Voor en nadelen van online winkelen

Inleiding

Vroeger was er alleen de mogelijkheid om te shoppen in winkels. Je moest er echt op uit om te kijken wat je wou hebben. Tegenwoordig wordt het winkelen je steeds gemakkelijker gemaakt. Online winkelen wordt steeds populairder! Op internet is bijna alles te krijgen. Te denken aan kleding, computers, telefoonabonnementen, cd's en boeken. Je kunt zelfs als je wilt je vakantie online boeken. Er zijn genoeg voordelen te bedenken van het online winkelen, maar er zijn ook nadelen aan. Ik heb ze hier onder op een rijtje gezet. Lees hier de voordelen en nadelen van online winkelen.


Voordelen van internet winkelen

Het is gemakkelijk. Je kunt gewoon achter de computer op je luie stoel spullen kopen. Je hoeft niet meer van winkel naar winkel te slepen, maar met enkele klikken heb je het product gevonden wat je wilt hebben. Er zijn geen sluitingstijden bij online winkelen, dus je kan shoppen wanneer het jou uitkomt.

Achtergrondinformatie. Wanneer je in een winkel wat wilt kopen zal de bediende er alles aan doen om jou als klant te krijgen. Hij wilt zijn product graag aan je verkopen, het liefst nog met wat extra's. Vooral de positieve dingen zullen naar voren gebracht worden. Ga je online winkelen, dan kun je zelf opzoeken wat de voor- en nadelen van je product zijn. Er zijn meerdere fora's en vergelijkingssites waar mensen hun mening geven.

De prijs. Online winkelen is vaak goedkoper dan de gewone winkel. Een internetwinkel heeft minder kosten dan een gewone winkel. Er is geen pand of personeel wat betaald moet worden. Hierdoor kunnen webwinkels hun prijzen laag houden en is online winkelen in de meeste gevallen dus voordeliger.

Prijs vergelijken. Je kunt op internet beter prijzen vergelijken dan bij normale winkels. Het is niet handig om meerdere winkels in te moeten gaan om te kijken waar het product het goedkoopst is. Bij het online winkelen weet je binnen een paar klikken waar jouw product het goedkoopst is.

Uitleg van het product. In een winkel sta je vaak naar een product te kijken zonder eigenlijk te weten wat het precies doet of wat de extra's zijn. Je moet dan een bediende erbij roepen om antwoord op je vragen te krijgen. In de webwinkel staat bij het product uitgelegd wat het doet, wat het is en waarvoor het gebruikt wordt.

Kopen op afbetaling. In de meeste gewone winkels moet je gelijk afrekenen. Wanneer je online gaat winkelen kun je producten op afbetaling kopen. Hiermee los je maandelijks een gedeelte af. Dit kan een voordeel zijn als je op dat moment even krap zit.



  • Veel bekende winkels doen mee. Tegenwoordig hebben de meeste winkels ook een webwinkel. Hierdoor kan je toch je bekende spullen kopen en hoef je niet op pad.



Nadelen van internet winkelen

Ongezellig. Wanneer je met het gezin gaat winkelen is het toch een soort uitje. Vooral vrouwen zijn dol op winkelen. Het kan ook leuk zijn om winkel in, winkel uit te lopen op zoek naar wat leuks,zeker met producten zoals kleding en cadeautjes voor een ander. Ook tussendoor even wat eten of wat drinken zorgt voor een stukje gezelligheid.

Onpersoonlijk. Sommige mensen missen de tussenpersoon. Ze houden van een praatje over het product

Als het niet naar je zin is. Wanneer een product toch niet naar je zin is, is het lastiger om er wat aan te doen dan wanneer je het in een gewone winkel hebt gekocht. Dan ga je terug met je product en is het opgelost. Heb je op internet wat gekocht en is het niet naar je zin, dan heb je een heel gedoe met terug sturen. Vooral bij kleding en schoenen kun je het beter eerst passen. Als je het op internet koopt weet je niet van tevoren of het goed zit. Ook wanneer er iets kapot is, wordt het lastig om het te laten maken. Je hebt geen punt waar je even langs kunt gaan, maar je zal alles telefonisch, via de post of de mail moeten doen.

Betrouwbaarheid. Het grootste deel van de online winkels zijn wel betrouwbaar. Daar krijg je gewoon netjes je spullen en er is geen gezeur over het geld. Maar er zitten natuurlijk altijd onbetrouwbare zaakjes tussen die graag makkelijk geld willen verdienen. Twijfel je over een online winkel, zoek dan op internet naar reacties over die winkel.

Verzendkosten. Sommige producten lijken wel goedkoop, maar door de verzendkosten zijn ze opeens een stuk duurder. Zeker wanneer je iets voor een klein bedrag koopt, zijn de verzendkosten in verhouding hoog. Als je toch iets online wilt kopen, bestel dan meerdere dingen of maak bijvoorbeeld een voorraad voor jezelf. Zo maak je in één keer een grote bestelling en betaal je maar één keer de verzendkosten, in plaats van meerdere keren.



  • Kopen op afbetaling. Het kan ook een voordeel zijn, maar voor sommige mensen is het juist een nadeel. Wanneer je jezelf niet in de hand kan houden en snel en makkelijk geld uitgeeft is het juist niet slim om op afbetaling te kopen. Je moet toch iedere maand wat aflossen en als je dat geld eigenlijk niet kan missen kom je al snel in de schulden.