Wat is het dertigers dilemma

Dertigers dilemma is een uitdaging!

Het dertigers dilemma lijkt soms een probleem van de huidige tijd dat zich voornamelijk voordoet bij hoogopgeleide mensen tussen leeftijd 25 en de 35 jaar oud. Rond je dertigste verjaardag komen er opeens heel veel opties op je af. Door deze opties en keuzes die je moet maken, ontstaat een vorm van stress, het dertigers dilemma!

Algemeen:

Dit uit zich vaak in een vorm van crisis die bestaat uit onrust en ontevredenheid. Men gaat vaak zoeken naar waar het gevoel vandaan komt en of je er iets aan kan doen. Hier een voorbeeld van de vele vragen die zich dan voordoen:

 1. doe ik wel het juiste werk?
 2. is mijn relatie wel wat ik wil?
 3. wanneer moet ik kinderen plannen?
 4. hoeveel http://mijnkinderen.dundle.nl@@kinderen wil ik?
 5. waar wil je naartoe met vakantie?
 6. verdien ik wel genoeg geld?
 7. huren of kopen?
 8. is het gras niet groener bij de buurman of buurvrouw?
 9. is dit alles?
 • De stressfactor zit hem vooral in het feit dat als je een keuze maakt, je dan niet weet of de andere optie beter was.
 • Mensen die echt vast komen te zitten in de keuzestress en zelfs niets meer kiezen, kunnen in het uiterste geval zelfs last krijgen van ernstig neuroticisme.
 • Uit onderzoek blijkt dat het zich voornamelijk afspeelt onder mensen zonder kinderen en onder vrouwen. Niettemin kent het grootste deel van deze groep tussen 25 en 35 jaar dit probleem.

Keuzes maken en bindingsangst

Detigers moeten keuzes maken, zoals de keuze voor:

 • een levenspartner
 • een baan
 • een woning
 • een woonplaats
 • pensioen voorziening

Met name de keuze voor een baan geeft financiele vrijheid. En financiele beperkingen.

Financiele keuzes maken

Allerlei beslissingen over financien moeten worden genomen. Ga ik sparen? Of wil ik rood staan? Heb ik een http://levensverzekering.skynetblogs.be/archive/2010/12/23/maximale-hypotheek-berekenen-bij-levensverzekeringen.html@@levensverzekering nodig?

Ook bij pensioen opbouw komen financiele keuzes. Het ideale http://www.pensioenbv.org/Hoe_kan_ik_makkelijk_mijn_pensioen_berekenen@@pensioen berekenen is niet eenvoudig. Ook is het mogelijk te kiezen voor het 'pensioen in eigen beheer opbouwen', of toch een http:// lijfrente.jouwpagina.be@@lijfrenteverzekering afsluiten.

De oplossing voor jou

 • Als oplossing wordt vaak gezien de knoop gewoon doorhakken. Het is beter om de foute keuze te maken dan helemaal geen keuze. En zowiezo kan je er het beste over praten met je omgeving.
 • Er zijn veel boeken geschreven over het dertigersdilemma met veel clichés over dertigers
 • ga op vakantie om lekker uit te waaien en na te denken over de vraag 'wat wil ik?'. ga bijvoorbeeld lekker op http://wandelvakanties.reismee.nl/reisverhaal/95483/een-leuke-huifkartocht-maken-tijdens-vakantie/@@wandelvakantie.