Istanbul: ontdekkingsreis per regio

Deel twee van de reeks Istanbul: de stad die je gezien moet hebben. Het eerste deel is HIER te lezen.

Deel twee: Ontdekkingsreis per regio.

Istanbul valt onder te verdelen in vijf regio's.

1. Seraglio Point

 1. Sultanahmet
 2. The Bazaar Quarter
 3. Beyoglu
 4. Greater Istanbul

Seraglio Point

Oftewel Sarayburnu ligt aan de monding van de Bosporus waarbij je zowel uitkijkt over 'The Golden Horn' als over de 'Marmara Sea'. Vroeger bevolkte het gebied veel monasteries (kloosters) en openbare gebouwen. Tegenwoordig neemt het Topkapi Palace, het bijbehorende Gülhane park, het verblijf van de Ottoman Sultans en de vertrekken van de haremvrouwen de meeste ruimte in beslag. Het Topkapi Palace is als museum tegen betaling open voor publiek. De pracht en praal schittert je van alle kanten tegemoet. Aangrenzend aan het Gülhane park ligt het 'Archaeological Museum'. Een befaamde collectie van Turkse en nabije Oosten vondsten zijn daar te bezichtigen.

Sultanahmet

In dit gebied vind je twee tegenover elkaar liggende prominente gebouwen, gescheiden door Sultanahmet Square. Dit deel van de stad dankt zijn naam aan Sultan Ahmet I. Hij liet een van die gebouwen, 'the Blue Mosque', bouwen. Het tegenoverliggende gebouw is de Haghia Sophia, een vooraanstaand overblijfsel uit de Byzantijnse periode. Op een netjes onderhouden langwerpig plein naast de blauwe moskee staat de Hippodrome, gebouwd door de Romeinen in 200. Aan de andere kant van de blauwe moskee loopt dit gebied via een wirwar aan straatjes uit op de 'Marmara Sea'. Hoe dichter je bij deze zee komt hoe meer visrestaurantjes je treft en hoe sterker de geur van vis in je neusgaten doordringt.

The Bazaar Quarter

In het Bazaar gebied is handel het belangrijkste dat telt. De Grand Bazaar is het centrum in deze commerciële activiteit. Een overdekt winkelcentrum met een wirwar aan brede en smalle gangen propvol winkeltjes en een aantal eetgelegenheden. Het is een zeer toeristische plek, wat de prijzen heeft opgedreven. Echter, buiten het overdekte gedeelte is er ook een onoverdekt centrum in een doolhof van straatjes met allerlei kraampjes. Als je niet oppast, loop je een goede kans tijdelijk te verdwalen of in een dood lopend gangetje te belanden. Op de heuvel staat de Süleymaniye Mosque, een glorieuze uitdrukking van zestiende eeuwse Ottomaanse cultuur. Het is niet de enige moskee in dit gebied. Behalve in de Bazaar Quarter vind je door heel Istanbul tal van prominente en minder bekende moskeeën.

Beyoglu

Eeuwenlang was Beyoglu het thuis voor buitenlanders uit Genua. Als beloning voor hun hulp bij de herovering in 1261 kregen zij het Galata gebied toegewezen, die nu gedomineerd wordt door 'the Galata Tower'. Tijdens het Ottomaans tijdperk kwamen Spaanse Joden, Arabieren, Grieken en Armeniërs hier wonen. Het gebied is door de eeuwen heen niet veel veranderd. De wijk Taksim ligt in dit gebied.

Greater Istanbul

De groene gedeeltes op de door mij bewerkte afbeelding is 'Greater Istanbul'

Greater Istanbul bevat alles wat buiten het centrum van Istanbul valt en is ook weer in vijf gedeeltes te verdelen:

1. Fatih, Fener and Balat 2. Along the City Walls 3. Eyüp 4. Beyond Taksim 5. The Asian side

De moeite waard om te bezoeken in dit grote gebied:

 • Fatih Mosque
 • Aynali Kavak Palace (Balat)
 • Industrial Museum (Balat)
 • Theodosian Walls
 • Church of St. Saviour (Chora)
 • Mausoleums (Eyüp)
 • Dolmabahçe Palace

Bronnen

 • Eyewitness Travel Guides
 • De afbeelding van Seraglio Point is, een schaalmodel, gemaakt door Daniel C. Waugh
 • Alle andere afbeeldingen komen van Google