Hoe tuig ik mijn kerstboom zo netjes mogelijk af

Inleiding

Iedereen met een écht natuurlijke kerstboom, vooral diegenen met een boom zonder kluit, zitten aan het einde van de kerstperiode met vallende naalden en een groene naaldenmat in de woonkamer. Daar heb je zelf niet eens zoveel voor hoeven doen. Na 3 á 4 weken is het echt wel gedaan met de naaldvastheid van de meeste bomen. Voor sommige mensen een goed argument om volgend jaar toch echt een nep kerstboom aan te schaffen. Om nog maar te zwijgen van de naaldenbende die je in je huis krijgt wanneer je de boom af probeert te tuigen. Hier in dit artikel wat tips om de schade zoveel mogelijk te beperken en om de boom op een praktische en snelle manier te ontmantelen.

Stappenplan om je kerstboom zo netjes mogelijk af te tuigen

Voorbereiding:

  • Voor je de boom af gaat tuigen is het verstandig om eerst op de site van je gemeente te kijken wanneer ze kerstbomen komen ophalen. Niet iedere gemeente neemt de bomen mee tijdens het reguliere huisvuilophaalmoment. Ook zijn er soms acties van verenigingen of gewoon kinderen in de buurt die de bomen komen halen voor een goed doel. Let op: rond Oud en Nieuw kun je in sommige gemeenten een bekeuring krijgen wanneer je je kerstboom aan de straat zet omdat dit rond die tijd gebruikt kan worden als brandbaar materiaal op illegale vuurplekken!
  • Haal ergens een kleed of laken vandaan. Het heeft de voorkeur om een oud(er) laken te gebruiken. Zorg dat het laken net zo groot (zo niet groter is) als je kerstboom. Je boom moet er in gevouwen kunnen worden.
  • Zorg dat je ductape of een anderszins sterk plakkende plakband bij je hebt

Stap 1. Leg het laken aan de onderkant om de voet van je kerstboom heen, in een cirkel zodat de grond om de boom heen bedekt is. Dit dient ervoor te zorgen dat alle naalden die vallen op deze manier op je laken terecht komen. Maak het laken aan de onderzijde van de boom, bij de poot, vast met ductape.

Stap 3. Haal van te voren alle doosjes van de kerstballen en andere versiering tevoorschijn en zet deze in een kring om je heen zodat je overal goed bij kan.

Stap 4. Haal eerst alle ballen uit de bovenzijde van de boom. Doe meteen alle haakjes bij elkaar in een bakje. Je kunt ze ook laten zitten als de doos dit toelaat zodat je ze volgend jaar ook weer snel en makkelijk in de boom kan hangen. Doe daarna alle ballen uit de onderzijde van de boom in de doos. Zorg dat ze goed verpakt zitten en elkaar niet kunnen raken, daar gaan ze snel van kapot. Je kunt de ballen in een toiletpapiertje wikkelen als je geen aparte kerstballendoos hebt.

Stap 5. Haal nu alle slingers eruit. Doe dit met beleid, want hoe harder je trekt, des te meer naalden vallen er op de grond.

Stap 6. Haal de verlichting of lampjes uit de boom. Ook hier geldt: doe dit met beleid en loop met de lampjes mee om de boom in de richting van het einde van de lichtslinger.

Stap 7. Maak het laken aan de onderzijde nog beter vast met ductape zodat er aan de onderzijde niets meer uit kan vallen. Laat iemand anders het laken omhoog brengen en ductape zelf de zijkant vast zodat het laken om de boom naar boven gevouwen kan worden als een puntzak. Als de boom ingewikkeld is komen we bij de een na laatste stap.

Stap 8. Als je zeker weet dat de boom geheel in het laken ingewikkeld is en er geen naalden meer uit het laken kunnen vallen loop je met de boom naar buiten en zet hem op de daarvoor bestemde plaats. Hier kun je ervoor kiezen om het laken te laten zitten of deze weer te verwijderen.

Stap 9. Als het goed is, liggen er nu bijna geen naalden in de kamer! Zuig voor de netheid nog even alles na (er zal vast nog wel iets gevallen zijn). Zet een leuke kamerplant op de lege kale plek die de kerstboom achtergelaten heeft en berg je kerstspullen op.

Het huis is weer klaar voor het nieuwe jaar!