De mooiste kerstmarkten

Kerstmarkt

Een Kerstmarkt roept bij iedereen wel ongeveer hetzelfde beeld op. Kerstmutsen, bevroren neuzen, sneeuw, belletjes, Glühwein,... De lijst met clichés is lang maar het komt allemaal op hetzelfde neer, gezelligheid. Elke kerstmarkt is ongeveer hetzelfde en je weet wat je er kan verwachten. Maar sommige markten steken toch een beetje boven de anderen uit. We zetten de mooiste markten uit de buurt even op een rijtje.

Kerstmarkt tips

Valkenburg

Op enkele kilometers van Maastricht ligt Valkenburg, midden in het Limburgse heuvelland. De streek staat bekend om zijn vele mergelgrotten. Het is in één van deze grotten, de fluweel grot, dat van 19 november tot 23 december de kerstmarkt plaatsvindt. Het is de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. De inkom bedraagt 4 euro per persoon. De markt is zo populair dat er wachttijden zijn om binnen te geraken in het weekend.

Brussel

Winterpret in de Belgische hoofdstad begint op de Grote Markt. Daar staat traditiegetrouw een grote kerstden met duizenden lampjes en is er dagelijks een klank-en lichtspel te ewonderen. Verder zijn er nog zo'n 240 chalets met lekkernijen, een reuzerad, kermisattracties en een schaatsbaan. Je vindt deze terug op de Vismarkt, aan de beurs en het St Katelijneplein. Het historische centrum baadt in kerstsfeer van 26 november tot 2 januarie 2011.

Aachen

De kerstmarkt van Aken vindt plaats in de straatjes en pleinen rond de Dom. Van 19 november tot 23 december komen bussen vol toeristen uit België en Nederland de ambiance opsnuiven in Aken. Het is één van de gezelligste markten van Duitsland.

Keulen

Het centrum van Keulen biedt tussen 22 november en 23 december verschillende kerstmarkten aan. Alles wordt hier groots opgevat. Je wandelt er van het ene plein naar het andere en ontdekt telkens een andere markt met authentieke producten. Er staan in het hele centrum honderdan chalets. Onder de Keulse Dom staat de grootste kerstboom van het Rijnland.

Luik

Van 26 november tot 29 december geniet je in Luik centrum van één van de bekendste kerstmarkten van België. De sfeer op de Place Saint Lambert is sprookjesachtig dankzij de vele lichtjes. Ook de luikse lekkernijen zoals wafels en péket (jenever in alle smaken en kleuren) moet je zeker proeven. Er wordt ook een schaats-en sleepiste aangelegd.

Maastricht

Winterland Maastricht is een heus kerstdorp op het prachtig gelegen Vrijthof. De grote ijspiste en het reuzenrad zijn de blikvangers van de markt. Ook de vele overdekte en gezellige standjes zorgen ervoor dat slecht weer geen spelbreker is. De kwalitatieve afwerking met ijspegels, figuren en andere fantastische decoraties zorgt voor één van de mooiste kerstmarkten. Open van 3 december tot 2 januari.

Hasselt

Hasselt is de hoofdstad van de jenever dus die zal hier zeker niet ontbreken. Net zoals in Maastricht vind je hier 'Winterland' terug. Op het Kolonel Dusartplein staat één van de grootste kerstmarkten van België, inclusief kermisattracties zoals een reuzerad en een rendierachtbaan. Op oudejaarsavond blijven alle kraampjes open en is er een grote party met vuurwerk. Op de schaatsbaan zijn er regelmatig thema avonden en in het winterland café zijn er live optredens. Te bezoeken tot 9 januari 2011.

Oberhausen Centro

Net langs het grootste overdekte shopping center van Europa plaatst men vanaf 18 november nog een kerstdorp bij. Op culinair vlak zal u hier zeker niets te kort komen. Ook de kinderen kunnen zich uitleven op de sneeuwscooterbaan. Andere hoogtepunten zijn zeven meter hoge notenkraker en de Salzburger berghut.

Er zijn nog tal van andere steden waar je een gezellige kerstmarkt kan bezoeken. Maar met deze lijst zijn jullie al wel even zoet. Prettige feestdagen!