Waar vind ik een leuke en mooie kerststal

Inleiding

Kerst is weer onderweg, de Sint is vertrokken, dus het wordt tijd voor het optuigen van de boom. Van oudsher hoort er voor veel families ook een kerststal onder de boom. Er zijn erg veel verschillende kerststallen, die niet alleen variëren in vorm maar ook in materiaal en de aanwezige kerstgroep. Maar hoe en waar vind je nu de stal die bij jou past? Hieronder een korte uitleg over de stal en erna tips en trucs om de juiste stal te vinden.

Waar komt de kerststal vandaan

Deze traditie komt voort uit het christelijk geloof en beeldt het begin van het leven van Jezus Christus uit. Zijn ouders, Jozef en Maria, waren op reis om zich in te laten schrijven in hun geboortestad Bethlehem. Toen zij hier in aankwamen gingen zij op zoek naar een plek om de nacht door te brengen. Er was door de drukte nergens plaats en daarom hebben zij de nacht doorgebracht in een stal. In deze stal is het kindje Jezus geboren. De stal, met de kerstgroep, wordt vaak aan de boom toegevoegd om te herinneren dat Jezus geboren is.

Wat hoort er in een kerststal?

In een kerststal hoort een zogenaamde kerstgroep. In soorten en maten variëren de groepen nogal. Zo zijn er aan sommige groepen ook kamelen toegevoegd, maar de meest gangbare figuren zal ik hier noemen:

  • Kindje Jezus (vaak liggend in een kribbe)
  • Jozef (met een staf of lampion in zijn hand)
  • Maria (knielend bij de kribbe)
  • Os
  • Ezel

En vanaf hier varieert het vaak:

  • 3 koningen met wierook, mirre en goud
  • Soms komen er bij de koningen ook kamelen bij
  • Engel
  • Herder(s)
  • Schapen

Welke stallen zijn er en waar kun je ze kopen?

Op dit moment is er keuze te over; hier wat vormen en soorten op een rijtje.

  • Plastic kerststallen zoals bijvoorbeekd die van Fisher Price met snoezige plastic kindersnoetjes op de verschillende figuren. Te koop in de meeste speelgoedspeciaalzaken. Zeer geschikt voor kleine kinderen!
  • Verantwoorde kerststallen van over de hele wereld. Neem eens een kijkje in de Wereldwinkel. Hier heb je een verantwoorde kerststal en steun je daarnaast degene die deze heeft gemaakt. Zo hebben zij kleine kerststallen ter grootte van een ei gemaakt door mensen in arme landen. Zij hebben zelfs kerststallen die hierdoor ook etnisch getint zijn; en kun je donkergekleurde figuren kopen of juist figuren in Peruaanse klederdracht.
  • Bij de grotere winkelketens (V&D, Bijenkorf,Xenos, Marskramer, Intratuin) hebben ze tegenwoordig een uitgebreid scala aan groepen in allerlei soorten en maten en prijzen. Kijk hiervoor op de verschillende sites of loop even de stad/ het dorp in.
  • Internet. Als je echt op zoek bent naar een ouderwetse groep (zoals er vroeger bij je oma onder de boom stond) kun je deze zoeken onder verzamelaars, marktplaats en dergelijke. De ouderwetse verkopen ze vaak nog wel in de grotere winkelketens, maar dit is goed zoeken kwam ik zelf achter. Als je een zoekslag maakt op internet met Kerststal of Kerstgroep krijg je al veel hits waar vast iets voor je tussenzit!

Zo zie je maar; eigenlijk is alles mogelijk. Kerststallen bestaan in allerlei vormen en maten en in allerlei prijscategorieën. Kijk goed om je heen en zoek ook eens op het internet. Let bij de aanschaf van een kerststal ook op de samenstelling van je gezin, als je kleine kinderen hebt rondlopen of enthousiaste huisdieren hebt waarvan je vermoedt dat ze de stal ondersteboven zullen lopen; kun je beter kiezen voor een goedkope variant of een stevige..

Niet altijd worden stal en groep met elkaar verkocht. Als je zelf een beetje handig bent is een stal zelf goed te maken. Kijk hiervoor de kunst af in de winkel of op het internet! Succes en fijne feestdagen!