Het belastingsysteem van Malta

Inleiding

Malta behoorde, evenals Cyprus, voor de toetreding tot de Europese Unie (EU) tot de groep van de belastingparadijzen. Tijdens de toetredingsonderhandelingen moest er water bij de wijn gedaan worden. Doorn in het oog voor de EU was met name de ongelijke behandeling van binnenlandse en buitenlandse belastingplichtigen, deze laatste groep betaalde aanmerkelijk minder belastingen dan de eerste.

Vraagstelling

Is Malta, na de toetreding tot de EU, nog een belastingparadijs.

Huidige belastingsysteem (2011)

We bekijken de twee (internationaal) belangrijkste belastingen, de vennootschapsbelasting (Corporate Tax) op ondernemingen en de inkomstenbelasting (Income Tax) op particulieren.

Vennootschapsbelasting

Het tarief voor de vennootschapsbelasting bedraagt 35%, in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland (20-25%) lijkt dit tarief aan de hoge kant, maar er schuilt een adder onder het gras. Door gebruik te maken van de navolgende ondernemingsstructuur :

  • EU-grootmoeder maatschappij--> Malta (houdster) moedermaatschappij--> Malta werkmaatschappij

kan er een reductie van maximaal 30% vennootschapsbelasting bereikt worden, dus bedraagt de effectieve belastingdruk voor een buitenlandse/EU onderneming in Malta uiteindelijk 5%.

Daarnaast wordt er op dividenden geen bronbelasting ingehouden.

Inkomstenbelasting

Het tarief voor de inkomstenbelasting is gematigd progressief en bedraagt voor

Alleenstaanden :

Belastbaar Inkomen (in euro's):

  • 0 - 8.500 0%;
  • 8.501 - 14.500 15%;
  • 14.501 - 19.500 25%;
  • 19.501 en hoger 35% ;

Gehuwden :

Belastbaar Inkomen (in euro's) :

  • 0-11.900 0%;
  • 11.901 - 21.200 15%;
  • 21.201 - 28.700 25%;
  • 28.701 en hoger 35% ;

Dit tarief geldt ook voor buitenlandse belastingplichtigen die in Malta werkzaam zijn, er zijn een aantal uitzonderingen, zoals buitenlandse werknemers van investeringsmaatschappijen, deze zijn de eerste 10 jaren geheel vrijgesteld van belastingen in Malta.

Zo op het eerste oog lijken de tarieven overeen te komen met de overige EU-landen, maar ook hier schuilt wederom een adder onder het gras.

Malta heeft als doelstelling om zich als een financieel centrum in de EU te profileren, en streeft ernaar om zoveel geldstromen aan te trekken.

In dat kader heeft men zijn blik gericht op de inactieve mensen (zoals pensionada's), indien deze zich op Malta willen vestigen en aan een aantal voorwaarden voldoen, waarvan de belangrijkste is dat men op Malta niet komt om te werken, wordt men deelachtig van het vaste tarief van 15%. Dit tarief wordt echter niet toegepast op het wereldinkomen, zoals in Nederland, maar op het bedrag dat naar Malta wordt overgemaakt, waarbij dit minimaal 13.950 euro per jaar dient te bedragen en voor ieder familielid 2.300 euro extra. Weliswaar heeft men een minimaal te betalen belastingbedrag vastgesteld van 4.192 euro, maar dit kan met enige creativiteit omlaag gebracht worden tot zelfs nihil, indien men uit Nederland komt. De minimumbedragen zijn per 15 september 2011 aangepast naar 20.000 respectievelijk 2.500 euro.

Conclusie

In mijn inleiding heb ik mijzelf de vraag gesteld of Malta , na de toetreding tot de EU nog als een belastingparadijs kan worden aangemerkt. Op grond van het feit dat er nog steeds sprake is van het verschillend belasten van binnenlandse en buitenlandse belastingplichtigen, ben ik van mening dat de genoemde vraagstelling bevestigend kan worden beantwoord.

De aanpassing van het belastingsysteem, om toe te kunnen treden, blijkt bij nader inzien meer optisch dan effectief te zijn.

In mijn artikel Met pensioen naar een belastingparadijs heb ik de voorwaarden om aan de pensionada-regeling te voldoen verder uitgewerkt, waarbij ik tevens de mogelijkheid heb aangegeven om de belastingdruk nog verder te verlagen.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel geïnteresseerd zijn om op het bovenstaande verder in te gaan, dan kunt u mij dit mailen, ik kan u hiermee verder helpen.

VERANTWOORDING :

DIT ARTIKEL IS IN 2009 OPGESTELD AAN DE HAND VAN TOEN GELDENDE WETGEVING.

Lees ook

Reacties (2)

Reageer
A.CURFS reageerde 9 jaar geleden
25 Aug 20:39
ik heb dezelfde vraag als joop

Gr. albert
Joop reageerde 10 jaar geleden
04 Oct 13:32
Goed artikel. Ben Nederlander, momenteel ingezetene van Spanje en ben geïnteressseerd om fiscaal naar Malta te verhuizen. Wil hierover graag op (zeer) korte termijn een gesprek met U over hebben. Is dat mogelijk en wat zijn daarvan de kosten.
Gr. Joop