Vanaf welk bedrag kun je rentenieren

Waarom vanaf welk bedrag kun je rentenieren?

Is het niet interessant om er achter te komen, hoeveel je zou moeten sparen om eindelijk te kunnen stoppen met werken, te gaan rentenieren, met pensioen te gaan. Niet meer naar je werk, niet meer te hoeven luisteren naar je baas, niet meer om 7 uur opstaan, anderhalf uur in de file en dan 8 uur te werken om vervolgens om 7 uur 's avonds eindelijk thuis te komen, te moe om nog je voeten te verzetten. Maar voortaan met je kinderen of partner de dingen doen die je leuk vindt. Zou dat niet een mooie toekomstdroom zijn??? Maar wanneer heb je die eindelijk bereikt?

Vanaf welk bedrag kan ik rentenieren?

Dat is volledig afhankelijk van je levenstijl die je in de toekomst wilt hebben. Hoeveel heb je in de maand nodig om te kunnen leven zoals jij dat wilt?

Als eerste pak je het bedrag dat je denkt per maand nodig te hebben en dat vermendigvuldig je met 300. Waarom 300 zul je denken? Dat heeft te maken met een verwachte opbrengst van 4 % op je spaargeld. Dit is overigens niet het hoge getal, waarmee je diverse adviseurs hoort schermen (wij geven 7 % of meer rendement). 4 % is een resultaat wat haalbaar is, zonder al te veel risico's te nemen.

Heb je dus een uitgavenpatroon van 3000 euro bruto per maand, dan zul je 3000 x 300 euro is 900.000 euro nodig hebben om te kunnen rentenieren.

Dat is een hoop geld om te rentenieren, kan het ook anders?

Tja, het bedrag dat je dient te sparen blijft 300 x je uitgavenpatroon per maand, daar is niet veel aan te veranderen. Maar je kunt wel andere dingen doen om eerder te gaan rentenieren.

Ten eerste kun je je uitgavenpatroon omlaag brengen. Dat heeft tevens als voordeel dat je meer kunt sparen en eerder kunt rentenieren. Maar hoe doe je dat?

Ten eerste kun je kijken of je kunt besparen op je boodschappen. Kun je meer zelf maken (dat is altijd goedkoper), andere winkels (of andere merken). Met elke verlaging hoef je minder geld te sparen voor je einddoel.

Ten tweede kun je nagaan of alle energiebesparende maatregelen al genomen zijn voor je woning. Extra isolatie, ander stookgedrag, uberhaupt ander energiegedrag kunnen leiden tot een verlaging in de kosten voor energie. En je kan natuurlijk ook denken aan een zonneboiler (minder kosten voor warm water in de toekomst), een warmtepomp (minder kosten voor verwarming) of zonnepanelen (minder energieverbruik).

Je kunt je verzekeringen en andere vaste lasten nagaan en kijken of je minder kunt betalen. Vergelijken van offertes, waarbij je rekening houdt met jouw leefsituatie.

Mocht je een eigen huis bezitten, dan kun je overwegen dit af te betalen. Dan heb je die vaste lasten in ieder geval niet meer. Wanneer je 4 % rendement haalt op je spaargeld, maar je betaalt 5 % hypotheekrente dan kun je daar je geld beter in investeren. Natuurlijk verlies je een belastingvoordeel, maar na 30 jaar dient de hypotheek toch afgelost te zijn.

Is rentenieren voor mij haalbaar?

Natuurlijk zijn er nog legio mogelijkheden te verzinnen om te besparen, zodat je eerder kunt rentenieren. Je kunt misschien wel gaan rentenieren voor je 30-ste, zoals beschreven in dit artikel: Met pensioen op je 30e, 40e of 50e , of op latere leeftijd. Of je kunt rentenieren, hangt ook een beetje af, of je daarvoor een hoop dingen wilt laten, want met een klein beetje spaargeld ga je het niet redden.