Wat is kerstmis

Wanneer is kerstmis?

Kerstmis wordt elkaar jaar gevierd op 25 en 26 december. In sommige landen is het echt twee dagen feest, maar soms wordt er ook maar 1 dag feest gevierd. Op 24 december is het kerstavond. In veel landen worden dan de gebrachte cadeautjes uitgepakt! Dit kerstfeest gaat gepaard met het afleggen van familiebezoekjes en veel en lekker eten.

Wat wordt er gevierd?

Voor veel mensen op aarde is kerstmis één van de belangrijkste feesten van het jaar. Aan het einde van het jaar vieren ze het feest van het licht. Ze branden (kerst-)kaarsen, geven elkaar cadeautjes, zingen liedjes onder de kerstboom en zitten urenlang aan tafel voor een kerstdiner. Christelijke mensen vieren dat er meer dan 2000 jaar geleden een kindeke is geboren, genaamd; Jezus. Hij werd geboren in een stal. Katholieke mensen zetten daarom nu nog steeds een stalletje met Maria, Jozef en het kindje Jezus onder de kerstboom.

Hoe wordt kerstmis gevierd in Nederland?

In Nederland is het niet alleen het feest van de katholieken. Ook niet-gelovigen vieren dit feest meer. Men koopt een kerstboom en gaat lekker eten tijdens de twee kerstdagen die we in Nederland kennen. Cadeautjes worden er soms ook gegeven, maar dit doet men in Nederland toch nog vaak tijdens pakjesavond van sinterklaas.

En in het buitenland?

IJslanders hebben een hele andere kerststal. De kerststal van de Ijslanders is gevuld met trollen. Deze trollen brengen in de kerstnacht, de nacht voor 1e kerstdag, de cadeautjes. In Amerika hebben ze de kerstman. Santa Claus noemen ze hem daar. Santa Claus wordt voortgetrokken in een arreslee. Deze arreslee wordt meegetrokken door de lucht. Elk jaar weer brengt hij vele cadeautjes mee voor alle lieve en stoute kindertjes.Franse en Portugese kinderen zetten hun schoen onder de boom, net als dat Nederlandse en Belgische kinderen dit doen met Sinterklaas.

De Franse kerstman heet Père Noël (vader van de kerst), de Finse heet Joulupukki. De elfjes die de kerstman daar heeft heten Joulutonttu. De Joulutonttu helpen hem met het verdelen van de cadeautjes! Een aantal Oostenrijkse kinderen geloven in het Christelkind: een bloot jongetje dat cadeautjes brengt; de Jezus van de Katholieke Nederlandse kinderen dus. Amerikaanse en Engelse kinderen hangen onder de schoorsteen een kerstsok/kniekousen die ze laten vullen door de kerstman.

In Engeland maken mensen een kerstkrans aan de deur vast en gaan de kinderen langs de huizen om kerstliedjes te zingen. In Mexico hangt een piñata aan het plafond, dit is een soort dier. In andere landen hangt  vergelijkbaar met de mistletoe. Als je onder de mistletoe staat mag je iemand zoenen. Je moet er dan wel voor zorgen dat er iemand naast je staat! Kerstmis is ook het feest van vrede op aarde. Bijna alle mensen op de wereld vieren op hetzelfde moment feest! Je ziet dus dat kerstmis op veel plaatsen (bijna) hetzelfde wordt gevierd. Overal noemen ze de kerstman anders, maar het komt er op neer dat deze oude lieve man vele cadeautjes jaar in, jaar uit bij de kinderen achterlaat.

Kerstmis is een feest van en voor iedereen!