Grieks eiland Sikinos voor rust en wandelen

Inleiding

Algemeen

Gelegen tussen Folegandros en Ios ligt Sikinos een eiland van ongeveer 41 km² met 200 inwoners. Het ligt op een afstand van 180 km zuidoost van Piraeus. Sikinos heeft nog steeds de echte eiland atmosfeer, het is er rustig en ongekunsteld.

Stappen

Sikinos

Het enige dat eigelijk heel goed kan op dit eiland is relaxen. Pinautomaten, internet cafés zijn er niet te vinden. Wel is het mogelijk het eiland wandelend te verkenen of per ezel. De bevolking is uitermate vriendelijk.

Het eiland zelf is erg bergachtig met enkele wegen. De wegen lopen van Aloprónia (haven) naar Kástro en Páno Chorió (het dubbele hoofdstadje) en van Kástro (ook wel Chora) naar Episkopi. Het eiland zelf is vrij dor, maar is in bezit van een vallei tussen Alopronia en Chora die heel mooi is.

Wat te zien op Sikinos

Sikinos stad: Kástro en Páno Chorió wordt ook wel Sikinos stad genoemd. Het is een authentiek stadje gelegen op 280 meter hoog. Er is een ommuurd plein met in het midden de kerk van Pantánassa, gesticht in 1787. In de kerk bevinden zich mooie iconen en het heeft een prachtig templon. In Sikinos staan ook mooie herenhuizen met een marmeren zuilengang ertussen. Tevens zijn er windmolens te vinden.

Hora is een Middeleeuwse oudere wijk. In het huis van een Grieks-Amerikaanse verzamelaar is het Folk Museum ondergebracht. Verder is er nog het klooster Moni Zoödóchog Pigi dat dateert uit het begin van de 18e eeuw. De bouw van de muren is zodanig dat deze bescherming boden tegen aanvallen van piraten. In de 18e eeuw was het Skordilis die de iconen heeft geschilderd.

Episkopi: 4 km voorbij Sikinos stad ligt Episkopi, de tempel die gebouwd is ter ere van Apollo uit de 3e eeuw v.Chr. In de 5e eeuw werd deze tempel omgedoopt tot de Byzantijnse kerk Koimisis Theotokou, waarbij de muren en zuilen zijn hergebruikt. In de 17e eeuw kwam hier een klooster bij.

Aloprónia: 3 km ten zuidwesten van Sikinos stad bevindt zich het haventje Aloprónia en het strand. Het is hier prima voor kinderen er zijn namelijk parasols en banken. Er zijn twee afgelegen strandjes, namelijk Agios Geórgios en Agios Pandeleímoon. Deze zijn alleen lopend bereikbaar, of in de zomer per bootje.

Geschiedenis van het eiland

Geologische vondsten hebben aangetoond dat het eiland al sinds het Mycenische tijdperk bewoond is. In vroeger tijden was de naam van het eiland “Oinoe”, een afgeleide van het Griekse “Inos” dat wijn betekend. De naam Sikinos is de naam van de mythologische Sikinos, de zoon van Thoas (koning van Lemnos).

In zijn geschiedenis heeft ook Sikinos veelvuldig bezoek gehad van piraten. Zoals zoveel eilanden die in de Egeïsche Zee liggen, heeft ook dit eiland onder beheer gestaan van onder andere de Venetianen, de Romeinen en de Turken. Pas na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1821 to 1829 werd Sikinos een deel van Griekenland.