De hoofdstad van Zambia: Lusaka

Algemeen

De stad Lusaka is de hoofdstad van Zambia en meteen ook de grootste stad van het land, Lusaka telde in 2010 1.742.7979 inwoners. Dit is ongeveer 10% van de totale bevolking van Zambia. Naast de grootste stad is Lusaka ook de belangrijkste stad van Zambia: het is het commerciële centrum en regeringscentrum.

Geschiedenis

De stad is genoemd naar het vroegere dorpshoofd, genaamd Lusaaka. Het dorpje Lusaka werd vanaf 1905 uitgebreid door de kolonisatoren, met onder anderen de bouw van een spoorweg. Vanwege de centrale ligging werd Lusaka in 1935 gekozen als nieuwe hoofdstad van de Britse kolonie Noord Rhodesië. In 1964 werd Lusaka de hoofdstad van het onafhankelijke Zambia. 

De laatste jaren is Lusaka uitgegroeid tot een belangrijke stad voor de Zambianen en een geliefde stad bij toeristen, de centrale ligging en de prachtige natuur maken Lusaka erg aantrekkelijk. Tegenwoordig wonen en werken ook veel vertegenwoordigers en diplomaten in Lusaka.

Bezienswaardigheden

Nationale parken

In de omgeving van Lusaka zijn diverse nationale parken te vinden, dit is de grootste en belangrijkste:

Chaminuka Game Reserve

In het Chaminuka Game Reserve hoeven toeristen zich niet te vervelen, er is hier namelijk genoeg te doen. Tijdens het verblijf kunnen toeristen een rit maken met de auto tussen de wilde dieren, er kan een bush wandeling gemaakt worden en men kan er ook vissen en varen.

Het is mogelijk om in het Chaminuka Game Reserve te overnachten, maar een dagtrip is ook mogelijk. Voor meer informatie: http://www.chaminuka.com/

Musea

Zambia National Museum

Dit museum is nog in ontwikkeling, maar geeft toeristen nu al een goed beeld van de cultuur en het leven van de mensen in Zambia. 

Political Museum

Dit museum geeft veel informatie over de politiek in Zambia en focust zich vooral op de strijd voor onafhankelijkheid die Zambia gestreden heeft.

Markten

In Lusaka zijn diverse markten te vinden die altijd leuk en indrukwekkend zijn voor toeristen. De belangrijkste en grootste markt is de New City Market, daarnaast is er ook nog de Central Market en Kamwala. Op deze markten kan onder anderen groenten, vis, kleding, manden, keramiek, houtsnijwerk, batik en meubels gekocht worden, ook zijn er vaak traditionele genezers aanwezig.

Freedom Statue

Dit is het vrijheidsbeeld van Lusaka, het staat symbool voor de strijd voor onafhankelijkheid, die de Zambianen hebben gestreden.

Uitvalsbasis

Naast de bezienswaardigheden in Lusaka zelf, is Lusaka ook een handige uitvalsbasis voor het maken van safari's of het bezoeken van andere steden.

Praktische informatie

Voor een bezoek aan Lusaka is het goed om informatie te hebben over de volgende dingen:

Klimaat

Lusaka kent een subtropisch klimaat, tussen september en november liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 30 en 35 graden. De rest van het jaar is het iets koeler, met gemiddelde temperaturen tussen de 23 en 28 graden. Het regenseizoen begint in oktober en duurt tot april.

Munteenheid

In Zambia wordt betaald met de 'kwacha', één kwacha is honderd 'ngwee'. Munten zijn er alleen als souvenir voor de toeristen, in Zambia wordt alleen betaald met papiergeld dat beschikbaar is in 50, 100, 500, 1000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 kwacha. Per juni 2012 is 10.000 kwacha ongeveer 1,55 euro.

Gezondheid

Voor mensen die naar Zambia willen reizen wordt een aantal vaccinaties aangeraden: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Daarnaast wordt geadviseerd om malariatabletten in te nemen en u heeft een verklaring nodig die aangeeft dat u geen cholera heeft.

Visum

Voor Nederlands reizigers is het verplicht om een paspoort te hebben dat na terugkomst nog zes maanden geldig is, daarnaast is een visum verplicht. Dit kan gekocht worden op het vliegveld voor ongeveer 50 dollar.

Tijdverschil

Wanneer het bij ons in Nederland winter is, is het tijdverschil met Zambia één uur. Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil.

Eten en drinken

Omdat Zambia een Engelse kolonie is geweest, is dat ook goed te zien in de keuken. Er zijn veel Engels georiënteerde gerechten verkrijgbaar, zoals Meat Pie.

Meer informatie

Voor meer informatie over reizen naar Lusaka of Zambia, zijn de volgende websites te raadplegen:

http://www.zambiatourism.com/travel/cities/lusaka.htm

http://www.lonelyplanet.com/zambia/lusaka