Wat kan men zeggen over supervoeding

Supervoeding

Men gebruikt de naam supervoeding ( Paleo) voor heel veel verschillende voedingsmiddelen welke eigenlijk een verzameling zijn van planten, vruchten, zaden, noten, groenten, vis, vlees en kiemen. Ze zijn rijk aan essentiële voedingsmiddelen en beschikken over eigenschappen zoals: proteïnes, mineralen, vitaminen, enzymen, antioxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. Daarbij zijn ze vrij van pesticiden, chemicaliën en hormonen.

Eeuwenlang

Supervoedingsmiddelen zijn al eeuwenlang in gebruik. Ze worden al eeuwen in gerechten gebruikt en voornamelijk door volkeren welke in afgelegen gebieden wonen, door het gebruik van deze verzameling van voedingsstoffen  konden zij overleven en gezond  blijven. Men heeft aangetoond door onderzoek dat deze mensen weinig ziekten kenden en dat ze zelfs op hogere leeftijd hun vitaliteit behouden. Tijdens het onderzoek van deze volkeren werd duidelijk hoe het kwam dat ze zo oud werden en minder opvallend ziektes kenden ,het bleek dat hun voeding de unieke eigenschappen bevatte.

Super voeding is dus geen trend, duizenden jaren komt het al op onze planeet voor en hebben er vele culturen gebruik van gemaakt met veel succes. Maar de kennis om deze voeding te  gebruiken of te bereiden was in de westerse wereld niet echt bekend. Heden ten dage is het overal verkrijgbaar en goed ingeburgerd.

Wanneer spreekt men van supervoeding?

Wanneer een voedingsmiddel meer dan 12 positieve eigenschappen bevat spreekt men van supervoeding Hoe meer positieve eigenschappen een voedingsmiddel bevat hoe beter voor de bevordering van de gezondheid. De meeste voedingsmiddelen hebben niet meer dan twee of drie van deze eigenschappen. Vandaag de dag heeft het menselijk lichaam meer behoefte aan deze voeding. Veel producten uit de supermarkt bevatten veel minder vitaminen dan vroeger en ze zitten bovendien vol additieven. Die super voedingstoffen zijn erg belangrijk voor ons functioneren, maar zijn spijtig genoeg tegenwoordig bijna niet meer te vinden in normale voeding. Dat is ook de reden waarom super voeding nu meer in trek is. Men gaat bewuster om met voeding en het is perfect om de grotere behoefte welke ons lichaam nodig heeft aan te vullen.

De algemene functie van supervoeding

De ultieme functionele voeding is de supervoeding. Ze helpen niet alleen de uiterlijke schoonheid zoals de gezondheid van huid, haar en nagels, ze voorzien ook de organen en helpen het immuunsysteem aan te sterken. Door hun natuurlijke samenstelling worden ze beter door het lichaam opgenomen. Als ze op regelmatige basis worden ingenomen en in de juiste hoeveelheden gaan  ze aanzienlijk de gezondheid en de vitaliteit verbeteren doordat ze in staat zijn om langdurige tekorten aan te vullen. De meeste supervoeding soorten smaken heerlijk in de keuken en bevorderen zo de verandering naar een gezondere levensstijl.

Terug naar basis

Doordat ons eetpatroon in de afgelopen eeuwen nogal drastisch is gewijzigd terwijl onze genetische bouw onveranderd is gebleven, zou de mens zijn voedingspatroon uit de oertijd terug moeten opnemen. Veel van de welvaart ziekten in de westerse wereld hebben toch te maken met een tekort aan nutricia in voeding. De belangrijkste oorzaak van chronische ziekten in de westerse wereld zijn het gebrek aan de juiste voedingstoffen wat betreft ons eet en drink patronen.

Boodschappenlijstje

Wanneer je besluit om supervoeding toe te voegen en zo ook de nodige variatie in je voedingspatroon toe te brengen, kun je het volgende doen:  laat je niet ontmoedigen, het is echt niet moeilijk om te beginnen met deze voeding dagelijks op je menu te zetten. Met 2 à 3 super voedingsmiddelen is het een heel goed begin. Nee, je hoeft niet te gaan omrijden naar de biologische supermarkt of de natuurwinkel . Uiteraard vind men daar alles, maar supervoeding is heden zo populair dat de zelfs de plaatselijke supermarkt ook over een groot beschikbaar assortiment beschikt en zelfs als je er niet bewust naar zoekt, dan zit het waarschijnlijk toch al in je boodschappenwagentje.

Tot slot: Lege calorieën

Wat bedoeld men met lege calorieen? Soms hebben we behoefte om de hele dag door te eten omdat we onbewust ons bloedsuikerniveau op peil willen houden. Uiteindelijk krijgen we slechts weinig echte voedingsstoffen binnen doordat de alledaagse voeding meestal lege calorieen  bevat. Deze voedingsmiddelen hebben weinig of geen vitaminen of mineralen die ons lichaam verlangt. Deze compacte voedingsmiddelen worden door onze hersenen niet herkend dus u blijft maar eten, dit kan dan leiden tot overconsumptie en overgewicht, wat kan vermeden worden. Daar tegen over staat de supervoeding die er voor zorgt dat we belangrijke voedingstoffen binnenkrijgen en toch minder gaan eten.

 Goed om lezen: