Salou en haar cultuur

Hete kussen uit Salou

In de jaren '90 verscheen er op de vlaamse televisie een reportage van Paul Jambers met als titel 'hete kussen uit Salou'. Daarin konden we jongeren uit Nederland, Engeland en België zien tijdens hun vakantie. Het vakantiedorp werd afgeschilderd als een paradijs van drank, drugs en sex. Later bevestigde de film 'Costa' nogmaals deze indruk.

Salou ligt aan de spaanse Costa Dorada, in de provincie Catalonië. Jaarlijks komen er miljoenen toeristen un vakantie doorbrengen. Salou heeft echter veel meer te bieden dan alleen maar bars en discotheken. Je vliegt er naartoe via de luchthaven van Reus, die ligt op enkele minuten van Salou.

Uitgaan

We moeten aan het nachtleven van Salou ook geen afbreuk doen. Wie de bloemetjes wil buiten zetten is er natuurlijk wel op de juiste plaats. Bekende namen zoals 'snoepy's' en 'pacha' zijn er al jarenlang trendsetters in het uitgaansleven. Typisch voor Salou is ook het grote aantal proppers. Dit zijn jongeren die proberen zoveel mogelijk klanten naar de bar van hun baas te lokken. Meestal zijn dit jongeren die tijdens de zomermaanden naar Spanje komen om deze vakantiejob uit te oefenen.

Wie geen last wil hebben van zatte en zingende jongeren en wil genieten van een rustige nacht boekt beter een hotel iets buiten het centrum of in de charmante dorpjes La Pineda of Cambrils.

Verken de streek

Salou ligt op slechts enkele kilometers van Tarragona. Hier vind je talrijke romeinse overblijfselen. De rambla, de lokale hoofdstraat, brengt je naar het balkon van de middellandse zee waar je een prachtig uitzicht hebt. Vanuit Salou ben je er op een kwartiertje met een goedkope busrit.

Op een uurtje met de trein of de wagen ben je ook in Barcelona, één van de mooiste steden van Europa. Bezoek er Nou Camp of de creaties van Gaudi. Deze stad ligt te dichtbij om er geen bezoek aan te brengen.

Bezoek ook de naburige vissersdorpjes, je kan er nog een beetje de sfeer opsnuiven die er vroeger in Salou heerste, voor de invasie van de toeristen. Naast het grote strand van Salou zijn er ook talrijke kleine baaitjes die wachten om ontdekt te worden. Door de rotskusten van de Costa Dorada kan je hier heerlijk snorkelen.

Port Aventura

In Salou ligt één van de mooiste europese pretparken. Het is voor jong en oud zeker een bezoekje waard. Het park behoorde vroeger tot de 'universal parks' en kreeg daardoor enkele prachtige attracties en is tot in de kleinste details afgewerkt.

Naast het pretpark ligt ook het waterpark 'portaventura aquatic park' met enkele spectaculaire glijbanen. Verder vind je er ook nog enkele golfbanen, vier hotels en heeft het domein een eigen privé strand waar alleen hotelgasten zijn toegelaten.

Conclusie

Salou is een vakantieparadijs voor de hele familie. Ondanks de soms negatieve bijklank die aan de media te danken is kun je hier een prachtige vakantie beleven. Beperk je echter niet tot de bars en discotheken maar verken ook het spaanse land voorbij Salou. En als je voldaan bent van alle cultuur- en natuurpracht kan je nog altijd dansend de nacht in.