Tips voor een leuk Sinterklaasgedicht

Inleiding

5 december is het weer zover! In veel gezinnen wordt Sinterklaas weer gevierd. Er zijn verschillende manieren waarop het gevierd kan worden. De meeste gezinnen met kleine kinderen houden het gewoon simpel bij pakjes avond. Er komt een grote zak vol met leuke cadeaus, meeste voor de kinderen. Wanneer de kinderen ouder zijn of volwassenen onder elkaar doen vaak wat extra's. Er worden bijvoorbeeld suprises gemaakt of gedichten. Hier de beste tips om leuke Sinterklaas gedichten te schrijven.

Sinterklaas gedichten

Veel mensen vinden het moeilijk om een leuk Sinterklaas gedicht te schrijven. Er zijn sites die mensen handje helpen. Je vult wat trefwoorden in, zoals de naam van de persoon, zijn hobbies en het cadeau. En met één druk op de knop rolt er zo een gedicht uit. Heel makkelijk, maar natuurlijk niet origineel. De leukste Sinterklaas gedichten zijn de gedichten die echt wat vertellen. Een soort verhaal over de persoon waarvoor het gedicht is. En betrek dan Sint en Piet erbij.

Ga voordat je begint eerst brainstormen. Bedenk wat je in je gedicht kwijt wilt of waar je over kunt rijmen. Schrijf op wat je allemaal over de persoon waar je het gedicht voor maakt kwijt kan. Denk aan de serieuze dingen zoals werk en hobby. Of juist aan het karakter of bepaalde gewoontes. Nog leuker is het om de ander een beetje te plagen. Stop er wat genante situaties in of begin over slechte gewoontes. Zeker voor de rest die luistert is dat leuk. Heb je hier een lijst van gemaakt, bedenk dan hoe je het gedicht wilt maken en wat je kan gebruiken.

Het schrijven van je Sinterklaasgedicht

Wanneer je een idee in je hoofd hebt hebt hoe je het Sinterklaas gedicht wilt maken, kan je in principe beginnen met schrijven. De inspiratie om te rijmen komt meestal tijdens het schrijven wel. Als eerste begin je met de openingszin. Probeer deze origineel te maken. Sint heeft zitten denken wat hij Jan dit jaar kan schenken kan echt niet meer!

Als je de openingszin hebt kan je met de rest aan de slag. Het makkelijkste is om een gedicht te maken waar de zinnen na elkaar op elkaar rijmen.

  • Sint ziet best dat je van eten houdt
  • Toch wordt het soms toch koud
  • Dan heb je het druk met andere dingen
  • Waar Piet spontaan van gaat zingen

Wanneer je aan je Sinterklaas gedicht begint dan komt het rijmen meestal wel vanzelf. Heb je een zin waarbij je niks kan bedenken wat er op rijmt, zet dan de zin anders neer. Als je wat woorden omdraait eindigt de zin op een ander woord, waar misschien wel wat op rijmt.

Soms heb je een hele grappige zin maar kan je niks bedenken wat er op kan rijmen wat met je gedicht te maken heeft. Het heeft geen nut om zomaar wat zinnen achter elkaar te plaatsen, die niks met elkaar te maken hebben, alleen maar omdat het zo goed rijmt. Betrek dan Sint en Piet er bij. Een zin over de Sint en Piet kan je altijd wel kwijt. 

Tot slot wanneer je je Sinterklaasgedicht maakt probeer dan de spanning op te bouwen. Probeer in je gedicht niet te vermelden wat het cadeau is. Je kan er wel naartoe werken met hints, maar zorg dat er wel wat te raden over blijft.