Waar komt Vaderdag vandaan

Inleiding

Als je aan de mensen op straat vraagt waar vaderdag vandaan komt zeggen de meeste mensen dat het een commercieel feest is. Een commercieel feest dat ontstaan is naar aanleiding van een andere dag, namelijk moederdag. Dat is dus niet zo met vaderdag. Er is wel degelijk een grondslag voor vaderdag te vinden in de geschiedenis.

4000 jaar geleden

De eerste melding van vaderdag is van ongeveer 4000 jaar geleden in Babylon. Een meneer met de naam Elmesu had destijds een boodschap op een kleien kaart gemaakt met daarop de wens dat zijn vader een lang en gezond leven zou leiden.

Sonora Louise Smart Dodd

De vaderdag zoals wij deze tegenwoordig kennen komt net als moederdag vanuit Amerika. Er was daar eens een man met de naam William Jackson Smart. Deze Willliam Jackson Smart was een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog. Hij werd weduwnaar op het moment dat zijn vrouw stierf bij de geboorte van haar zesde kind. Hij voedde al zijn kinderen alleen op en was in al die jaren nooit hertrouwd. Zijn dochter Sonora Louise Smart Dodd begon zich op een gegeven moment te realiseren hoe zwaar haar vader het heeft gehad om helemaal alleen al zijn kinderen op te voeren. Mede geïnspireerd door Anna Jarvis, die het idee van moederdag lanceerde wat ook rond deze tijd was, kwam zij op het idee om vaderdag te vieren. Uiteindelijk werd op 19 juni 1940 voor het eerst vaderdag gevierd in Spokane Washington. Sorona wilde eigenlijk dat vaderdag zou worden gevierd op 5 juni omdat dat de geboortedag van haar vader was. Maar door tijdgebrek om vaderdag voor de eerste keer te vieren is dit toen verschoven naar de derde zondag in juni. Zo is het daarna altijd gebleven. Het is op deze dag dat wij vaderdag nog steeds vieren.

In het jaar 1924 vond de president Calvin Coolidge het een goed idee om vaderdag te vieren maar het congres dat alleen maar uit mannen bestond wilde niet vaderdag als feestdag doorvoeren omdat het man zo in het zonnetje zette. In het jaar 1966 werd door president Lyndon Johnson een presidentiële verklaring getekend dat vaderdag voor altijd op de derde zondag in juni zou zijn. Tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972 werd vaderdag voor het eerst als nationale feestdag erkend.

Vaderdag toen en nu

Het vieren van vaderdag kwam moeizaam op gang. Aangezien de rol van vader vroeger anders was dan nu, had het weinig zin om vader bijvoorbeeld huishoudelijke taken uit handen te nemen op vaderdag zoals het bij moederdag het geval is. De rol van vader in de loop van de tijd is veranderd en tegenwoordig doen ook vaders huishoudelijke taken, koken en lopen achter kinderwagens. Er zijn ook veel meer echtscheidingen, zodat vader voor een gedeelte alleen voor de opvoeding moet zorgdragen. Zo werd geleidelijk aan vaderdag steeds meer gevierd. Op kinderdagverblijven en op basisscholen worden tegenwoordig ook voor vaderdag knutselwerkjes gemaakt en ook de winkels doen het goed rond vaderdag.

Links