Wat en wie zijn screenagers

Screenagers wat en hoe

screenagersScreenagers zijn de jongeren van nu waarbij de voetbal is vervangen door de pc. Zij spelen ook wel maar dan via internet en hun naaste familie zijn de sociale netwerken. Zij kijken ook niet naar het journaal, nee zij komen alle nieuws twitterend te weten. In die zin zijn screenagers, zoals het woord zegt, verslaafd aan een scherm. Andere informatiebronnen zijn MSN, Youtube, iPod en GSM.

 

Het DNA van screenagers

 1. Hun generatie werd geboren rond 1985, overgewaaid naar onze Europese contreien vanaf ongeveer 1990; deze new kids on the block zijn vandaag dus tussen 18 en 25 jaar oud.
 2. Zeer handig met technologie;
 3. Grootste deel van zijn of haar vrije tijd voor een pc-scherm te vinden;
 4. Screenager zijn betekent interactief bezig zijn op internet: gamen, chatten, deelnemen aan (liefst verschillende) sociale netwerken, twitteren enz..)
 5. Ze zijn multi-tasking: kunnen zonder problemen meerdere taken tegelijk uitvoeren;
 6. Gezag en autoriteit zijn voor hen niet vanzelfsprekend; hebben moeite met sturing;
 7. Zij laten zich niet in hokjes indelen en ze plakken hun zelfgekozen identiteit bij elkaar.
 8. Worden 'opgevoed' door de ontwikkelingen op het gebied van de informatietechnologie met als gevolg dat zij anders werken en anders communiceren.
 9. Ze denken snel, verkondigen altijd en overal hun eigen mening;
 10. Eigenaardig genoeg communiceren ze beter dan hun vorige generaties: ze hebben immers betere en snellere communicatiemiddelen ter beschikking (email, SMS, GSM, chat, twitter...).
 11. Ze reizen (veel) meer dan hun ouders;
 12. Ze volgen de gebeurtenissen in de wereld à la minuut en 7 dagen op 7.
 13. Ze hebben hun eigen unieke taaltje.
 14. Hun grootste 'vijanden' (om het zo maar even te noemen) zijn de adverteerders en marketeers. De strijd is hevig: ze bereiken de screennagers altijd en overal: SMSjes op hun mobieltjes, RSS feeds, tweets, minuscule oorspeakertjes, ... en overal (bus, trein, achterbank van de auto, TV, metro, billboards)... het zijn digitale slachtoffers...
 15. Schermverslaafd: in welke grootte dan ook, of het nu een computer-, laptop- of GSM schermpje is, ze kunnen niet zonder!

Op de arbeidsmarkt ...

Gaat dit zonder twijfel botsen! Waarom? De personeelsdienst die screenagers in dienst moet nemen is minstens één generatie jonger: opvattingen en manier van communicatie vormen een hemelsbreed verschil!

 1. Screennagers eisen als het ware integriteit: eerlijke en transparante communicatie van/over/door het bedrijf met alle min- en pluspunten.
 2. Maak gebruik van eigen medewerkers en hun virtuele netwerk om een screennager te screenen voor indienstname en neem daar ruim tijd voor! De screenagers zijn vooral actief op Hyves en YouTube.

Hun bureau ...

 • De computer staat standaard op MSN,
 • Ze chatten met een onbekend aantal personen, meestal meer dan vijf.
 • De webcam staat aan;
 • Muziek klinkt uit hun iPod;
 • Het mobieltje ligt onder handbereik, naast de muis, ze SMS veel meer dan ze bellen en typen hierbij blind en supersnel;
 • Twitteren de hele dag door;
 • Vullen hun Hyves profiel elke dag bij.