Grieks Skiathos met mooiste strand van het land

Inleiding

Algemeen

Het eiland Skiathos ligt ongeveer 6 km van Pilon (het vasteland) in het noordwesten van de Egeïsche zee. Het eiland met een oppervlakte van 60 km² en zijn ruim 3.000 inwoners is het kleinste, maar populairste (bij binnen- en buitenland) eiland van de Sporaden.

Stappen

Skiathos

Dat dit eiland zo populair is komt omdat het wel op een vakantiefoto lijkt. De natuur is mooi (beboste heuvels), de stranden goudgeel (ca. 60 stuks) en het water kristalhelder (ongeveer 70 kreken). Natuurlijk kent het eiland een prima nachtleven (vooral in de haven).

De hoofdstad is de gelijknamige stad Skiathos en het heeft nauwe straatje met boetiekjes, terrasjes, restaurantjes en taveernes. Het is een must om in één van de restaurantjes gesignaleerd te worden. Skiathos stad is de hoofdstad, maar tevens het enige dorp van betekenis.

Wat te doen op het eiland

In Skiathos stad staat het huis waar de Griekse schrijver Alexandros Papadiamantis heeft gewoond. Tegenwoordig is het een museum. Deze Alexandros was zowel monnik, schrijver als dichter en leefde in de 19e eeuw. Het museum ligt aan een klein pleintje waar traditionele herenhuizen gebouwd zijn. In deze herenhuizen zijn onder andere juweliers en kunstgalerieën onder gebracht.

Het stadje heeft een boulevard waar de kroegen, terrasjes en discotheken tot in de kleine uurtjes open zijn. Het is er gezellig winkelen in het stadje waar de huizen rode daken hebben en typische kerktorens het zicht van de stad kenmerken. Enkele van deze kerken zijn de Trion Ierarchon en, Panagia Limnia uit de 19e eeuw. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw toen het onderdak en veiligheid bood aan de Barbaren.

Bourtzi: Dit is een schiereiland tussen de twee havens van Skiathos stad. Op dit schiereiland waar jaarlijks het Egeïsche dansfestival wordt gehouden, zijn vele naaldbomen te vinden. Ook liggen er ruïnes van een oud fort. Een gebouw in de Neoclassistische stijl heeft een standbeeld van Papadiamantis.

Overige bezienswaardigheden:

  • Bij Pounta ligt een kasteel gebouwd door de Venetianen
  • Kloosters en kerken, onder andere het Moni Evangelistria waar Griekse opstandelingen na de revolutie van 1821 naar toe vluchtten. Het dateert uit 1806 toen monniken van de berg Athos het klooster hebben gebouwd. In het midden van het klooster bevindt zich een Byzantijnse kerk, compleet met gewelven van roze baksteen en een leien dak.
  • De oude haven
  • De blauwe grot die zich aan de oostkant van het eiland bevindt.

Stranden:

  • Koukounaries aan het zuidwesten van Skiathos, het mooiste strand van heel Griekenland. Het staat zelfs op de 7e plaats van de beste stranden ter wereld. De vorm van het strand is een hoefijzer en er zijn hoge pijnbomen en een riviertje in de buurt.
  • Achter Koukounaries ligt het naaktstrand Banana Beach
  • Mandraki is een strand met rotsen en duinen, vaak alleen bereikbaar via een dagtocht.
  • Agias Paraskevi is een groot strand
  • Troulos
  • Tsougria is een strand eiland

Geschiedenis

De Griekse god Dionysus werd op het eiland aanbeden en zijn cult naam was “Skianthos”.

De eerste bewoners op het eiland waren de Kretenzen, daarna de Myceniërs. Daarna volgden de Chalki en na de Peloponnese oorlog, in 404 v.Chr. werd het eiland autonoom en onafhankelijk. In de periode van 338 v.Chr. tot 330 waren de Hellenisten en Romeinen aan de macht op Skianthos. In de tijd die daarop volgde tot 1538 waren de Byzantijnen en Venetianen de baas. Het waren de kruisridders die in 1204 het eiland veroverden op de Byzantijnen en deze aan de Venetianen gaven.

In 1538 veroverden de Turken het eiland op de Venetianen en zij bleven hier tot aan 1821 toen Skiathos bij Griekenland kwam.