Wat draag je met carnaval

Inleiding

Carnaval wordt met name in de zuidelijke provincies gevierd. Met dit feest gaat iedereen helemaal los. Er wordt volop feest gevierd en bier (of andere drankjes) gedronken. Maar het leukste van carnaval is misschien nog wel het verkleden. Met carnaval is het de bedoeling dat iedereen zich verkleed naar eigen keuze. Het is wel leuk om je verkleedkleren zo origineel mogelijk te maken. De voorpret van de carnavalskleren uitzoeken en je verkleden is al enorm, maar het is ook ieder jaar weer leuk om te zien hoe iedereen zich met carnaval verkleed heeft. Je ziet soms de raarste outfits rondlopen met carnaval, sommige maken er echt een sport van om zo origineel mogelijk verkleed te zijn. Wat kan je allemaal met carnaval dragen?

Hoe ga je verkleed met carnaval?

In principe mag en kan alles met carnaval. Je mag zelf weten hoe je je gaat verkleden. Het is wel leuk om een beetje origineel verkleed te zijn met carnaval, maar hieronder wat ideeën. Je kan denken aan:

 • Verschillende soorten beroepen, zoals bijvoorbeeld dokter, zuster of brandweer
 • Superhelden, zoals Zorro of Superman
 • Dieren, bijvoorbeeld hond, kat of varken
 • Figuren uit het verleden, verkleed je als iemand uit bijvoorbeeld de hippie tijd.
 • Circusfiguren, zoals clown of goochelaar
 • Sprookjesfiguren, bijvoorbeeld elfje, heks of robin wood
 • Het is ook altijd leuk om met je vrienden als een thema verkleed te gaan. Met carnaval kies je een thema en je verkleed je allemaal naar dat idee.

Kortom er zijn vele opties. Met de juiste carnavalskleren kan je er uit zien zoals jouw held.

Hoe kom je aan je carnavalskleren?

Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind. Je moet eerst bedenken als wat je verkleed wilt gaan. Daarna moet je gaan bedenken hoe je aan dat carnavals kostuum komt.

 • Kijk bijvoorbeeld eerst eens in je eigen kledingkast of die van je ouders. Of misschien staan er op zolder nog wel dozen met oude kleren die geschikt zijn voor jouw carnavals outfit.
 • Als je verkleed wilt als iemand met een bepaald beroep, zoals even als voorbeeld zuster. Kijk dan in je omgeving rond of je iemand kent die misschien wel een zusterpakje heeft die jij mag lenen met carnaval.
 • Je kan er ook voor kiezen om zelf je kostuum voor carnaval te maken. Ben je creatief dan kan je met een paar stofjes en een naaimachine heel ver komen.

Je kleren voor carnaval kopen in een winkel of internet

Er zijn verschillende zaken die hele carnavalkostuums te koop aanbieden. Het voordeel hiervan is dat je enorm veel keuze hebt. Er zit vast wel iets tussen wat jij met carnaval kan dragen. Je hoeft ook niet zelf te bedenken hoe je verkleed moet gaan. Het enige wat je moet doen is alle beschikbare carnavalskleren bekijken en bedenken wat jou het meeste aanspreekt.

Een ander voordeel van een kostuumzaak is dat het er netjes en verzorgd uitziet. Wanneer je zelf iets maakt of zomaar wat uit de kast pakt, heb je kans dat het het net niet is. Het is toch vervelend als je als iets verkleed bent en met carnaval de straat opgaat en eigenlijk niemand weet wat je nou precies bent. Met een echt carnavalskostuum heb je dat probleem niet.

Opmerkingen

 • Weet je niet precies als wat je verkleed moet gaan met carnaval? Kijk dan eens in een feestwinkel met carnaval artikelen om ideeën op te doen.
 • Houd met je carnaval outfit wel rekening met de weersomstandigheden! Bedenk van tevoren of je vooral buiten bent of binnen in een kroeg. Het is  niet prettig om iets aan te hebben waarin je het te warm of te koud hebt!
 • Ook is het aan te raden om met carnaval iets te dragen waar je je makkelijk in kunt bewegen. Een outfit kan er nog zo leuk uitzien, maar als je geen kant op kan, dan ben je het snel zat!

Conclusie

Carnaval is één van de gezelligste feesten van het jaar, maar het kan nog best moeilijk zijn om de juiste outfit te  vinden. Eigenlijk maakt het niet uit wat je aan hebt, als je zelf maar vindt dat je er leuk uitziet en dat je je er prettig bij voelt! Zo kan carnaval niet meer stuk gaan!