Hoe houd je overzicht in uitgaven door categorieën

Introductie

Doordat je maandelijks nogal wat uitgaven doet kan je het overzicht in je uitgaven snel kwijtraken. Dat is vervelend want gebrek aan overzicht kan angst creëren. In dit artikel uitleg over hoe je het overzicht kunt behouden door je uitgaven op te delen in categorieën.

Categorieën

Uitgaven laten zich redelijk gemakkelijk in categorieën onderverdelen. Denk hierbij aan categorieën als kosten voor de woning, communicatie, vervoer, kleding, boodschappen etc.

In de volgende tabel een overzicht van de categorieën waarin ik mijn uitgaven verdeel:

Categorie

Maandelijkse uitgave

Wonen Onder de categorie Woning valt alles wat met je huisvesting te maken heeft. Hierbij kan je denken aan huur, energiekosten, waterschapslasten, gemeentelijke afvalstoffenheffingen etc.

Afhankelijk van je situatie. Meestal is dit wel een grote uitgavenpost. Denk bij huur van een studentenkamer bijvoorbeeld aan een bedrag tussen €250 en €600. Kijk hiervoor onder andere op je (huur)overeenkomst.

 

 

Communicatie Deze categorie gaat voornamelijk over communicatiekosten. Dit kan een maandelijk internetabonnement zijn maar ook de kosten voor je telefoonabonnement vallen hieronder. Het tv-abonnement (voorzover van toepassing) kan hier ook onder vallen als je Communicatie breed opvat.

De meeste mensen hebben een telefoonrekening van ergens tussen de €20 en €40. Kijk hiervoor op je abonnementsovereenkomst. TV komt ook in verschillende vormen en prijzen. Voor internet geldt hetzelfde.

 

 

Verzekeringen De kop zegt het al; alle verzekeringen die je maandelijks moet betalen zoals bijvoorbeeld de zorgverzekering. Mocht je andere verzekeringen hebben lopen die iedere maand betaald moeten worden dan kan je die onder deze categorie opnemen. Andere verzekeringen kunnen bijvoorbeeld een auto-verzekering, inboedelverzekering etc. zijn.

Hoeveel de verzekering kost is afhankelijk van je pakket. Kijk hiervoor op je polis(sen).

 

 

Boodschappen Dit is duidelijk de categorie waarin het meeste gebeurt; boodschappen doe je regelmatig. Een vast bedrag per maand vaststellen is dan ook niet makkelijk, maar het geeft wel houvast bij je maandelijkse overzicht.

Dit is afhankelijk van je smaak, woonsituatie (huisgenoten), beschikbare hoeveelheid etc. Zelf houdt ik €120 per maand als streefbedrag aan (voor een zelfstandige student zonder huisgenoten).

 

 

Vervoer Onder vervoer valt niet alleen openbaar vervoer maar ook eventueel kosten die bij een auto, scooter, fiets of ander vervoer horen.

Wederom sterk afhankelijk van je situatie. Heb je OV-kaart? Misschien heb je al een auto?Probeer dit voor jezelf vast te stellen.

 

 

Kleding Kleding is kleding in de breedste zin: jassen en schoenen vallen er ook onder.

Koop je merkkleding of vind je wat mindere kwaliteit of een wat oudere mode ook goed?

Deze categorieën helpen me om mijn uitgaven in de gaten te houden. Hierdoor houd ik gemakkelijk overzicht. Excel maakt het me nog makkelijker om dit overzicht te houden door een sheet dat ik heb opgesteld voor deze categorieën.

Dit bestand is te downloaden door op de volgende link te klikken: Downloaden.

Voordelen

Het voordeel van gebruik van de categorieën is dat je snel overzicht kan krijgen in je uitgaven. Ook zie je waar je veel geld aan hebt uitgegeven in een bepaalde maand en waar je eventueel op kan besparen.

Doordat je overzicht hebt in je uitgaven heb je ook rust. Er zijn geen onafgeronde zaken meer, geen zorgen over hoeveel je nog je rekening hebt staan omdat je weet hoeveel je hebt uitgegeven.

Vragen?

Als je vragen hebt over deze methode van je uitgaven bijhouden, laat dan even een reactie achter