Istanbul: Seraglio Point

Dit is het derde artikel uit de reeks Istanbul:de stad die je gezien moet hebben. Deel twee is HIER te lezen.

Seraglio Point scheidt de Golden Horn en de sea of Marmara.

Museum en paleis

  • Het Archaeological Museum
  • Topkapi Palace

In het Archaeological Museum vind je beelden, prachtig bewerkte sarcofagen, Turks keramiek en andere schatten. Allemaal uit het voormalige Ottomaanse Keizerrijk.

Vierhonderd jaar lang is het Topkapi Palace het onderdak geweest voor Ottomaanse Sultans die vanuit dit paleis regeerden. Je kunt er nu collecties van aardewerk, kleding, rijtuigen en andere snuisterijen bezichtigen. Het grootste gedeelte van het paleis kun je bekijken door het betalen van entree. Dit geeft je echter nog geen toegang tot een aparte collectie. Het heet de Treasury's Collection. Hier vind je met kostbare en minder kostbare 'stenen' overdekte wapens zoals daggers. De bekendste dagger is de Topkapi dagger. Bij deze collectie behoort ook de kledij die ze tijdens de strijd droegen. Daarnaast ligt De Harem: het vrouwen verblijf. Te vinden in de tweede tuin op het paleis terrein.

Kerk

De Haghia Eirene is een Byzantijnse kerk die uit de zesde eeuw dateert. Het is nooit omgebouwd tot Moskee. Daarentegen is het tegenwoordig een museum. De ruimte leent zich voor muziekuitvoeringen vanwege de goede akoestiek.

Historische gebouwen en monumenten

  • Fountain of Ahmet III
  • Imperial Mint
  • Sirkeci Station
  • Sublime Porte

Fountain of Ahmet III

Deze Rococo fontein, gebouwd in 1728, heeft gegraveerde poëzie. De fontein is gebouwd ter ere van de Ahmet III periode, ook wel de Tulp periode genoemd. Veel van de gebouwen uit die periode zijn allang verwoest. Deze fontein is niet alleen mooi om te zien maar ook praktisch in gebruik omdat er een aantal kraantjes aan weerszijden op zitten die door toevallige passanten gebruikt kunnen worden om de dorst te lessen.

Imperial Mint

Dit gebouw dateert uit 1727, de Mahmut II periode. In 1967 kreeg het een nieuwe locatie. Tegenwoordig huizen er laboratoria. Bezoekers kunnen terecht tijdens kantooruren.

Sublime Porte

Een monumentale doorgang die als voormalig symbool van de Ottomaanse regering diende. De huidige Sublime Porte is gebouwd in 1840. De bewaakte doorgang beschermt en beschut tegenwoordig de kantoren van de Provinciale overheid in Istanbul.

Sirkeci Station

Dit prachtige station is oorspronkelijk gebouwd zodat de Orient Express hier kon aankomen vanuit Europa. Het is officieel geopend in 1890, ook al kwam de Express al een jaar aan op dit station. Het design is verzorgd door de Duitse architect Jasmund. Hierbij is er rekening mee gehouden dat de vele verschillende architectuur uit Istanbul verwerkt werd. Het is de moeite om even in de restauratie een kopje thee te nuttigen. De ruimte doet sjiek aan, niet in de laatste plaats door de deftig geklede obers, en op de muren vind je allerlei foto's om een blik op te werpen.

Straten en tuinen

  • De Cafer Aga Courtyard
  • Sogukcesme Sokagi

Gülhane Park

Gülhane Park ligt in het centrum van Seraglio Point. Ooit was het een rozentuin. Nu is het een park voor jong en oud waar je verkoeling kunt zoeken onder de vele hoge bomen. Uiteraard zien Turkse mensen ook daar mogelijkheden geld te verdienen.