Vakantie op Kalymnos

Inleiding

Het eiland Kalymnos is een Grieks eiland wat behoort tot de eilandengroep van de Dodokanesos. Het is een vrij klein eiland met maar 111 km2 en 15000 inwoners. Kalymnos ligt ten noorden van Kos en het ligt ook vlak voor de Turkse kust. Sinds 2006 heeft Kalymnos een eigen vliegveld en is daardoor redelijk goed te bereiken. Het klimaat is gunstig en het landschap bestaat veelal uit groene valleien met citrusbomen en vele rotsen en grotten. Door de vele rotspartijen op het eiland Kalymnos is dit eiland zeer in trek bij klimmers.

Een aantal hoogtepunten van Kalymnos op een rij.

Pothia

Het plaatsje Pothia is de hoofdstad van Kalymnos en heeft ongeveer 10.000 inwoners. Het plaatsje is tegen een heuvel aangebouwd. Het plaatsje heeft een drukke haven en de haven is dan ook de thuisbasis van de sponzenvloot. In Porthia zijn verschillende bezienswaardigen, ook die te maken hebben met de sponzenvloot. Er is onder andere een sponsfabriek en een school voor sponsduikers. In het plaatsje Vlichadia is er een groot zeemuseum waar van alles te zien is wat met sponsenvloot te maken heeft. Verder is er een negentiende eeuwse kathedraal met een mooie koepel (Agios Christos), een mooie grot en een archeologisch museum. Boven de stad zie je tegen de heuvel de ruïnes van een ridderkasteel. Verder zijn er genoeg winkelmogelijkheden. Pothia heeft ook een levendige boulevard.

Grotten

Het eiland Kalymnos is vooral bekend om zijn grotten . Één van de bekendste grotten van het eiland is de grot van Kefalas. Deze grot ligt in het zuiden van het eiland en deze grot kan per boot worden bezocht. In het oosten van het eiland ligt de grot van Daskalio, die ook te bezoeken is. De grotten zijn vrij te bezoeken.

Agios Pandeleimonos

In dit plaatsje ligt een mannenklooster met een heilige grot.

Stranden

De mooiste en meest bezochte stranden van Kalymnos liggen aan de westkant van het eiland. De bekendste stranden zijn Mirties en Masouri.

Pera Kastro

Boven het plaatsje Chorio liggen de ruïnes van het kasteel van Pera Kastro. Dit kasteel werd ook wel het kasteel met de gouden handen genoemd. Op de rotspartijen zie je negen witte kapellen staan.