Een kunstkerstboom kopen

Inleiding

Het duurt nog even, maar voor je het weet is het weer kerst. Bij kerst hoort de traditie om een kerstboom te kopen en deze te versieren met bijvoorbeeld lichtjes, kerstballen en slingers. Je kunt een echte kerstboom kopen, maar veel mensen kiezen tegenwoordig voor een kunstkerstboom. Op den duur bespaart dit geld uit omdat je niet ieder jaar een nieuwe boom hoeft te kopen en je hebt minder rommel in huis met een kunstkerstboom. De naalden vallen namelijk niet zoals bij een echte kerstboom. Je hebt kunstkerstbomen in alle soorten en maten. Wat wil je allemaal weten over kunstkerstbomen?

Kunstkerstboom versus de echte kerstboom

Er zitten uiteraard verschillen tussen kunstkerstbomen en echte kerstbomen. Hieronder het overzicht.

Kunstkerstboom Echte kerstboom
Kostenbesparend op den duur Ieder jaar een nieuwe uitgave
Geen troep van naalden Na een paar weken valt de boom uit
Blijft er mooi bij staan Na een tijdje gaat de boom hangen
Onnatuurlijk (al lijken de kunstkerstbomen van nu net echt) Je haalt stukje natuur in huis
Extra gemak De boom ruikt lekker

Het is maar net waar je zelf van houdt en wat je het meest aanspreekt. Sommige mensen vinden het bij kerst horen om ieder jaar een echte kerstboom uit te zoeken. Zij genieten echt van de sfeer en de geur van de kerstboom. Het blijft toch een traditie. Andere mensen zijn de naalden zat en vinden het zonde van het geld om ieder jaar een nieuwe boom te kopen. Wanneer je een kunstkerstboom koopt, heb je in één keer een grote uitgave, maar als het goed is heb je wel jaren plezier van je kunstkerstboom. De kunstkerstbomen worden steeds mooier en beter gemaakt zodat ze net echt lijken.

Soorten kunstkerstbomen

Je hebt kunstkerstbomen in alle soorten en maten. Je kunt zelf bedenken wat voor kunstkerstboom je graag wilt. Denk bijvoorbeeld aan de maat. Je hebt een kleine kunstkerstboom van 1,20 meter en de grootste kunstkerstboom is 3,60 meter. Verder is het assortiment van kunstkerstbomen erg breed. Het is nog niet zo makkelijk om een kunstkerstboom uit te kiezen. Je hebt verschillende vormen, zoals breed en smal. Ook zit er verschil in de takken en naalden. Denk bijvoorbeeld aan grove en smalle takken.

Je kunt ook voor aparte kunstkerstbomen kiezen, denk aan zwarte en witte bomen. Voor extra kerstsfeer zijn er zelfs besneeuwde kunstkerstbomen beschikbaar. Om het optuigen van je kunstkerstboom makkelijk te maken, kun je voor ingebouwde lampjes kiezen. Zo heb je gelijk een groot deel van de kerstversiering al klaar.

De punten waar je op moet letten om je favoriete kunstkerstboom te krijgen:

  • Lengte van de kunstkerstboom
  • De vorm van de boom
  • De takken en naalden
  • De gewone groene kunstkerstboom of met een kleurtje
  • Met of zonder lampjes

De prijs

De prijzen van kunstkerstbomen zijn erg uiteenlopend. Je hebt kunstbomen van nog geen 100 euro, maar je hebt ze ook van 800 euro. Des te kleiner de boom, des te kleiner de prijs. Hieronder een tabel met een overzicht aan welke prijs je ongeveer moet denken. Het zijn gemiddelden, je hebt kunstkerstbomen die goedkoper zijn, maar ook veel duurder.

Lengte kunstkerstboom Prijs kunstkerstboom
120 cm   80 euro
150 cm 120 euro
180 cm 180 euro
210 cm 220 euro
240 cm 270 euro

Conclusie

Of je een kunstkerstboom wilt of een echte boom is puur een persoonlijke smaak. De voordelen van een kunstkerstboom zijn groot. Zo heb je geen rommel van naalden in huis, hoef je de kerstboom alleen van zolder te halen en bespaart het op den duur geld uit. Maar je mist met een kunstkerstboom toch ook een stukje sfeer en traditie. Een echte kerstboom geeft toch net een beetje extra's. Gelukkig blijven ze kunstkerstbomen ontwikkelen, tot dat ze bijna niet meer van echt zijn te onderscheiden.