Met hoeveel geld kun je rentenieren

Rentenieren

500000euro.JPG

Rentenieren...het woord alleen al doet de meesten onder ons wegdromen van een luxueus leven zonder te moeten gaan werken. Men noemt dat ook wel eens financieel onafhankelijk zijn. Je hebt geen zorgen of afbetalingen meer en genoeg kapitaal dat voor een inkomen zorgt. Maar hoeveel kapitaal heb je nu eigenlijk nodig om te kunnen rentenieren?

Kapitaal

Een rentenier moet zoveel kapitaal beschikbaar hebben dat hij kan leven van zijn rente. En daarvoor is een hoop kapitaal nodig. Je startkapitaal moet immers hetzelfde blijven want enkel de rente mag op. En de rente moet minimum gelijk zijn aan je huidig loon. Want als je moet inboeten op le levensstandaard is er aan rentenieren natuurlijk niks leuk.

Men spreekt gemiddeld van een kapitaal vanaf 1.000.000 euro. Zoveel heb je nodig om te kunnen rentenieren. Ahankelijk van je levensstijl en uitgaven zou je dan moeten kunnen leven van je interest. Je moet dan natuurlijk wel je kapitaal kunnen vastzetten op een rekening met een goede interestvoet. Alles hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke situatie. Maar op een gewone spaarrekening met 2 procent interest (korte termijn) geniet je toch al van en gemiddeld maandinkomen van 1666 euro. Betere rentevoeten hebben altijd een langere termijn. Hou er wel rekening mee dat er op de rente ook nog belasting kan geheven worden vanaf een bepaald bedrag.

Rekenvoorbeeld

  • Stel dat je een gezamelijk inkomen hebt van 40.000 euro. Gemiddeld genomen haal je 4% over je spaargeld. Dat is altijd haalbaar op lange termijn genomen (met depositos ed.). Soms zijn de lange termijn rentes wel 6 of 7%, vooral in economisch goede tijden. 40.000 euro gedeeld door 0.04 is 1 miljoen euro. Heb je dit dus netjes weggezet tegen gemiddeld 4% kun je alvast een luxueus pensioen beginnen plannen.

Miljonair worden

Je kan dit doen op verschillende manieren. Heb je een meer dan gemiddeld inkomen kan je misschien je eerste miljoen bij elkaar sparen. Maar de meerderheid van de bevolking zal zijn hele leven veel moeten sparen, besparen, bijverdienen of beleggen om zo'n bedrag bij elkaar te krijgen.

Pensioen

Eigenlijk is een pensioen een klein beetje rentenieren. Je hebt nog een inkomen en je moet er niet meer voor gaan werken. Maar de pensioenen zijn niet zo hoog en in het huidige economische klimaat is het allemaal nog onzeker of het pensioenstelsel wel kan standhouden. Daarom is het zeker aangeraden om zelf op voorhand te sparen. Zo kan je een kapitaal opbouwen dat je pensioen later kan aanvullen. Je wil immers toch ongeveer hetzelfde inkomen per maand overhouden. Om te kunnen rentenieren vanaf j epensioen lijkt dat de beste en makkelijkste spaarvorm.

Zelf berekenen

Als je een beetje zoekt op google vind je vele programma's waar je zelf kan berekenen of jij ooit zal rentenieren, of over hoeveel kapitaal je moet beschikken om nooit meer te moeten werken. Niet al die calculators zeggen hetzelfde en er wordt ook niet altijd rekening gehouden met inflatie, onvoorziene omstandigheden, veranderende interesten, enz... Maar het kan je wel ongeveer een idee geven. Hier is een leuke site om het zelf te berekenen. de rentenier

Conclusie

Rijk worden en rentenieren is de droom van velen onder ons. En velen onder ons zullen op hun pensioenleeftijd ook wel een mooie som bij elkaar gespaard hebben. Dit is natuurlijk ook aan te raden om je pensioen wat aan te vullen en je levenskwaliteit op peil te houden. Maar om echt te rentenieren en zonder problemen te kunnen leven van enkel interest moeten de meesten onder ons toch nog lang wachten of sparen. Enkel wie over grote kapitalen beschikt (dus vanaf 1 miljoen euro) zal niets meer te hoeven doen al shij niet wil.

Mijn mening hierover is: probeer te genieten van wat je hebt. Dromen mag maar laat je hele leven niet bepalen om enkel en alleen nog meer geld op je rekening te krijgen. Geen enkele rentenier heeft zijn kapitaal ooit kunnen meenemen naar een volgend leven.

Wil je meerlezen over hoe jij zelf kunt gaan rentenieren?  laat je zien hoe ook jij je eerste miljoen op je rekening kunt hebben staan. Boordevol met tips en inspirerend!

Reacties (6)

Reageer
JaaPaap reageerde 7 jaar geleden
26 May 09:18
Leuk verhaaltje van JF. Als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat meestal ook zo. zeker in de wereld van investeren.

even voor de context, mijn neef heeft als quant gewerkt in amerika, frankrijk en japan. Hij heeft aan de vooravond gestaan van de flitshandel in New York en heeft nu zijn eigen hedge fund in chicago. Ik praat veel met hem en de rendementen die onze vriend JF hier belooft zijn ongehoord.

Als je even voor de geest haalt dat Warren Buffet over zijn gehele carriere een gemiddeld rendement van 24 heeft kunnen behalen moet je toch wel even achter je oren krabben.

Ik vermoed overigens wel wat JF zijn "mannetje" doet met die 3 ton. Heel simpel, je koopt voor 300.000 aan aandelen en schrijft daar ieder half jaar tot 3 maanden een atm of jotm calloptie en voilla, 30% per jaar. Daarmee is Bernie Madoff stinkend rijk geworden. Helaas is het alleen maar te doen als de markt rustig is. En dat is die momenteel al helemaal niet.
Niko Belic reageerde 8 jaar geleden
19 Jun 16:02
In toevoeging op het bericht van jean francois. Ik ken dit adres en kan u vertellen dat dit zeer de moeite loont om uw kapitaal hier te laten renderen.
Gert reageerde 8 jaar geleden
19 Feb 14:41
Jean Francois, ik geloof er geen bal van!
Frans van den heuvel reageerde 8 jaar geleden
28 Aug 22:43
Ik wil even reageren op het berichtje van jean francois, mag ik vragen welk adres dit is? Daar zal wel een rij voor de deur staan is het niet? Is het in Nederland of Belgie?
Jean Francois reageerde 8 jaar geleden
16 Aug 22:03
Rentenieren, kan leuk zijn maar soms is het armoede lijden. Je moet jezelf eerst de vraag stellen wat zijn mijn kosten per jaar? Van hoeveel wil ik rondkomen? Sommigen rentenieren in Thailand al vanaf Eur. 12.000 per jaar. De vraag is of je dat wil. Wil je gaan rentenieren in Zuid Frankrijk dan heb je wat meer nodig.. Belangrijk is natuurlijk dat je een geldmachientje hebt wat zichzelf in stand houdt. Ik ben van mening als je per jaar Eur. 60.000 aan rente inkomsten hebt dat je dan wel in de buurt komt om te gaan rentenieren. Als je tenminste niet teveel kosten hebt. Je kan dan lekker leven zoals het leven bedoeld is. Belangrijk is dan wel dat je alles rond je hebt wat je zou willen. Het is maar net hoe je bent ingesteld wat dit betreft. Ik leef zelf van ca. Eur. 90.000 per jaar aan rente inkomsten, en dat met een kapitaal van slechts eur. 300.000. Meer niet! Er is geen bank of verzekeringsmaatschappij die u verteld dat dit bestaat. Toch maak ik er al 5 jaar gebruik van, laat u niets wijs maken dat dit niet zou bestaan. Het is de beste oplossing voor iedereen daar ben ik van overtuigd, maar als iedereen dit gaat doen kan men al met pensioen vanaf 40jaar. Dat wil men immers niet. Oh ja en het is legaal:) Ik ga geen reclame maken hoor, kom er zelf maar achter, na lang zoeken kwam ik er ook achter. Het is een adresje ergens in het zuidenwesten van het land.

Cas reageerde 10 jaar geleden
14 Apr 00:54
Je moet natuurlijk ook nog de 1,2 procent vermogensbelasting en toch wel 2 procent inflatie. Kortom je hebt minimaal 3,2 rendement nodig om je kapitaal te behouden.