Vakantie op Kreta

Inleiding

Eén van de bekendste Griekse eilanden is Kreta. Het eiland is ongeveer 265 kilometer lang en de breedte varieert van 12 km tot 60 km. Het is dan ook één van de grootste eilanden in het Middellandse Zee gebied. Het ligt tussen het vasteland en Afrika in. De hoofdstad van Kreta is Heraklion en heeft zo'n 150.000 inwoners. Het eiland is verdeeld in vier departementen, te weten Lassithi, Heraklion, Rethymnon en Chania. Het landschap van Kreta is bergachtig in het binnenland. Aan de kust zijn mooie stranden en mooie havenplaatjes. Er is een weelderige plantengroei op het eiland. Voor de rest is Kreta ook vooral bekend om zijn vele olijfbomen. Kreta biedt veel, zowel voor de zon en zee zoekende toerist als voor de cultuur zoekende toerist.

Hieronder vind je een opsomming van een aantal hoogtepunten van Kreta.

Knossos

Knossos ligt vlak bij de hoofdstad Heraklion. Vroeger was Knossos de eerste en grootste stad van heel Griekenland. Vanuit de stad Knossos reageerde koning Minos over zijn gehele rijk. Bij de opgravingen van Knossos kun je overblijfselen zien van het grote paleis van koning Minos, overblijfselen van het theater, de huizen, grote kruiken en de graven. Knossos is vooral bekend om de mooie rode zuilen. Het paleis heeft een mooie toonzaal, trappen en voorraadkamers. Knossos is ook bekend om het feit dat de oorsprong van een groot deel van de Griekse mythologie daarvan afkomstig is. Als je daar rondloopt geloof je inderdaad in de legende van de held Theseus die in het labyrint Minotarus, half mens en half dier, versloeg.

Spinalonga

Spinalonga is een eiland gelegen in het noordoosten van Kreta. Het is vooral bekend vanwege zijn geschiedenis. Op Spinalonga was vroeger een leprakolonie gevestigd. Deze leprakolonie bestond tot het jaar 1957. Sinds de jaren '70 is het eiland een toeristische trekpleister die door vele mensen wordt bezocht. Op het eiland kun je een interessante rondleiding krijgen. Het eiland is te bereiken met een boot vanuit Agios Nikolaos en Elounda.

Samariakloof

De Samariakloof is één van de grootste toeristische trekpleisters van Kreta. De kloof is ongeveer 16 kilometer lang en op sommige punten heel erg smal. Men moet eerst 1200 meter afdalen om aan de wandeling in de kloof te beginnen. Het lopen van de kloof is voor veel mensen een grote uitdaging. Deze kloof is ontstaan doordat een riviertje zich door de tijd heen een weg heeft geslepen. De kloof is geopend vanaf mei tot en met half oktober en is bij zware regenval gesloten. In het jaar 1962 is de kloof tot nationaal park bestempeld vanwege zijn flora en fauna.

Rethymnon

Het plaatsje Rethymnon is een prachtige plaats gelegen aan het strand. Het stamt nog uit de Turkse tijd en heeft ook nog een mooie Venetiaanse haven. Het is wel kleiner dan bijvoorbeeld Heraklion. Dit oude stadje is heel goed bewaard gebleven en je kunt hier urenlang struinen door de smalle winkelstraatjes. Aan de boulevard, compleet met palmbomen zitten veel kleine restaurantjes waar het lekker eten is.

Arkadi klooster

Dit klooster ligt vlakbij de stad Rethymnon en het bezoeken van het klooster is zeer zeker de moeite waard. Dit klooster wordt nu nog bewoond door monniken maar stamt uit de tijd dat de bewoners van Kreta verwikkeld waren in een onafhankelijkheidsstrijd tegen de Turken. Elk jaar wordt dit klooster door veel toeristen bezocht.

Chania

De stad Chania ligt in het noordwesten van Kreta. Na Heraklion is Chania de tweede grootste stad van het eiland. Chania is volgens velen de mooiste stad op Kreta en heeft Turkse en Venetiaanse kenmerken die beiden goed bewaard zijn gebleven. In Chania heb je een oud en een nieuw gedeelte. Veel toeristen vinden hun weg naar de jachthaven van Chania. Chania heeft ook een goed uitgaansleven. Vanuit Chania kunnen er uitstapjes worden gemaakt naar bijvoorbeeld de Samariakloof.

Lassithi-hoogvlakte

De Lassithi-hoogvlakte is te bereiken via het plaatje Chersonissos, Agios Nikolas en Stalis. De hoogvlakte ligt tussen twee bergen ingeklemd en de uitzichten vanuit de hoogvlakte zijn zeer spectaculair. De vlakte zelf ligt op zo'n 800 meter, maar de weg daar naartoe is ook zeer zeker de moeite waard. Er liggen veel traditionale dorpen op de weg naar de hoogvlakte. Kenmerkend voor de Lassithi-hoogvlakte zijn de honderden windmolens die hier staan. Vroeger werden deze door de bewoners van Kreta gebruikt om water uit de grond te pompen. Nu staan ze er alleen als decor. Volgens de legende bevindt zich hier ook de Dikti-grot wat de geboorteplaats van Zeus was.

Vai

In het noordwesten van Kreta ligt het palmenstrand van Vai. Elke dag komen hier heel veel mensen om dit strand te zien en te fotograferen. Vai is beroemd om zijn palmbomen en wordt dan ook het Caribische strand van de Middellandse Zee genoemd. Het is ook bekend van de Bounty-reclame.

Badplaatsen

De meest bekende badplaatsen van Kreta zijn Malia, Chersonissos (met ook een heel gezellig centrum en een goed uitgaansleven), Rethymon, Agios Nikolaos (met een hele mooie baai), Agia Pelagia, Chania, Kokkini, Gouves, om er maar een paar te noemen. Aan de zuidkust van Kreta liggen iets minder zandstranden. Dat komt omdat de kust daar veel steiler is. Voorbeelden hiervan zijn Ierapetra, Matala (bekend om zijn grotwoningen). Aan de zuidkust is de temperatuur veelal iets hoger dan aan de noordkust.

Links