Van Consuminderaar en Krentenier tot Vrek

Van Consuminderen en krentenieren tot Vrekken

Waar deze woorden vandaan komen, is me voor alle drie onbekend. Maar ik vond het alledrie best grappige woorden. Ik kwam ze tegen op internet terwijl ik op zoek was naar de grappigste tips om de bezuinigen. Al zoekende, merkte ik, dat deze woorden allemaal een hele verschillende lading hadden. En ook eigenlijk precies de verschillende bezuinigingstypes weer gaven.

De consuminderaar

Milieu vriendelijke consuminderaars

De consuminderaar, is over het algemeen het meest ethisch verantwoord bezig. Deze groep, kan ook om verschillende redenen consuminderen. De meest voorkomende reden is toch wel, dat men een hekel heeft gekregen aan de consumptiemaatschappij waarin wij wonen. Ze krijgen ( of hebben ) het besef, dat wij als ( de rijkere ) mensen roofbouw plegen op alles. En wensen daar niet meer aan mee te doen. Het gevolg is, dat deze mensen, nIet alleen stoppen met kopen, maar ook stoppen met consumeren van dingen die niet echt nodig zijn. Dus ook als het gratis te verkrijgen is, zullen zij het niet of nauwelijks gebruiken.

De persoonlijke consuminderaar

Ook is er een groep consuminderaars, die minder willen gebruiken, om een andere reden. Ze doen dat omdat ze gemerkt hebben. Dat een sterk consumerende manier van leven. Een bepaalde invloed heeft op je psyche. En zij zijn tot ontdekking gekomen, dat zij daar eigenlijk helemaal niet gelukkig van worden. Deze mensen komen tot de ontdekking, dat als je minder consumeert, dat er minder stress is.

Want wat je niet gebruikt, hoef je niet eerst te kopen. En wat je niet koopt, hoeft niet in de kast. En wat niet in de kast ligt, hoeft niet elke keer opgeruimd te worden. En wat je niet hebt, hoeft later ook niet meer weg. En op 1 artikel zal dit de stress niet verminderen, maar trek het door in alles, en je merkt het echt wel. Deze mensen zijn eigenlijk bewust gestopt, om zich elke keer te laten verleiden. En hebben de door ons algemeen geaccepteerde consumptieverslaving gedag gezegd.

De krentenier

Deze personen, willen bezuinigen omdat het moet, of omdat het leuk is. De echte krentenier, doet het omdat het leuk is. De krentenier is zich bewust van het feit, dat veel geld verdienen, meer werk is. Als het niet meer of minder uitgeven. De krentenier zoekt allerlei wegen om geld niet uit te hoeven geven. Dit wil niet direct zeggen dat er specifiek rekening gehouden wordt met het milieu. Gratis verkregen produkten zijn namelijk heel welkom als ze bruikbaar zijn. De krentenier, oefent zijn hobby meestal uit in het dagelijks leven. En op dingen voor zichzelf. Het liefste ook zo, dat de ander er geen last van heeft. Een grote gastvrijheid kan een krentenier dus best hebben. En het kan best zijn, dat als je het nodig heb, je ook alles van de krentenier kan krijgen.

De Vrek

De vrek daarentegen, trekt de stap van de krentenier door. En zorgt ervoor dat hij weinig vrienden heeft, want die kosten geld. Of hij heeft ze een beetje, maar het maakt hem niet uit, of die meer betalen als hem. De vrek gaat tot het uiterste. De vrek zit met een deken om in de winter op de bank. En heeft het dan alsnog koud, omdat de verwarming geld kost. Terwijl de krentenier maar tot aan het dekentje komt, maar dan wel zorgt dat het dan warm blijft. De vrek is over het algemeen een lachwekkend, maar enig zins zielig persoon.

Van consuminderaar tot Vrek

Nu kan het zijn, dat je als consuminderaar begint vanuit een ideaal, en dat je als vrek eindigt, zonder dat je het door hebt. Daarom heb ik het verschil maar eens op een rijtje gezet. Dan kun je je bewust zijn van de grenzen en bij voorbaat kiezen hoe ver jij wilt gaan. Want het is de vraag of je wel een Vrek had willen worden Van dezelfde auteur ook:De 5 talen van de liefde