Florida vakantie

Florida, the sunshine state.

Als je de kaart van de Verenigde Staten bekijkt zie je rechts onderaan, in het zuidoosten, een soort appendix uitsteken. Dit is de staat Florida, ook wel "the sunshine state" genoemd vanwege het subtropisch klimaat. De naam is afgeleid van La Florida (Spaans voor De Bloemrijke). De staat wordt geflankeerd door de Golf van Mexico aan de linkerkant en de Atlantische Oceaan aan de rechterkant. De hoofdstad is Tallahassee.

Stranden!

Florida heeft de langste kustlijn van de Verenigde Staten, zo'n 1300 kilometer. Dat maakt dat één van de voornaamste bron van inkomsten het toerisme is. De witte zandstranden behoren dan ook tot de mooiste ter wereld. Jaarlijks gaan miljoenen toeristen op bezoek naar deze prachtige streek. Enkele bekende toeristische trekpleisters zijn de steden Orlando, Miami, Key West en Fort Lauderdale. Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste toeristische trekpleisters.

1. Orlando

Orlando is het mekka voor pretparkliefhebbers uit de hele wereld. Toen Mickey Mouse hier voet aan wal zette in de jaren 70 bloeide Orlando uit tot een waar vakantieparadijs voor families. Naast het bekende Walt Disney World, dat bestaat uit 4 themamarken, 2 waterparken en vele hotelresorts, schoten er nog tal van andere attracties uit de grond. Universal Studios, Seaworld, Bush Gardens, Wet'n Wild zijn enkele van de bekendste. Ze zijn samen goed voor dagenlang pretparkplezier.

2. Miami

Miami is misschien wel meest bekende en beruchtste stad van Florida. Zijn art deco wijk aan South Beach geeft de stad een heel apart look. Op South Beach vind je de 'rich and famous' terug die wil zien en gezien worden. Miami is niet meer de onveilige stad die ze vroeger was maar bepaalde wijken vermijdt je als toerist toch beter. Miami is ook een smeltkroes van zuiderse bevolkingsgroepen. Zo is de voertaal Engels bijna minder vaak hoorbaar dan het meer gangbare Spaans. De lokale bevolking heeft dan ook zijn roots in Haïti, Cuba, Costa Rica,...

3. Everglades

Tussen Miami en de Keys vind je één van de grootste natuurgebieden van de USA terug, de Everglades. Deze reusachtige moerassen verken je het best per kano of als het wat sneller mag per airboat. Deze boten worden voortgestuwd over het wateroppervlak door een grote propellor. De everglades worden voornamelijk bewoont door muggen en alligators. Van Miami tot Naples kan je uren door het moeras rijden zonder een huis tegen te komen.

4. Keys

De Florida Keys zijn een lange aaneenschkeling van eilandjes die verbonden worden door de snelweg US1. Het laatste eiland is Key West. Hier zit je dichter bij Cuba dan bij het vasteland. De sfeer op het eiland leunt dan ook meer aan bij de Caraïben. De bekendste inwoner van het eiland was de schrijver Ernest Hemingway, bekend van het boek "de oude man en de zee". Zijn oude stamkroeg vormt nog steeds het centrum van het uitgaansleven op Key West. Ook de lokale key lime pie, een taart van limoen, is een aanrader.

5. Kennedy space centre

Verder worden er op Florida raketten en space shuttles gelanceerd vanop Kennedt Space Center. Het domein heeft ook een groot bezoekerscentrum met tal van attracties en bezienswaardigheden. Het hoogtepunt voor bezoekers is natuurlijk een lancering live meemaken. Hou er wel rekening mee dat het dan enorm druk is in de omgeving.

Iets verderop langs de 'space coast' kan je met je wagen over het strand van Daytona Beach rijden.

6. De Westkust

De stranden langs de Golf van Mexico zijn hagelwit en strekken zich uit over honderden kilometers. Enkele van de mooiste stranden van de USA bevinden zich hier. Pittoreske steden zoals St-Petersburg, Naples, Clearwater Beach, Fort Meyers en Sarasota stralen nog een authentieke sfeer uit. Overal kan je boten huren en gaan vissen of snorkelen in het warme zeewater, je hoeft er zelfs geen vaarbewijs voor te hebben zoals hier bij ons.

Conclusie

Je ziet dat Florida zeker een bezoekje waard is. Een rondrit langs de hoogtepunten van dit schiereiland is een ideale eerste kennismaking voor een beetje "fun in the sun". De wegen zijn er duidelijk en de afstanden zijn naar amerikaanse normen zeer doenbaar. Ook de accomondatie is betaalbaar en de dollar staat momenteel gunstig om naar de USA op reis te gaan. Bovendien zijn bepaalde merken van elektronica en merkkledij eer en stuk goedkoper. Redenen genoeg om je koffers te pakken.

Link

Naar Florida!