Wat is vrouwendag

Inleiding

Elk jaar op 8 maart vindt er een internationale vrouwendag plaats. Deze internationale vrouwendag staat voor het gevoel van vrouwen over de gehele wereld van solidariteit en strijdbaarheid. Lees verder

Geschiedenis van vrouwendag

In het jaar 1908 vond er in Amerika een grote staking plaats in de textielindustrie. Deze staking vond plaats op 8 maart en de reden was dat de vrouwen betere werkomstandigheden eisten, een werkdag van 8 uur en kiesrecht.

Vervolgens wordt in het jaar 1910 in Kopenhagen, Denemarken een internationale conferentie voor vrouwen gehouden. Daar wordt de internationale vrouwendag voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin. Clara Zetkin was een beroemde feministe en politica. Er wordt afgesproken dat deze dag ieder jaar wordt gehouden, maar er wordt nog geen vaste dag bepaald. Ook in Nederland vindt de eerste vrouwendag plaats en die wordt gehouden op 12 mei 1912. Deze werd voornamelijk gevierd door sociaaldemocratische vrouwenbewegingen.

Een paar jaar later wordt er door textielarbeiders in Sint Petersburg gestaakt tegen de slechte arbeidsomstandigheden. Deze staking vindt plaats op 8 maart. Steeds meer vrouwen gaan vervolgens demonstreren tegen de oorlog, het tekort aan voedsel etc. Vervolgens wordt in het jaar 1921 opnieuw in Sint Petersburg een vaste datum vastgesteld voor de internationale vrouwendag en die dag is dus 8 maart. Deze dag wordt vastgesteld ter herinnering aan de grote staking in 1917 in Sint Petersburg. De eerste jaren wordt de internationale vrouwendag op 8 maart dan ook alleen door communistische vrouwen gevierd.

Als je vanuit een ander oogpunt naar de ontstaansgeschiedenis van de internationale vrouwendag kijkt kun je ook zeggen dat het is ontstaan door de stakingen in de textielindustrie in Amerika in 1908. Het is maar vanuit welke hoek je hiernaar kijkt. Het is niet precies duidelijk naar welke gebeurtenis de internationale vrouwendag is terug te voeren.

Als je naar de geschiedenis van de vrouwendag kijkt is het tijdens de tweede wereldoorlog en de jaren daarna niet gevierd. Vervolgens kwam er in de jaren rond 1960 weer een nieuwe feministische golf over Europa en Amerika en zo is de traditie van het vieren van vrouwendag op 8 maart weer ingevoerd. Sinds het internationale jaar van de vrouw dat in 1975 was, wordt de internationale vrouwendag echt wereldwijd verspreid gevierd. In het jaar 1978 is de internationale vrouwendag ook erkend door de Verenigde Naties.

Activiteiten op 8 maart

Rond 8 maart zijn er in elk land wel verschillende activiteiten die georganiseerd worden. Ook in Nederland worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Vrouwendag kenmerkt zich vooral ook door de strijdbaarheid van de vrouw. Zo werd er in 2009 op vrouwendag in de gemeente Den Haag een demonstratie gehouden voor rechten van de vrouw in Iran. In de gemeente Amstelveen waren bijvoorbeeld allerlei workshops gepland zoals op hoge hakken lopen en flamenco dansen. Tevens was er een lezing van Amnesty International om te praten over de vervolging van vrouwen in de wereld, met name in de landen van het Midden-Oosten. Zo is er dus in elke gemeente wel iets te doen. Deze verschillende activiteiten zijn veelal terug te vinden op de website van de desbetreffende gemeente.

Meer informatie over de landelijke activiteiten die in Nederland plaatsvinden, kun je vinden op de website www.vrouwendag.nl.