Grieks Alonissos, eiland met de beschermde zeehonden

Inleiding

Algemeen

Dit eiland behoort tot de Noordelijke Sporaden in de Egeïsche Zee. Het rustige eiland is de minst toeristische van deze eilanden groep. Het heeft een oppervlakte van 66 km² en iets meer dan 4.500 inwoners. Het eiland is bekend om haar beschermde zeehonden.

Stappen

De zeehonden van Alonissos

Het eiland heeft inmiddels de status van natuurreservaat en het Wereld Natuur Fonds is hier actief als het gaat om de bescherming van zeehonden die in het Middellandse Zeegebied leven. Het gaat om de Monachus zeehonden, beter bekend als de Monniksrob. Deze zeehond behoort tot de zes meest bedreigde diersoorten ter wereld, wereldwijd leven er nog ongeveer 500 exemplaren. Hiervan bevinden zich er 300 in de Egeïsche Zee en 50 zeehonden leven in het reservaat van Alonissos.

Het beschermde gebied heet het National Marine Park of Greece en beslaat 2.200 km², is opgericht in 1992. In dit gebied liggen ongeveer 30 kleine eilandjes (waaronder het onbewoonde Gioura Peristera en Skantzoura) waar de zeehond al meer dan duizenden jaren leeft. Dit park is overigens te bezoeken. Het eiland Piperi wordt hierbij beschouwd als het belangrijkste.

Alonissos

De naam van het eiland heeft helemaal niets te maken met Alonissos uit de oudheid. Het is ontstaan enkele jaren na de bevrijding van Griekenland. De vroegere naam was Ikos. Het eiland heeft een prachtige natuurlijke omgeving die zowel voor het land als in het water geldt. Op dit eiland waar lekker gewandeld, gevist of gezond kan worden, zijn de oudste vondsten uit de Egeïsche Zee gedaan. Het eiland kent geen (bruisend) nachtleven, maar in Patitiri zijn wel taverna’s met hun terrasjes (als lokale bars). Er zijn een paar discotheken en bioscopen.

De stranden zijn voor het grootste deel allemaal natuurlijk ontstaan, het zeewater rondom Alonissos is het schoonste van de gehele Egeïsche Zee, althans dat wordt beweerd. De rustigste en naturistenstranden zijn met bootjes bereikbaar.

Het eiland behoort tot 1 van de 6 Europeesche eco-islands (oftewel ecologische eilanden). Dit vanwege de bijzondere flora en fauna die op Alonissos te vinden zijn. Er leven onder andere Eleonara valken en haviksarenden.

Bezienswaardigheden

Alonissos: Ook hier is de hoofdstad genoemd naar het eiland; Alonissos stad welk door de bevolking Chorio of Laadromia wordt genoemd, is de oorspronkelijke hoofdstad. Het ligt op een heuvel en is tot monument verklaard. Helaas zijn tijdens de zware aardbeving van 1965 veel traditionele gebouwen volledig verwoest. Vanaf dat moment hebben veel inwoners van het dorp hun woningen verplaats naar de kust en bouwde hier het dorpje Patitiri. Dit is nu de huidige hoofdstad van het eiland. In dit dorpje ligt het Mom, hier bevindt zich onder ander het Info Centrum dat voor publiek open is. Dit is de Griekse vereniging die zich bezig houdt met onder andere de bescherming van de zeehonden.

Palaia Alonissos: Dit zijn de ruïnes van een kasteel dat in de 15e eeuw door de Venetianen is gebouwd. Het mooie kapelletje dat Tou Christou heet, heeft een geschubd dak.

Steni Vala: Een van de meest populaire plekjes op het eiland, een pittoresk dorpje

Kokkinokastro: Een plaats waar prehistorische vondsten uit de Egeïsche Zee zijn gedaan die tussen de 100.000 en 35.000 jaar oud zijn.

Stranden: Aan de oostkant liggen de meeste eilanden, de westkust is rotsachtig. Enkele stranden zijn:

  • Chrisi Milia: dit strand wordt gezien als één van de mooiste stranden van het eiland
  • Kokkinokastro: Hier ligt een strand waarvan het zand een roodbruine kleur heeft en waar op de achtergrond hoge kliffen liggen.
  • Agios Dimittrios: een lang en mooi strand
  • Tzorzi Gialo en Steni Vala: Beide stranden liggen aan de oostkant van het eiland met de enige goedbegaanbare weg.

Geschiedenis van Alonissos

Gezien de vondsten die gedaan zijn rond Kokkinokastro moet het eiland als bewoning gekend hebben van meer dan 100.000 jaar geleden.

In de 2e eeuw v.Chr. waren de Romeinen hier de baas en hadden het eiland de bestemd voor verbannen inwoners. Ook de Byzantijnen zijn lange tijd de heersers van het eiland geweest. Ten tijde van de piraten werd het eiland steeds weer verwoest.

In de 13e eeuw kwam ook Alonissos onder beheer van de Venetianen. Deze werden verdreven door de Turken in de 15e eeuw en nog steeds bleven de piraten het eiland aanvallen. Pas in 1830 werd het eiland bevrijd en viel het onder Griekenland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen veel jonge mannen van het eiland om tijdens het de gevechten op het vaste land bij de grens van Albanië. Zoals eerder beschreven werd na de aardbeving van 1965 de oorspronkelijke hoofdstad verlaten door de bewoners. In de jaren ’70 van de vorige eeuw kochten vooral Duitsers de verwoestte huizen op en herstelden de schade. Langzaam aan komt het oude, verlaten dorp weer tot leven.