Istanbul: de stad die je gezien moet hebben

Deel 1: De kennismaking met Istanbul

Een stad met vele gezichten en een rijke geschiedenis. Een stad boordevol leven en een enorme schat aan cultuur.

Kennis maken met de stad

Ligging

Istanbul is een stad met zowel een Islamitisch als een Westers gezicht. De enige stad die op twee continenten huisvest: het Aziatische deel en het Europese deel, gescheiden door de Bosporus.

Omvang

Het aantal Istanbul inwoners is bijna vergelijkbaar met het aantal Nederlandse inwoners. Daarmee is Istanbul een van de grootste steden in Europa en West Azië.

Geschiedenis:

Istanbul werd vroeger Constantinopel genoemd. Klik op de link en je vindt meer informatie over de geschiedenis van Istanbul. De naam Constantinopel bestond sinds 11 mei 330. Vanaf dat moment werd de stad officieel ingewijd als hoofdstad van het Romeinse rijk. Daarvoor had de stad de naam Byzantium.

Hoofdstad:

Ooit was Istanbul de hoofdstad van Turkije maar in 1923 ging die eer naar Ankara.

De reis voorbereiden en boeken

De bibliotheek en internet heeft een schat aan informatie over Istanbul.

Tips

  • Neem kopieën mee van plattegronden - eenvoudig te kopiëren of te printen
  • Leen een gids over Istanbul - hierin vind je vaak alle bezienswaardigheden en ook plattegronden

Deze informatie is beslist handig om:

  1. Tijdverlies te voorkomen
  2. Adressen of plaatsen eenvoudig aan te kunnen wijzen voor de taxichauffeur

Corendon is gespecialiseerd in vluchten naar Turkije. Als je niet gebonden bent aan bepaalde data vind je op hun website goedkope vliegtickets. Ideaal voor de reiziger die vlucht en verblijf apart wil boeken. Pakketreis liefhebbers komen via google op tal van aanbieders. De term: kijk en vergelijk, gaat hier zeker op.

Is de reis geboekt en de datum van vertrek in zicht, dan is deze persoonlijke inpaklijst handig als hulpmiddel.

De eerste aanblik

Het eerste wat je waarschijnlijk van de stad zult zien is de aanblik vlak voor je landt met het vliegtuig. Als je tenminste dan even uit je raampje kijkt. Hopelijk is dat moment bij avond of nacht want dan is de stad, hoewel omgeven door duisternis, gehuld in ontelbare lichtjes. Dat prachtige uitzicht, die eerste indruk, mag je beslist niet missen.

Van vliegveld naar logeeradres

Sinds het tweede vliegveld, Sabiha Gökçen, is geopend zul je zeer waarschijnlijk daar landen in het Aziatische gedeelte. Je kunt per bus of taxi naar je logeeradres gebracht worden.

Per transfer bus Veel mensen hebben deze transfer via hun reisorganisatie geboekt, tezamen met hun pakketreis. Toch kun je zonder geboekte transfer ook gebruik maken van de beschikbare transfer bussen. Je betaalt ter plaatse (rond € 10) en dan word je op een centraal punt afgezet. Bijvoorbeeld: het enorme terrein voor de Hagia Sophia. Dit is de goedkoopste manier.

Per taxi Zelf een taxi regelen, zodat je niet hoeft te wachten tot alle transfer boekers aanwezig zijn bij de bus, is een tweede optie. Je onderhandelt zelf met de chauffeur over een bedrag. Een goede deal is een bedrag van ongeveer € 35 naar de wijk Sultanahmet. Tenzij je van te voren online contacten legt in Istanbul. In dat geval is een lift van een van die contacten misschien gratis. Onderhandelen en vriendendiensten zijn daar aan de orde van de dag.

Zodra je gesetteld bent in je hotelkamer; appartement of dorm, kan de ontdekkingsreis beginnen.

Bronnen

  • Wikipedia (algemene informatie)
  • Persoonlijke Istanbul reiservaring van de auteur
  • De kaart afbeelding van Istanbul is van Magellan Geographix
  • De vliegveld afbeelding is gevonden via Google.

Opmerking

Dit artikel is de eerste uit een nog te ontwikkelen reeks over de stad Istanbul.