Gran Canaria vakantietips

Canarische eilanden

Op slechts enkele uren vliegen van hier ligt een zonovergoten vakantieparadijs. De Canarische eilanden is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten weste van Marokko, het is een autonome regio van Spanje. Er zijn 7 grote eilanden: Gran Canaria, Tenerife, El Hierro, Lanzarote, Fuerta Ventura, La Gomera en La Palma. Wij geven wat tips voor een vakantie op Gran Canaria.

Gran Canaria

Gran Canaria heeft een warm en zonnig, subtropisch klimaat. In de bergen in het binnenland is het wat koeler en op de hoogste bergen kan enkele maanden per jaar zelfs wat sneeuw liggen. Het zuiden van Gran Canaria is droger en zonniger is dan het noorden.

De meeste vakantiegangers gaan naar de costa canaria, de zuidkant van het eiland. Deze is ook het meest toeristisch. Dit was ook de uitvalsbasis voor mijn reis. Maar waar je ook zit, Gran Canaria is niet zo groot en alle plaatsjes zijn vlot bereikbaar.

Maspalomas

Het uiterste zuiden van het eiland bestaat uit de agglomeratie Maspalomas en Playa del Inglés. In Playa del Inglés heerst er een gezellige drukte maar is Spanje veraf. Duiste bars, engelse discotheken en nederlandse snackbars bepalen het straatbeeld. De shoppingcentra en uitgaansgelegenheden zijn ideaal voor jongeren en feestvierders. Toeristen die de spaanse sfeer willen opsnuiven raad ik aan hier ver weg te blijven. Maspalomas daarintegen is kleiner en vernieuwd. Hier is het rustiger en de hotels en restaurants stralen iets meer luxe uit.

Tussen de tweede dorpen vind je de Dunas de Maspalomas, een kilometerslange duinengordel. Hier ervaar je het echte sahara gevoel. Het mulle zand is moeilijk om te bewandelen dus ik raad een lange strandwandeling aan. Je passeert dan ook langs een groot naturistenstrand. Ook hiervoor is Gran Canaria gekend.

Verken het eiland

Huur een wagen en verken het eiland, dat is de beste tip die je kan krijgen. Gran Canaria heeft verschillende streken en het is zonde om enkel in het zuiden te blijven. Bezoek zeker volgende plaatsen:

  • De hoofdstad Las Palmasheeft mooie pleintjes en slingerende straatjes. Het is er fijn shoppen maar de stad mist toch de flair van andere spaanse kunststeden.
  • Op het midden van het eiland staat de Roque Nublo. de rit er naartoe is prachtig en je hebt er een adembenemend uitzicht.
  • Puerto de Mogan is een klein en romantisch vakantieoord. Men noemt het 'het Venetië van Gran Canaria' dankzij de vele kanaaltjes in de stad.
  • Vanuit Puerto de Mogan rij je door de bergen naar de Westkust van het eiland. Hier heb je aan de Mirador del Balcon een weids uitzicht langs de steile rotskusten.
  • Snuif de authentieke sfeer op in dorpjes zoals Terror, Agüimes, Artenara en Arucas.

Verder biedt het eiland nog een breed gamma aan ontspanning aan met sport, recreatieparken, botanische tuinen, enz.

Tips

  • Aan de stranden kan het soms hevig waaien. Het huren van een strandstoel of windscherm is geen overbodige luxe. Na 16:00 uur gaat de wind meestal liggen.
  • Proef de lokale specialiteiten, de canarische keuken is zeer lekker.
  • Voor het mooiste uitzicht op de duinen van Maspalomas ga je best aperitieven op het terras van hotel Riu Maspalomas.
  • Taxi's zijn niet duur op de Canarische eilanden en vormen een makkelijk vervoermiddel.
  • In vele bars organiseert men 'happy hours' met verminderde drankprijzen. De uitgaansbuurt is ook geliefd bij holebi's. De humoristische travestieshows zijn echter voor iedereen toegankelijk.

Conclusie

Op Gran Canaria beleef je ongetwijfeld een mooie vakantie. Ook in onze wintermaanden kan je er terecht om de feestdagen in een aangenaam klimaat door te brengen. Kijk ook even verder dan Playa des Inglès zelf. Verken de kleine dorpjes en uitgestrekte berglandschappen van het eiland. Proef de vers gevangen vis in de vissersdorpjes en de lokale wijnen. Er is zoveel meer te ontdekken dan een broodje kroket en een irish pub.