Hoeveel landen heeft Afrika

Inleiding

Afrika is een van de grootste continenten op onze aarde. Het bestaat uit meer dan 30 miljoen vierkante kilometer aardoppervlak en alleen Azie overtreft dit getal met 43 miljoen vierkante kilometer. Afrika telt dan ook heel veel verschillende landen. Maar weet jij hoeveel landen Afrika heeft? Probeer zelf eens uit hoeveel Afrikaanse landen jij kan opnoemen. Hieronder vind je het antwoord met een opsomming van alle landen.

Politieke indeling Afrika

Noord Afrika (8) West Afrika (18) Oost Afrika (11) Centraal Afrika (5) Zuidelijk Afrika (12)

Algerije

Egypte

Libië

Marokko

Mauritanië

Noord Soedan

Tunesië

Zuid Soedan

Benin

Burkina Faso

Congo Brazzaville

Equatoriaal Guinea

Gambia

Ghana

Guinee

Guinee Bissau

Ivoorkust

Kaapverdië

Kameroen

Liberia

Mali

Niger

Nigeria

Senegal

Sierra Leone

Togo

Burundi

Comoren

Djibouti

Eritrea

Ethiopië

Kenia

Oeganda

Rwanda

Seychellen

Somalië

Tanzania

Centraal-Afrikaanse Republiek

Congo Kinshasa

Gabon

Sao Tomé en Principe

Tsjaad

Angola

Botswana

Lesotho

Madagaskar

Malawi

Mauritius

Mozambique

Namibië

Swaziland

Zambia

Zimbabwe

Zuid-Afrika

Niet onafhankelijke gebieden

Naast de bovengenoemde landen zijn er nog 11 niet onafhankelijke gebieden die niet als landen meegerekent kunnen worden. Deze liggen officieel ook buiten de continentale plaat maar worden vaak wel bij Afrika meegeteld. Tot de niet onafhankelijke gebieden behoren (de eilanden): Bassas da India, Canarische Eilanden, Ceuta, Europa, Glorieuzen, Juan de Nova, Madeira, Mayotte, Melilla, Réunion, Tromelin. Het grootste land in Afrika is Algerije (voor 09-07-2011 was dat Soedan) en de kleinste staat op naam van de Comoren.

West-Sahara en Somaliland

Tot slot zijn Somaliland en West-Sahara nog niet genoemd. Deze gebieden zijn geen algemeen erkende landen. West-Sahara word gedeeltelijk bezet en bestuurd door Marokko. Het overige deel is in handen van de ADRS (Arabische Democratische Republiek Sahara). Er zijn veel landen die West-Sahara erkennen als onafhankelijk land maar ook een aantal landen die het beschouwen als een deel van Marokko. Daaronder vallen ook de landen van de Arbische Liga. Somaliland heeft zichzelf in 1993 als onafhankelijk uitgeroepen van Somalië. Maar ook hier geldt dat Somaliland internationaal nog steeds door geen enkel land erkent word. Somalië kan overigens nog een voorbeeld nemen aan Somaliland. Somaliland is democratisch, stabiel en er heersen geen gewapende rebellen.

In 1963 hebben de Afrikaanse landen onderling afgesproken dat de landsgrenzen niet meer kunnen veranderen. Dit betekent dat de bovenstaande lijst voorlopig dus niet zal veranderen. Maar dit is Afrika dus je weet het maar nooit. In 1993 is het Eritrea wel gelukt zich onafhankelijk te verklaren van Ethiopië met de internationale status van erkenning. Zo zie je dat het zomaar weer kan veranderen.

Hoeveel landen heeft Afrika?

Er zijn 54 landen die samen het continent Afrika vormen. Wist jij ze alle 54 te benoemen?

Tot slot

Er wonen meer dan een miljard mensen in Afrika en helaas leven velen van hen onder de armoede grens. Alle Afrikaanse landen zijn nog steeds ontwikkelingslanden. Toch zijn er onderling grote verschillen in welvaart. Nigeria kent bijvoorbeeld een veel grotere welvaart ten opzichte van buurland Niger. Daarnaast genieten stedelijke gebieden ook een grotere welvaart en ontwikkeling dan de regio's op het platte land. De grootste steden in Afrika zijn Cairo (Egypte), Kinshasa (Dem.Rep. Congo) en Lagos (Nigeria).

Wil je meer weten over reizen in Afrika? Kijk dan ook eens op www.afrika-magazine.blogspot.com