Nieuwe Europese regels bankzaken

Bankzaken veranderen

geldzakenMede als gevolg van de kredietcrisis verandert er per een November 2009 een en ander bij uw bank. Bedoeling van deze nieuwe bankwetgeving is om de klanten beter te beschermen en van betere, meer transparante informatie te voorzien. Dit artikel maakt u wegwijs in de gewijzigde, belangrijkste veranderingen die per 1 november ingaan.

 

Welke bankzaken wijzigen

  • Bedoeling: één Europese betaalmarkt. De wijzigingen zijn het gevolg van nieuwe Europese wetgeving om te komen tot één Europese betaalmarkt. Voor alle betalingen in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein gelden door de nieuwe wet dezelfde technische en juridische regels.
  • De nieuwe wetten en voorwaarden zullen bij de meeste banken op 30 september op hun website verschijnen. Maar de gedrukte folders zijn begin september/oktober beschikbaar in de filialen.
  • Bent u over enkele weken niet akkoord met de nieuwe voorwaarden dan kunt u uw rekening opzeggen. Op elke website van de betreffende bank zult u tegen die tijd een opzegformulier aantreffen. De nieuwe regelgeving heeft niet alleen gevolgen voor uw betaalrekening maar ook voor uw betaalpassen en creditcards.
  • ING formuleert een en ander als volgt: u stemt automatisch in met de nieuwe voorwaarden als u deze producten na 1 november 2009 behoudt. De voornaamste wijzigingen op een rijtje!

1. Informatieplicht

wordt sneller Voortaan moet de banken hun klanten 2 maanden op voorhand informeren over wijzigingen in de voorwaarden.

2. Snellere verwerking van betaalopdrachten

Bedragen die u ontvangt op uw betaalrekening (bijvoorbeeld loon) worden nog dezelfde dag op uw rekening bijgeschreven. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: geld dat u uitgeeft/afschrijft/betalingen die u uitvoert, worden ook meteen afgeschreven. Met andere woorden: de valutadata worden aanzienlijk korter, zoniet onbestaande: uw bank houdt uw geld niet meer tijdelijk vast zoals dit tot nu toe geval is want nu wordt alle verrichtingen 1 (rente)dag later verwerkt! Hierdoor kunt u in het rood komen te staan en bent u automatisch (debet)rente verschuldigd. Deze versnelling zal zowel gelden voor nationaal als voor internationaal geldverkeer.

3. Automatische incasso

  • kan langer worden terug geboekt! De termijn om een automatisch incasso te herroepen (het zogenaamde storneren) is nu 4 weken. Deze periode wordt verlengd tot 8 weken (56 dagen) na afschrijving van het bedrag!
  • Instemming (bij ING): de nieuwe voorwaarden bepalen dat u betaalopdracht gegeven met een overschrijvingskaart of acceptgiro kunnen NIET worden ingetrokken.

4. Kosten voor betaling naar het buitenland (internationale overschrijving)

Als u geld overschrijft naar het buitenland betaalt u daarvoor kosten. Nu worden deze kosten soms door de opdrachtgever betaald en soms door de begunstigde. En een andere keer worden de kosten gedeeld. Vanaf 1 november 2009 betaal je als opdrachtgever slechts de kosten die jouw bank maakt. De ontvanger van het bedrag betaalt de kosten van zijn eigen bank. In de praktijk betekent dit dat u op het overschrijvingsformulier alleen nog de optie ‘shared’ kunt aangeven!

5. Tussentijdse opzegging

Als u een betaalproduct vooruit heeft betaald en dit tussentijds opzegt, krijgt u voortaan het bedrag voor de resterende periode terugbetaald. Wel moet rekening worden gehouden met een opzegtermijn van een maand.