Hoe uw haar te verzorgen

Ons haar

Het haar verzorgen begint met echt eenvoudige zaken, in dit artikel bespreken we een paar basisregels Haarverzorging.jpgzoals, haartype, shampoo, borstelen, conditioner, kleuring en voeding. We gaan ook iets vertellen over roos, waar komt het vandaan en wat doe ik eraan.

Het haar verzorgen

Onze haren worden net zoals onze huid blootgesteld aan stof en vervuiling. Deze giftige stoffen worden opgeslagen door ons haar en het wordt broos, dof en breekbaar. De verzorging van haar is eenvoudig, hieronder een overzicht van de tien belangrijkste punten.

Welk haartype

Het is belangrijk dat men de juiste producten gebruikt voor het haar. Zo zijn er heel wat mensen die de verkeerde produkten gebruiken, juist door het feit omdat ze niet weten welk type haar ze hebben. Er zijn bijvoorbeeld mensen die denken dat ze dik haar hebben terwijl dit totaal niet het geval is. Ze gebruiken dus een verkeerd product, wat dan uiteindelijk resulteert in een verkeerde verzorging.

Hoe weet ik welk type haar ik heb:

Als je bij de kapper bent, maak dan gebruik van deze moment en vraag of bespreek uw haartype en welke producten voor je haartype het beste zijn. De kapper kan je wegwijs maken.

De beste techniek om een shampoo effectief te laten zijn

Na eerst ons haar goed nat gemaakt te hebben, brengen we de shampoo aan en dit in evenredigheid met de lengte en dikte van het haar. Voor normaal en middellang haar is dit ongeveer een eetlepel shampoo. Verdeel de shampoo gelijkmatig over de drie belangrijke zones van je haar.

  1. eerste zone: wortels
  2. tweede zone: het feitelijke haar
  3. derde zone: de uiteinden van het haar

Masseer het nu zachtjes in met de vingers en spoel het daarna grondig uit.

Belangrijke tip:

Gebruik geen te koud of te warm water voor het wassen. De reden daarvoor is dat de shampoos de dag vandaag zo ontwikkelt zijn, dat ze hun goede eigenschappen kunnen doorgeven bij een temperatuur die aanleunt bij die van het haar.

Zijn twee shampoos wel nodig

Soms is het beter over te schakelen naar een tweede shampoo. Hangt eigenlijk af hoe vet of smerig je haar is, stof, talg stylingsresten. 

Borstelen we ons haar voor we het wassen

Het is aanbevolen als je lang haar hebt dit goed te kammen en te borstelen voor het wassen. Zo ben je zeker dat er geen knopen in je haar zijn, dit vergemakkelijkt meteen de wasbeurt van je haar.

Gouden tip:

Als de shampoo is aangebracht op de drie zones van het haar, is het heel gemakkelijk om met een grove kam of borstel de haren te ontwarren en kan de shampoo beter inwerken.

Na elke wasbeurt een conditioner

Na elke wasbeurt een conditioner gebruiken is een must. Je moet het zo zien, het één kan niet zonder het ander, ze werken samen zoals een team. Een goede conditioner heeft een paar voordelen zoals, grotere zachtheid en soepelheid maar ook een betere ontwarring.

Hetzelfde merk shampoo en conditioner

Deze vraag over hetzelfde merk shampoo en conditioner is eigenlijk makkelijk te beantwoorden: zijn ze gemaakt met dezelfde ingrediënten dan hebben ze een dubbel effect op je haar, wat je alleen maar ten goede komt. Maar het klinkt logisch dat een duo vandezelfde groep of familie,  ook een beter resultaat garandeert.

Basisregels voor kleuring

Het is natuurlijk belangrijk dat je altijd, maar dan ook altijd de gebruiksaanwijzing leest. Heb je bepaalde allergieën, dan moet je zeker voorzichtig zijn. Tegenwoordig wordt het ook al aangeraden door de fabrikant van het product, om het eerst te testen op een klein stukje van je huid. Een allergische reactie op een kleurstof kan zeer nare gevolgen hebben, men kan niet voorzichtig genoeg zijn op dit punt.

Van welke voeding krijg ik mooi haar

Het is vanzelfsprekend dat gezonde voeding ook een gunstig effect heeft op je haar, dit geldt voor je ganse lichaam trouwens. De nodige vitamine voor je haar vindt je in verse groenten en fruit. Beste vitamine voor het haar is: vitamine C, beta- caroteen en kalium.

Roos vanwaar komt het

Onze huid is op een dusdanige manier ontworpen dat het oude huidcellen verwijdert om nieuwe te ontwikkelen. En daar wringt het soms, inplaats van te worden afgebroken, komen de huidcellen op een hoop te liggen en heb je roos. 

Roos is een soort eczeem, dit is een soort van een huidaandoening gekenmerkt door roodheid en ontsteking van de hoofdhuid. Meestal denkt men dat dit komt door een te droge huid, maar het wordt eigenlijk veroorzaakt door een teveel aan oliën. De veroorzaker is een soort van gist, namelijk Malassezia die we allemaal in ons hebben. Deze gist voedt zich met de oliën van onze hoofdhuid.

Hoe raak ik er vanaf van roos

Dit kan gelukkig vrij makkelijk opgelost worden met produkten uit de apotheek die vrij verkrijgbaar zijn. Je zal je hoofdhuid moeten wassen met een farmaceutische shampoo. Om de producten op een goede manier te gebruiken, kan je best raad vragen aan de apotheker. Zo kan je de doeltreffendheid van het te gebruiken product verhogen om de huidschilfers doen verdwijnen.

Enkele belangrijke punten

  • Het is belangrijk om je haarsoort te kennen.
  • Met een goede wastechniek is ook de shampoo effectief.
  • Soms is het nodig om twee shampoos te gebruiken.
  • Een conditioner geeft extra voordelen.
  • Het verdient de voorkeur van shampoo en conditioner van hetzelde merk te gebruiken.
  • Testen van allergie bij haarkleuringen.
  • Gezonde voeding zorgt voor voldoende vitaminen voor het haar.
  • Roos is makkelijk op te lossen.