Hoe leer ik mijn zoon geld sparen

Waarom leren sparen

Leren geld sparen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Geld sparen is: er voor zorgen, dat er een appeltje voor de dorst is, wanneer je eens iets extra’s wilt doen of in een financieel mindere periode terecht komt.

Door je zoon te leren sparen, geef je hem tevens de mogelijkheid om met geld om te leren gaan. Dit geeft je tevens als ouder van een zoon, een zeer prettig en gerust gevoel. Niets is namelijk zo vervelend, dan wanneer je een zoon hebt die continu in de geld problemen zit en totaal niet weet hoe hij eigenlijk met geld om zou moeten gaan.

Het is niet zo dat sparen gelijk om grote bedragen moet gaan, maar dat er in ieder geval iets aan de kant wordt gezet en niet alles tot op de laatste cent wordt opgemaakt.

Hoe vroeg begin ik

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het leren omgaan met geld en sparen. Van groot belang is echter, dat je als ouders het goede voorbeeld geeft. Laat je zoon al op zeer vroege leeftijd zien, dat je waarde hecht aan geld en dat niet alle wensen gelijk vervult hoeven te worden. Hoe klein je zoon ook is, hij zal dit gedrag van zijn ouders oppikken en uiteindelijk gemakkelijker leren sparen.

Door je zoon niet altijd zijn zin te geven en daarbij uit te leggen waarom het een nee is, wordt het als klein kind al duidelijk dat het heel gewoon is om niet alles gelijk voor elkaar te krijgen en dat daar soms voor gespaard moet worden. Dit geld niet alleen voor geldelijk sparen, maar tevens voor het op sparen van genoeg informatie, voordat je iets begint of het sparen van tijd, zodat er later ook geen problemen bij een werkgever ontstaan over een te kort aan snipperdagen en uren.

Geef ik wel het goede voorbeeld

Door veel met familieleden, kennissen en vrienden over de kinderen en hoe belangrijk sparen voor hen is te praten, kom je er achter hoe anderen dat met hun kinderen doen. Hier leer je van en kun je voor jezelf als ouder kijken of je wel het goede voorbeeld aan je zoon geeft. Er moet natuurlijk wel vanuit worden gegaan, dat je als ouder altijd het beste met je kinderen voor hebt. Soms echter heb je iemand anders nodig om in de gaten te krijgen dat je op de goede of wellicht verkeerde weg zit.

Het leuke resultaat

Doordat je zoon leert sparen, heeft hij meer plezier aan dat gene wat hij voor het gespaarde geld gaat aanschaffen. Omdat je zoon namelijk veel moeite heeft moeten doen om het gespaarde eindbedrag bij elkaar te krijgen, zal hij tevens veel zuiniger zijn op het moois dat hij voor zijn spaarcenten gekocht heeft. Dit is een enorm leuk resultaat voor een zoon, ongeacht zijn leeftijd. Wanneer kinderen namelijk trots zijn op hun eigen behaalde resultaat, is dat geweldig om te zien en wordt iedereen daar gelukkiger van.

Welk soort spaarrekening

Is het uiteindelijk zo ver en wordt het tijd om een spaarrekening voor je zoon te openen, laat je hierbij dan goed adviseren. Er zijn namelijk vele soorten spaarrekeningen, vanaf iedere leeftijd. Zoek goed uit welke spaarrekening het meest ideaal is voor welke leeftijd. Houdt hierbij echter ook in de gaten welke voorwaarden er zijn en wanneer een spaarrekening vrij komt. Door een spaarrekening voor je zoon te openen en hem zelf alles te laten regelen en beheren, geef je hem tevens een stukje verantwoording, waardoor hij wellicht nog beter leert omgaan met geld.