De 5 talen van de liefde

Liefde / Sex ???????

Nee, dit artikel gaat niet over Sex, maar lees toch even verder. Het kan je binnen je relatie wel aan betere sex helpen.

Alle mensen hebben binnen hun relaties, wel eens spanningen. Deze spanningen komen vaak voort uit het feit, dat wij elkaar niet of moeilijk verstaan. Inzicht in de ander is dus heel behulpzaam om goed met elkaar om te gaan, en vooral , om de ander te kunnen begrijpen.

Volgens Gary Chapman, die hierover een boek geschreven heeft, kun je elkaar heel goed leren aanvoelen, als je van de ander weet, wat bij die persoon een gevoel geeft dat die persoon zich geliefd voelt. Dit geld binnen huwelijken, maar ook binnen andere relaties zoals zakelijke, en vriendschappelijke relaties. Zou je de ander beter begrijpen, als je weet waarin dit bij de ander geld.

De 5 Talen van de Liefde

Om dit uit te kunnen leggen, noemen we de manier waarin de ander zich het meeste geliefd voelt, een liefdestaal. Voor de duidelijkheid, elk mens, voelt zich bij alle talen lichtelijk geliefd, en ook alle mensen hebben elke taal in meer of mindere mate nodig om te krijgen, en ook om te kunnen geven.

Alleen heeft iedereen 1 of 2 hoofdtalen, en zijn de andere drie bij die persoon van minder belang. Deze hoofdtalen kunnen verschillen per persoon. In de praktijk, blijken vaak mensen met elkaar te trouwen, met allebei een andere hoofdtaal. Dus dan is elkaar begrijpen wel zo handig.

Het gaat om de volgende talen:

  • Dienstbaarheid
  • Goede tijd samen delen
  • Woorden
  • Ontvangen/geven van geschenken
  • Aanraking

Om dit te kunnen begrijpen zal ik proberen ze stuk voor stuk uit te leggen.

Dienstbaarheid

Met dienstbaarheid wordt bedoeld, de behulpzaamheid van iemand. Het willen verzorgen van de ander. Mensen die dit als eerste of als tweede taal hebben. Zullen zich erg geliefd voelen als er wat voor deze persoon wordt gedaan. Gebeurt dit niet, of te weinig, dan zijn dit ook de mensen die het snelste tegen hun man zeuren, dat die ook nooit wat doet. En wat er voor de mensen gedaan zou moeten worden, is helemaal niet veel. Het gaat namelijk om de aandacht, niet om de hoeveelheid werk. Even een wasmachine aanzetten voor dit type vrouw, ( of voor dit type man de krant halen) doet al wonderen. Ze klaag direkt niet meer, dat ze zelf het meeste werk moet doen, nl alles nog ophangen en opvouwen. Verder zijn dit ook vaak de verzorgende types naar een ander toe. Omdat men vaak op dezelfde manier liefde geeft, als dat men het zelf graag zou ontvangen.

Goede tijd samen delen

Dit betekent, dat je je geliefd voelt, als je dingen samen doet. Dat kan eigenlijk van alles zijn. Stukje fietsen of wandelen. Een spelletje doen. Een gesprek. Samen sporten. Eigenlijk maakt het niet uit. Mits het tenminste gebeurd zonder afleidende factor, zoals een t.v. of computer. Zonder dat er werk tussendoor komt. En in soms ook even zonder de kinderen, en soms juist met de kinderen. Het is dus met een persoon een gedeelde tijd. Dit is een vorm van liefde die veel in vriendschappelijke liefde wordt gebruikt. Want elkaar je tijd gunnen, is heel kostbaar. Want geld kun je nog vermeerderen ( mits je er goed in bent) maar tijd niet. Dus als iemand jou tijd geeft, moet je wel belangrijk zijn. Of........... de persoon probeert om tijd van jou te krijgen, omdat die behoefte daar is. Dat moet je nooit negeren.

Woorden

De mensen die dit boven aan hun gevoelslijstje hebben staan, die zijn heel gevoelig voor de woorden en opmerkingen die naar ze worden gemaakt. Ze voelen zich geliefd bij complimenten. Wat voor mensen die dit onderaan de lijst hebben staan, als overdreven over zal komen. En deze groep dit ook echt moet aanleren, om dit bij de ander te doen. Maar dat is heel goed mogelijk hoor. Deze mensen zijn ook als snelste gekwetst door verkeerde woorden. En hebben de neiging, deze soms ook iets te snel op zichzelf te betrekken, ook al was dit niet zo bedoeld.

Ontvangen en geven van geschenken

Deze mensen, kunnen je echt om de nek vliegen, als je ze een kado geeft. Net als bij dienstbaarheid gaat het niet perse om wat het kado is, maar om het feit dat je het voor ze over hebt, hun wat te geven. Een leuk voorbeeld hiervan vind ik mijn dochtertje. Die deze taal zeker bovenaan heeft staan. Zij is veel blijer met giften als mijn andere kinderen. Maar ik geef haar soms gewoon een mooi steentje tussendoor. Of een reclame ding wat in een pak chips zat. Later kijkt ze er niet meer naar om, want dat was ook niet waar het om ging. Als dit bij iemand slecht begrepen wordt, kunnen deze personen als materialistisch ( hebbeerig) worden gezien, wat dus niet direkt het geval hoeft te zijn. Hoewel deze taal vaak wel bovenaan staat, bij mensen die een koopverslaving hebben. Want zoals je weet, is een verslaving altijd een gebrek, maar niet aan dat gene waar je verslaafd aan bent. Het kan dan in dit geval dus een gevoel zijn, niet genoeg geliefd te zijn. Wat ook weer een misvatting kan zijn, omdat de vorm die je krijgt, gewoon een andere taal is.

Aanraking

Deze mensen voelen zich geliefd door aanraking. Ik heb het dan over een schouderklopje, een knuffel, even aan de arm pakken. Dat soort dingen. Als mensen, en met name, mannen deze taal als 1e liefdestaal hebben, wordt deze door de partner, maar ook door hun zelf vaak verkeerd begrepen. Het wordt al snel geassocieerd met de behoefte aan sex. Als mannen dit als 1e taal hebben, en hun partner juist niet, kan snel de indruk gewekt worden, dat het de man alleen om de sex gaat. Terwijl als je verder kijkt, hij het gewoon fijn vind om even te knuffelen. En sex wel komt, wanneer de partner er ook zin in heeft.

Hoewel het allemaal veel doet binnen een man/vrouw relatie. Begrijp je ook na dit artikel waarschijnlijk je vrienden beter.

Nou is het de kunst om wel te laten merken aan je partner, wat jou taal is, en wat jou behoeftes zijn, zonder wat te verwachten. Maar vooral te leren spreken in de taal van de ander. Als iedereen dit zou weten, zouden er veel minder mensen uit elkaar hoeven gaan. Want een partner, die jou wel liefheeft, maar jou in zijn eigen taal aanspreekt en niet in die van jouw. Die houdt wel van je, maar die versta jij nog niet. Ga die persoon verstaan, en leer zijn taal.

Ik had je nog betere sex beloofd

Laat dit alles tot je door dringen, probeer eens de taal van de ander te spreken, en ik had je al gezegd, je hebt dan echt wel kans op betere sex. Ook in het huwelijk, waarvan jij dacht dat het een sleur was. Echt waar, soms is het echt zo simpel als op de ons bekende Liefde is............ plaatjes.

Zou je het helemaal uitgebreid willen lezen, zou je het boek kunnen lezen.

Artikelen van dezelfde auteur:Drukte duwt liefde opzij, waarom niet andersom