Grieks eiland Anafi het zuidelijkste Cycladen eiland

Inleiding

Algemeen

Het meest zuidelijkste eiland van de Cycladen is Anafi, een eiland van ongeveer 40 km² en 500 inwoners. Vanuit Santorini is het ongeveer 2 uur varen naar het oosten. Dit eiland is bergachtig, onvruchtbaar en heeft geen water. Kortom het is ongerept en buiten het hoogseizoen een van de meest stille eilanden van de Cycladen. Vanaf flinke afstand van het eiland lijkt het wel een eenzame klip die oprijst vanuit zee.

Stappen

Anafi

Zoals heel veel eilanden in Griekenland, heeft ook dit eiland zijn eigen mythologie. De god Apollo beval het eiland uit zee op te rijzen om als schuilplaats te dienen voor Iasoon en de Argonauten die in een flinke storm terecht gekomen waren.

Het hoogste punt van het eiland wordt gevormd door de bijna 590 meter hoge berg Vigla. De diepe en nauwe ravijnen zijn prima plaatsen voor de groei van grote cactussen. In het hoogseizoen is het drukker op het eiland, dit komt mede door de tenten die op Klissidie Beach zijn opgesteld. Anafi is een echt wandeleiland.

Geschiedenis van het eiland

  • De oorspronkelijke vorm van het eiland heeft te maken met de grote uitbarsting in 1650 van de vulkaan op Santorini. Laagjes puimsteen daalden neer op het eiland, wat het nog dorder maakte dan het eiland al was.
  • Anafi komt niet onder diverse bezettingen uit zoals zovele andere Griekse eilanden. Zij stonden onder andere onder beheer van Venetianen, Turken, Fransen. Ook piraten wisten het eiland regelmatig te bezoeken en namen regelmatig bijna alle bewoners mee. De aardbeving van 1956 bracht niet alleen veel schade toe aan Santorini, ook Anafi werd zwaar beschadigd.

Bezienswaardigheden

Ondanks dat het eiland stil, sereen en dor is heeft het wel bezienswaardigheden. Vooral enkele archeologische plekken.

  • Kastélli; Op deze helling zijn de restanten te vinden van het Anaphé, waar ook grafkamers en sporen van tempels te vinden zijn. Hier dicht bij bevindt zich de kapel van Panagia tou Dókari waar een Romeinse sarcofaag te bezichtigen is.
  • Klooster van Pangia Zoödóchou Pigís; Dit klooster is gebouwd op de restanten van de tempel van Apollo, waarvan enkele tempelmuren in de nieuwe muren zijn opgenomen. Het ligt op het meest oostelijke punt van het eiland. Dit klooster ligt aan de voet van een ander klooster, namelijk het Panagia i Kalamiótissa. Beide kloosters zijn gebouwd op de helling Kalamos, het laatst genoemde klooster ligt het hoogst en biedt bij goed weer uitzicht tot bijna aan Kreta en vaak over de Cycladen.
  • Het hoofddorp, Chora, van Anafi heeft authentieke Cycladische huizen waarvan de bakovens buiten staan. Chora ligt boven de havenstad Agios Nikolaos, waar de veerboten aanmeren.

Stranden van het eiland

Anafi heeft mooie zandstranden, ze hebben alleen niet allemaal een naam. Een mooi strand ligt voor het dorp Klissidi. Niet ver daar uit de buurt liggen twee naaktstranden. Vanaf sommige stranden is het mogelijk om door het water te wandelen (dat ongeveer tot borsthoogte komt) naar een volgend strand.