De Valkuil van Financieel Zelfvoorzienend zijn

Financiële zelfvoorziening

Financiële zelfvoorzienend zijn is een hot topic. In een wereld die verscheurt wordt tussen onbeperkt entertainment en lange uren op kantoor, wordt de drang naar financiële zelfvoorziening steeds groter. Een van de personen die dit goed heeft begrepen is Robert Kiyosaki. In zijn boek 'Rich Dad, Poor Dad' beschrijft hij zijn leerproces naar financiële onafhankelijk. Verschillende mensen beklagen zich dat zijn boek oppervlakkig is en betwijfelen zijn daadwerkelijke financiële onafhankelijkheid. Desalniettemin zit er waarheid in zijn belangrijkste boodschap: Geef geen geld uit, maar investeer het.

In zijn boek vertelt zijn 'Rich Dad' hem, eigenlijk de vader van een vriend, de geheimen van financiële onafhankelijkheid. Ook al bespreekt het boek niet precies hoe je financiële onafhankelijkheid bereikt, het schept wel een interessant theoretisch kader. Een van de opmerkelijkste opmerkingen is dat het gros van de mensen met twee benen tegelijkertijd in een valkuil stappen.

De valkuil van financiële zelfvoorziening

De grote valkuil naar financiële zelfvoorziening wordt door Kiyosaki de 'ratrace' genoemd. Een opmerkelijk simpel principe ligt hier aan ten grondslag. Kiyosaki ontwikkelde zelfs een bordspel getiteld 'ratrace'. De bedoeling van dit spel is dat je zo snel mogelijk uit de ratrace probeert te komen. Zonder verder op het spel in te gaan was het de intentie om duidelijk te maken dat wanneer je inkomsten even groot zijn als je uitgaven je in de 'ratrace' blijft. Wetenschappelijk sociaal onderzoek bevestigde dat wanneer iemand meer geld gaat verdienen, hij ook meer uitgeeft. Een nieuw huis, een nieuwe auto of misschien zelfs een nieuwe boot. Hierdoor wordt je echter niet financieel onafhankelijk, aangezien je uitgaven gelijk zijn aan je inkomsten. Maar wat moet je dan wel doen om financieel zelfvoorzienend te worden?

Geld laten groeien

Om financieel zelfvoorzienend te worden moet je geld laten werken. In principe is dit heel simpel te bereiken door elke maand geld opzij te zetten en dit te investeren in bijvoorbeeld vastgoed. Het geld wat je hiermee verdient investeer je vervolgens opnieuw. Door geld voor zichzelf te laten werken, kan het groeien. Wanneer de vruchten hiervan groot genoeg zijn kun je hierdoor financieel zelfvoorzienend worden. Je hebt hierbij een passieve geldstroom gegeneerd die zich in principe zelf in stand kan houden. Simpel toch? Zelf doe ik het ook op bijvoorbeeld deze website over: 40 jaar cadeau.

Dagelijkse toepassing van financiële zelfvoorziening

In de financiële wereld wordt soms het advies gegeven om elke maand minstens tien procent van je inkomsten apart te zetten voor investeringen. Uiteraard, wanneer je meer kunt missen zet je meer opzij. Op de lange termijn heeft dat exponentieel gezien een enorm positief effect. Wanneer je dit geld op de automatische piloot overmaakt, 'mis' je dit geld ook niet en zal je uitgavenpatroon zich hieraan aanpassen.

Misschien is het leuk als ik mijn eigen ambitieuze (ahum) plan uit de doeken voor een financieel zelfvoorzienend leven. Een poging wagen kan altijd en is zelfs verstandig. Mijn plan is onder andere om artikelen te schrijven, zoals deze die je nu leest.

Van de bijbehorende inkomsten van bijvoorbeeld Adsense en PayPro, kan ik voor de toekomst een leuk bedrag opbouwen wat ik opnieuw kan investeren. Om de kracht van rente op rente te illustreren geef ik hieronder een leuk voorbeeld.

Bij het eerste voorbeeld neem ik aan dat mijn passieve inkomsten gelijk blijven. In het tweede voorbeeld zet ik mijn inkomsten op het dubbele, dit hoop ik over 4 maand te bereiken. In het derde voorbeeld zet ik mijn inkomsten op het driedubbele, dit wil ik over 8 maand bereiken. In werkelijkheid is het waarschijnlijk dat deze inkomsten nog verder stijgen door de jaren heen. Hopelijk zie je de exponentiële toename van totale inkomsten in deze voorbeelden.

Voorbeeld: 1

  • Passieve inkomsten per maand: 100 euro
  • Verwachte rente - inflatie: 4 %
  • Looptijd: 15 jaar: 25.546 euro
  • Looptijd: 20 jaar: 36.503 euro

Voorbeeld: 2

  • Passieve inkomsten per maand: 200 euro
  • Verwachte rente - inflatie: 4 %
  • Looptijd: 15 jaar: 49.092 euro
  • Looptijd: 20 jaar: 73.007 euro

Voorbeeld: 3

  • Passieve inkomsten per maand: 300 euro
  • Verwachte rente - inflatie: 4 %
  • Looptijd: 15 jaar: 73.637 euro
  • Looptijd: 20 jaar: 109.510 euro

Afsluiting financiële zelfvoorziening

Uiteraard zitten er een aantal haken en ogen aan financiële zelfvoorziening. Kiyosaki geeft zelf ook aan dat een van de belangrijkste investeringen de investering in jezelf is. Namelijk, leren hoe geld werkt door het lezen van boeken of het bijwonen van workshops. Hopelijk heeft dit verhaal je geïnspireerd om zelf financieel zelfvoorzienend te worden!