Het belastingsysteem van Cyprus

Inleiding

Cyprus heeft altijd tot de categorie belastingparadijzen behoord, de toetreding tot de Europese Unie (EU) in 2004 heeft dit zelfs nog versterkt, omdat Cyprus deelachtig werd van de Europese (fiscale) regelgeving.

Weliswaar moest er wat water bij de wijn gedaan worden, tijdens de onderhandelingen, maar effectief gezien bleef het verschil in belastingheffing van binnenlandse en buitenlandse belastingplichtigen bestaan.

In het onderstaande artikel zal ik dit voor een tweetal belastingen verduidelijken.

Huidig belastingsysteem (2011)

We bekijken de twee (internationaal) belangrijkste belastingen, de vennootschapsbelasting (Corporate Tax) op ondernemingen en de inkomstenbelasting (Income Tax) op particulieren.

Vennootschapsbelasting

Het tarief voor de vennootschapsbelasting bedraagt 10%, daarmee is Cyprus de laagste in de EU, ter vergelijking Nederland heft 20 – 25%. Buitenlandse bedrijven die in Cyprus geleid worden betalen echter 4,25% over hun winst; buitenlandse bedrijven die van buiten Cyprus geleid worden of een partnerschap aangegaan zijn met Cypriotische bedrijven, zijn zelfs helemaal vrijgesteld van belasting, dit geldt eveneens voor scheepvaartmaatschappijen waarvan de schepen onder Cypriotische vlag in internationale wateren varen.

Daarnaast wordt er geen bronbelasting ingehouden op dividenden, intresten en royalties, indien deze aan buitenlandse aandeelhouders/ondernemingen worden uitbetaald.

Inkomstenbelasting

Het tarief voor de inkomstenbelasting is gematigd progressief en bedraagt bij een belastbaar inkomen in (CYP) :

  • 0 – 10.000 0%;
  • 10.001 – 15.000 20%;
  • 15.001 – 20.000 25%;
  • 20.001 en hoger 30% .

1 CYP = 1,75 euro .

Buitenlanders die in Cyprus werken betalen de helft van de inkomstenbelasting die Cyprioten betalen, namelijk 0 – 20%. Buitenlanders die buiten Cyprus werken maar hun salaris via Cypriotische banken ontvangen, zijn vrijgesteld van inkomstenbelasting. Indien zij hun salaris niet via Cypriotische banken ontvangen, betalen zij een tiende van het normale tarief, oftewel 0 – 4%.

Pensioeninkomsten die verband houden met buiten Cyprus verrichte werkzaamheden, van buitenlanders, die na hun pensionering, op Cyprus gebleven zijn, worden in principe belast tegen een vast tarief van 5%. Buitenlanders die na hun pensionering op Cyprus zijn gaan wonen betalen een tiende van de normale tarieven over hun inkomen, oftewel 0 – 4%.

Daarnaast kent Cyprus geen vermogensbelasting en ook geen successie- en schenkingsrecht. Nederlandse emigranten (expats) dienen echter rekening te houden met geldende 10-jaarstermijn.

Malta

Vergelijken we het belastingsysteem van Cyprus met dat van een ander belastingparadijs in de EU, in dit geval Malta, ik verwijs hierbij naar mijn artikelen Het belastingsysteem van Malta en Met pensioen naar een belastingparadijs , dan blijkt dat we genoeg keuzes hebben, om met een zonnige blik met pensioen te gaan. Zeker als we in ogenschouw nemen dat in Nederland er steeds meer donkere wolken komen opzetten.

Als bijkomende voordelen geldt voor beide landen, dat ze onderdeel uitmaken van de EU, dit betekent dat vrije vestiging eenvoudig is, de reistijden zijn beperkt en over het algemeen goed betaalbaar. De infrastructuur is in orde, de bevolking doorgaans goed opgeleid, de voertaal is Engels en de (medische)verzorgingsgraad is hoog.

De keuze is daarom aan u om van de hierboven geschetste voordelen gebruik te maken, waarbij we zeker niet mogen vergeten dat beide landen in de Middellandse Zee liggen, en dus klimatologisch ook gunstiger zijn.

Kredietcrisis

De kredietcrisis laat ook zijn sporen na in Cyprus, dit vanwege het feit dat een groot deel van het geldverkeer gekoppeld is aan Griekenland. De geplande bezuinigingsmaatregelen kunnen het begin zijn van een nieuwe ronde, waarbij het belastingsysteem ook niet zonder kleerscheuren er vanaf zal kunnen komen. De verwachting is echter niet dat ze de koploper positie als belastingparadijs in EU-verband zullen prijsgeven.

Bezuinigingen ook in Cyprus

Lees ook :

Fiscaal Advies

Misschien toch liever naar Curacao ?

Wat is een limited

Alles over het oprichten en gebruiken van een Engelse Limited

Wat is een Seychellen IBC

Belastingparadijzen

Reacties (1)

Reageer
Louis tjoeng reageerde 9 jaar geleden
20 Sep 17:24
Nederland heeft met Cyprus geen belastingverdrag. Dit betekent dat pensioen uit Nederland gewoon in NL wordt belast, als bronland. Met Malta is er wel een verdrag waarin is overeengekomen dat alleen , volgens regeling "voorkoming dubbele belasting", in de woonstaat wordt belast