Hoe overwinteren in Spanje

Inleiding

In het najaar trekken vele landgenoten richting zuiden om er bij échte lentetemperaturen te overwinteren. Het Middellandse Zeegebied is daarbij dé plaats bij uitstek om onze gure, winterse weersomstandigheden een tijd achter ons te laten en om gezonde, zuiderse zeelucht op te snuiven. Heeft dit overwinteren een positieve invloed op onze gezondheid, en hoe pakken we zo een tijdelijke verhuis richting Spanje aan? Met welke tips en voorzorgsmaatregelen moeten we daarbij alvast rekening houden om onze trek naar het zuiden, suksesvol te laten verlopen?

Onbeperkte mogelijkheden

De meerderheid van onze landgenoten, geven massaal de voorkeur aan Spanje om te overwinteren. Dat is zeker niet zo verwonderlijk, want de toeristische mogelijkheden die Spanje ons ook in de winter biedt, zijn haast onbeperkt. De uitgestrekte kusten langsheen de Middellandse Zee, staan immers zo goed als volgebouwd met gezellige vakantiehuisjes, appartementen en campings. Wie deze drukte echter wil ontvluchten, kan altijd uitwijken naar het meer rustige en afgelegen, Spaanse binnenland.

Gespecialiseerde vakantiecentra

De meerderheid der overwinteraars, zijn uiteraard gepensioneerden. Daar speelt de toeristische sector van Spanje wat graag op in. De jongste jaren rezen de gespecialiseerde vakantiecentra er als de bekende paddenstoelen uit de grond. Over de taal moet men zich beslist geen zorgen maken. Hoofdbestemming aan de Spaanse Costa's is ongetwijfeld het bijzonder populaire Benidorm, waar probleemloos, vlekkeloos Nederlands wordt gesproken.

Minder belastingen betalen

Wie van plan is om jaarlijks onze winter te ruilen voor het meer gematigde klimaat van Spanje, doet er ongetwijfeld goed aan de aankoop van een vakantiewoning of appartement te overwegen. Wie bijvoorbeeld minstens een half jaar in Spanje verblijft, kan zich er als resident laten inschrijven, en op die manier een pak minder belastingen betalen. Zo een vakantieverblijf is uiteraard niet goedkoop. Wie in Spanje naar een meer prijzig vakantiehuisje op zoek gaat, vindt meestal wel iets naar zijn budget op het veel rustigere, Spaanse platteland.

Huren is geschikt alternatief

Een alternatief voor de aankoop van een vakantiewoning of appartement, is ongetwijfeld huren. Dan is men ook niet zo gebonden aan een verplichting om jaarlijks enkele maanden te moeten overwinteren om zijn investering te laten renderen. De vele Spaanse vakantiecentra en appartementen komen voor huren zéker in aanmerking. In de vele herbergen die kamers of appartementjes verhuren, kan men gouden zaken doen. Met het huren van een verblijf op een camping moeten we, als overwinteraar, erg voorzichtig zijn. Vele van deze campings sluitens tijdens de wintermaanden ook in Spanje hun poorten. Vooraleer tot aankoop of huren van een vakantieverblijf over te gaan, moeten we beslist alle pro's en contra's tegen elkaar afwegen.

Tijdelijke verhuis

Bedenk bij dit alles, dat overwinteren in Spanje niet zomaar hetzelfde is dan een uitgebreide vakantie. Overwinteren staat gelijk met een tijdelijke verhuis. En... met wat gaan we tijdens ons lange winterverblijf in Spanje, onze dagen vullen? Belangrijk is ongetwijfeld dat we alles richting Spanje meenemen, wat we ginder nodig hebben om er onze lievelingshobby uit te oefenen. Men kan immers ook ginds niet alle dagen wandelen, eten en pintelieren...

Papierwerk in orde brengen

Bij zo een periode van overwinteren, komt uiteraard heel wat kijken. Zo moet men heel wat extra papierwerk in orde brengen. Vergeet hierbij in de eerste plaats zeker niet je verzekeringsmaatschappij(en) van je tijdelijke verhuis op de hoogte te brengen. Bedenk ook dat we onze woning op het thuisfront, voor een langere periode achter laten. Ook daar moet voor gezorgd worden. Maak daarom goede afspraken met het thuisfront, over alle zaken die tijdens onze afwezigheid moeten geregeld worden. Daarbij horen zeker regelmatig, terugkerende betalingen. Regel voor je vertrek ook allerlei dringende postzaken, en verwittig zeker ook de plaatselijke politiediensten van je langdurige afwezigheid, zodat zij een extra oogje in het zeil kunnen houden.

Zoeken naar goedkope communicatiemiddelen

Het zoeken naar een goedkope en degelijke manier om geregeld contact met het thuisfront te onderhouden, is zeker geen overbodige luxe. Om hoge telefoonkosten te vermijden is het gebruik van skype, bellen via onze laptop of PC, zéker een aanrader. Met Skype belt men immers voor een appel en een ei haast de ganse wereld rond. Rust je laptop of PC daarom uit met een webcam, steeds handig in contacten met het thuisfront.

Conclusie

Om de winterse weersomstandigheden in eigen land te omzeilen, is overwinteren in Spanje een goed alternatief. Ook Portugal, en in mindere mate Marokko en Turkije, komen hiervoor in aanmerking. Voorwaarde hiervoor is dat onze tijdelijke verhuis tot in de kleinste details is voorbereid. Bij dergelijke verhuis zijn heel wat meer personen betrokken dan wijzelf. Breng daarom iedereen tijdig op de hoogte van je plannen, en maak een planning voor de practische organisatie van je winterverblijf.