omgeven door rots tegen de rand van de waterval. Tussen september en december is het mogelijk (niet geheel zonder risico) om aan de rand van de waterval een bad te nemen. In 2009 verloor een tourgids het leven toen hij een toerist uit de pool wilde helpen en zelf uitgleed over de rand van de waterval.

Activiteiten bij de Victoria Falls

Naast een bezoek aan de Victoria Falls zijn er ook sportieve en avontuurlijke activiteiten in de omgeving. De echte adrenaline freaks kunnen zich hier uitleven met de gekste activiteiten. Wat dacht je van rafting over de 23 stroomversnellingen of skydiving boven de Victoria Falls. Maar de meest gevreesde is wel de bungy jump van de spoorbrug met 111 meter vrije val of een bridge swing (heen-en-weer bungelen aan de brug). De sportieve toerist kan kanovaren op een rustige plek vóór de waterval (uitkijken voor krokodillen en nijlpaarden).

  

 

Conclusie

De Victoria Falls zijn vooral bekend om hun schoonheid. In de laatste 20 jaar zijn de Victoria Falls uitgegroeid tot één van de grootste toeristische trekpleisters van Afrika. UNESCO noteerde in 1989 de Victoria Falls op de Werelderfgoedlijst. Ik denk dat deze watervallen best uitgeroepen kunnen worden tot één van de zeven wereld wonderen. De Victoria Falls zijn een symbool geworden voor het Afrikaanse continent en een plek waar je geweest moet zijn.