Grieks Tilos eiland van het 1e homo huwelijk

Inleiding

Algemeen

In juni 2008 vond op dit eiland het 1e homo huwelijk van Griekenland plaats. Maar dit rustige eiland, met zijn vriendelijke bevolking, van 63 km² en zijn 300 inwoners heeft veel meer te bieden.

Stappen

Tilos

Dit eiland is onderdeel van de Dodecanese eilanden, op afstand van 65 km ten noordwesten van Rhodos (en ten zuidwesten van de Turkse kust). Het ligt tussen Kos en Rhodos in. Het eiland is een perfecte locatie voor wandelingen of voor een zonnebad op een afgelegen strandje. Het eiland staat bekend om zijn honing, er zijn dan ook wel enige bijenkorven op het eiland te vinden.

De hoofdstad is Megalo Horio (groot dorp) gelegen in het midden van het noorden van Tilos. De weg vanuit Megalo Horio leidt naar het andere dorp op het eiland, de haven Livadia.

Historisch gezien is dit eiland zeer interessant omdat het ooit het leefgebied was van de prehistorische dwergolifant meer dan 50.000 jaar geleden. Geografische vondsten hebben dit aangetoond door botten die in een grot zijn gevonden. De Griekse dichter Erinna zou volgens de verhalen in 350 v.Chr. geboren zijn.

Geschiedenis van het eiland

Oorspronkelijk was de naam van het eiland Telos, naar de zuster van Telchines. Telchines zou naar het eiland gekomen zijn om heilzame kruiden te zoeken voor zijn zieke moeder. Na haar genezing kwam hij terug en stichtte een tempel voor de Griekse goden Apollo en Neptunus.

Geologen hebben scherven aardewerk en stenen werktuigen op het eiland gevonden die aangeven dat het eiland al bewoning kende in de tijd tussen 8000 en 7000 v.Chr. Zoals zoveel eilanden in de Egeïsche zee, heeft ook Tilos te maken gehad met diverse soorten bezetting en overheersing. Zo heersten onder andere op het eiland:

  • Minoërs, Mycenen en Doriërs; een periode waarin het eiland een enorme bloei doormaakte en bekend stond om de productie van kleding en parfums.
  • De Romeinen bezetten het eiland in 42 v.Chr. nadat het eiland een lange periode van zelfstandigheid had gekend. Onder de Romeinen bloeide het eiland weer op tot de aardbeving in 512 toen het grootste deel van het eiland werd verwoest.
  • Na de Romeinen komen de Byzantijnen.
  • In 1309 komen de Johanieter Ridders die forten, gebouwd door de Byzantijnen, versterkten en er nieuwe bij hebben gebouwd.
  • Tussen 1523 en 1912 waren de Turken de baas op het eiland.
  • Vanaf 1912 was Tilos onderdeel van Italië tot dat de Duitsers in 1943 het eiland binnenvielen.
  • Nadat de Duitse bezetting in 1948 werd opgeheven werd Tilos onderdeel van Griekenland. Vanaf dat moment nam het aantal bewoners op het eiland af, velen gingen naar Amerika of Austrailë.
  • In 2008 was het eiland weer een keer in het nieuws. De burgemeester Anastassios Aliferis gaf toestemming voor het sluiten van homohuwelijken. Dit eiland is de enige plaats in heel Griekenland waar het mogelijk is voor homo seksuelen om in het huwelijk te kunnen treden.

Bezienswaardigheden Tilos Agios Panteleimon: gelegen in een groen dal en mooie omgeving van zeer oude kastanjebomen, cypressen en eiken, ligt dit versterkte klooster, bewaakt door een hoge vierkante toren bij de ingang. Het gebouw biedt niet alleen een mooi aanblik, van binnen is het mooi gedecoreerd. Het klooster, gebouwd op een heuvel, dateert uit de periode tussen 1470 en 1480. Op de plaats waar nu het klooster staat, stond vroeger een tempel. Hoogst waarschijnlijk zijn overblijfselen van deze tempel verwerkt in de bouw van het klooster.

Megalo Chorio: Aan de voet van de heuvel ligt dit gedeeltelijk verlaten oorspronkelijke dorp, gebouwd rond een oud kasteel. Het kasteel staat boven het huidige dorp, de toegangspoort en delen van de muur bestaan nog steeds. Dat vele witte huisjes gebouwd rond het kasteel, had te maken met bescherming tegen de piraten. Tegenwoordig is het dorp lager gelegen op de heuvel. Het huidige dorp heeft een enkele winkel en taverne’s. Het kasteel is bereikbaar via een steil pad, een wandeling van ongeveer 3 kwartier. Het waren de Johannieter ridders die het kasteel hebben gebouwd. Staande bij het kasteel is het uitzicht geweldig. Er kan naar het eiland Nisiros worden gekeken, het naburige eiland.

In het dorp staat de 19e eeuwse kerk van de Aarstsengel Taxiarchis en de begraafplaats is aangelegd op een nog veel oudere begraafplaats. Er staan nog oude tombes en grafstenen waarop reliëfs zijn aangebracht. Op de oude begraafplaats zijn veel vondsten gedaan zoals juwelen, grafgiften en een bronzen beeld. Al deze opgravingen zijn ondergracht in het Museum van Rohdos.

In het stadhuis van het dorp zijn de fossiele vondsten ondergebracht van de dwergolifant. De olifant bracht op het eiland de zomers door. Rond 4000 v.Chr. stierf dit dier uit. Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw werden de beenderen gevonden naast beenderen van nog oudere herten.

Agios Andonios: Op een afstand van ongeveer 9 km van Megalo Chorio ligt (in het dorp) het klooster Agios Pandeleimonas. Het is gebouwd in de 15e eeuw ter ere van de beschermheilige van het eiland. In het klooster dat nu leeg staat, woonde ooit 40 monniken. Het heeft muurfresco’s en in de kapel bevinden zich iconen.

Livadia: Een echt dorpsgevoel straalt dit plaatsje uit, met een centraal plein en een paar taverne’s. Het is een havenplaatsje en in het haventje bevinden zich enkele winkels. Het strand dat het dorp rijk is bestaat uit (grote) keien.

Mikro Chorio: Hier staat een fort dat gebouwd is door de Johannieter ridders in 1366 en kreeg de naam fort van Misaria. De woningen werden net als het kasteel vlak bij het fort gebouwd, om zo snel bescherming te vinden bij aanvallen van piraten. Het dorpje dat op 3 km afstand ligt van Livadia is sinds 1960 bijna geheel verlaten en bijna geheel vervallen. Alleen de kerken staan nog overeind, alsmede een paar huizen.

Overige dorpjes:

  • Element CAgios Andonios: een strand, windmolen en enkele woningen
  • Micro Chorio: in de jaren vijftig van de vorige eeuw helemaal verlaten
  • Plaka: hier in de buurt staat het kerkje van Moni Agiou Panteleimona, daterend uit 1470. Het is gerenoveerd in 1703 en 1824 en in 1843 werd het kerkje uitgebreid

Er zijn fresco’s te zien uit de 18e eeuw.

Eristos Beach: Het beroemdste 1,2 km lange strand dat Tilos rijk is. Er staan bomen en naturisme is hier toegestaan. Tilos heeft in totaal 20 stranden aan zijn eilandkust, waarvan dit genoemde strand het bekendste is.