Intocht Sinterklaas 2009 in Schiedam

Inleiding

Binnenkort is het weer zover, de Sint komt er aan.. Op zaterdag 14 November zal Sint Nicolaas dit jaar aankomen met zijn zwarte  Pieten en Pakjesboot 12 in Schiedam. Langs de haven van Schiedam zullen de honderduizenden kinderen Sinterklaas en zijn Pieten vol verwachting tegemoet zingen. Tevens kunt u hier het programma voor deze heugelijke dag vinden. 

Geschiedenis Sinterklaas

De herkomst van de Sint is volgens de huidige traditie niet langer Klein-Azië, maar Spanje.  Sint Nicolaas is geboren in Patara (Lycië) dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde. Later werd hij als Lyciër bisschop van Myra, de hoofdstad van Lycië, en nam o.a. deel aan het Grieks(talig)e Concilie van Niceae. Hij stierf op 6 december 342. Na de inval van de moslims in het gebied, werden de stoffelijke resten van de heilige naar Bari gebracht, in het deel van Napels, waar de latere Keizer Karel V koning zou worden. Filips II, zijn zoon, zou de Nederlanden erven, Spanje én de Beide Siciliën. Vandaar de verwarring dat de Sint uit Spanje zou komen. Sindsdien is Sint Nicolaas algemeen de patroon van de zeevaart. Sinterklaas arriveert in Nederland per stoomboot, wat niet verwonderlijk is: de historische banden van Spanje met de Nederlanden zijn bekend.

Geschiedenis Schiedam

Schiedam is ontstaan rond 1230 toen er bij de monding van de Schie een dam aangelegd werd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. Door deze dam trok het handelsactiviteiten aan. Al vrij snel kreeg Schiedam stadsrechten (in 1275). Als jonge nederzetting kreeg Schiedam al snel concurrentie van Rotterdam en Delft zij mochten ook een verbinding aanleggen tussen de Maas en de Schie. Schiedam is verder bekend om:

 • Haringvisserij (15e eeuw)
 • Heilige Liduina (15e eeuw)
 • Jeneverstokerij (18e eeuw)

De 18e eeuw was een Gouden Eeuw voor Schiedam, doordat de drankimport vanuit Frankrijk stil kwam te liggen ontstond er vanuit de tientallen branderijen en distilleerderijen Schiedamse jenever die over de hele wereld werd geëxporteerd. Deze bedrijfstak is ondertussen bijna geheel uit Schiedam verdwenen alleen de 5 korenmolens De Noord, De Walvisch, Drie Koornbloemen, Nieuwe Palmboom en Vrijheid herinneren nog aan deze branderstijd. Deze 5 korenmolens zijn de hoogste molens ter wereld. In 1 van de branderijen aan de historische Lange Haven is tegenwoordig het Jenevermuseum gevestigd.

Sinterklaas tradities

We kennen verschillende tradities als we denken aan Sinterklaas, zoals:

 • Schoen zetten
 • PakjesAvond
 • Sinterklaasliedjes zingen

In de 15e eeuw is de traditie voor het zetten van de schoen ontstaan in de kerk, de opbrengst was toendertijd voor de armen. Tegenwoordig word de schoen traditioneel bij de haard gezet, zodat zwarte Piet die door de schoorsteen komt de schoen vol kan stoppen met lekkers als snoepgoed, pepernoten en marsepein. In huizen zonder haard word de schoen vaak bij de kachel of de achterdeur gezet. Kinderen maken vaak tekeningen voor de Sint en zijn Pieten en doen die tesamen met een suikerklontje of peen (wortel) voor het paard van Sinterklaas in hun schoen. Pakjesavond is vooral iets wat in Nederland speelt, het is allang niet meer alleen voor de kinderen. Volwassenen verwennen elkaar zo ook op een anonieme manier door middel van surprises en Sinterklaasgedichten met een cadeau. Vaak wordt dit vooraf gedaan door middel van lootjes trekken.

Intocht van Sinterklaas op tv

De NPS zal dit jaar een live verslag maken van de intocht van de Sint op tv, het begint om 12.00 uur en zal eindigen om ongeveer 13.15 uur. De presentatie zal gedaan worden vanuit Schiedam door Dieuwertje Blok. In de weken voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas en zwarte Piet kun je kijken naar het Sinterklaasjournaal.

Programma

Het programma is gedeeltelijk bekend: (onder voorbehoud)

 • 10.30 uur - Het Hoofd / Maasboulevard

Vanaf 10.30 uur zullen er diverse evenementen op en rond het water zijn. Om 11.00 uur zal pakjesboot 12 met Sinterklaas en zijn pieten hier de haven binnen varen. Het is niet mogelijk om vanaf hier mee te lopen met de boot de stad in. Wel zal de intocht hier op een groot scherm te zien zijn.

 • 11.15 uur - Buitenhavenweg

Sint en zijn pieten varen door de sluis naar de Buitenhavenweg.

 • 12.00 uur - Lange Haven

Ontvangst door de burgemeester van Schiedam mevrouw W.M. Verver-Aartsen. Pakjesboot 12 meert af vlak voor de Appelmarktbrug, vandaar lopen ze via de Lange Haven en de vismarkt richting het Zakkendragershuisje.

 • 12.25 uur - Zakkendragershuisje

Sint en zijn pieten stappen hier in de fluisterboot om via de Korte Haven te varen en vandaar lopend via de Vlaardingerstraat, de Dam, de Schie, de Brede Marktsteeg richting de Grote Markt en de Lange Kerkstraat.

 • 12.50 uur - Grote Markt

Aankomst op de Grote Markt.

De bovengenoemde locaties zijn toegankelijk voor alle schoolkinderen van de basisscholen in Schiedam en de bewoners van de aan deze locaties gelegen huizen. zij krijgen hiervoor een speciale uitnodiging. Mocht je hier toch willen komen kijken, dan kan dat totdat de plekken vol zijn.

 • 13.00 uur - Land van Belofte

Sint en zijn pieten lopen vanaf de grote Markt naar het Land van Belofte om door te lopen naar het Stadserf. Vanaf 12.00 uur is de intocht van sinterklaas live te bekijken op een groot scherm op het Land van Belofte.

 • 13.05 uur - Stadserf

Op het stadserf is het hoofdpodium en ook een groot scherm waar de gehele intocht live te bekijken is. Hier ben je al vanaf 11.00 welkom, op het hoofdpodium is ook een leuk muziekprogramma. De afsluiting van de TV uitzending is op dit punt.

Sinterklaas cadeau tips

Met pakjesavond in het vooruitzicht is het altijd leuk om originele geschenken te kopen voor de kinderen. Bij kinderen zijn vooral speelgoed en games erg favoriet. Voor de volwassenen is het leuker om een origineel cadeau te verpakken in een surprise met daarbij een persoonlijk gedicht. Als u een Sinterklaas en zwarte pieten wilt inhuren voor pakjes avond is het verstandig om daar nu al naar op zoek te gaan.

Sinterklaaslink

Sinterklaas in Schiedam

Linkpartner

werkstukjes