Wat voor verzekering is de opstalverzekering

Een opstalverzekering is ook in 2022 verplicht als woonhuisverzekering

Wat_voor_verzekering_is_de_opstalverzekering-IntroPlaatje.jpg

Een goede opstalverzekering beschermt uw bezit en is gewoon noodzaak als u niet zelf voor hoge kosten wilt komen te staan. Wie een eigen huis koopt met een hypotheek van de bank, wordt door de bank verplicht om een opstalverzekering te nemen. Als u een huis huurt, zorgt de verhuurder voor de opstalverzekering. Een beetje ingewikkelder wordt het als u een appartement heeft met een vereniging van eigenaren, VvE. Een opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd. Let erop welke dekking de gekozen verzekering u biedt en vergelijk de offertes goed. Kortom, hoe kies ik een goede opstalverzekering?

Wat is de dekking van de gekozen opstalverzekering?

Wat wordt met een opstalverzekering nu eigenlijk verzekerd, vraagt u zich af. Allereerst is het goed om te weten dat een opstalverzekering niet alleen het huis zelf verzekert, maar alle onroerende zaken die bij het huis horen. Dus ook de schuur, schutting, sanitair, gelijmd of genageld parket, inbouwapparatuur of centrale verwarming. Dat geldt dus voor alles wat vast zit aan het huis en bij een verhuizing niet eenvoudig kan worden meegenomen. Standaard zijn daarmee gedekt een eventuele schade door brand, storm, diefstal, blikseminslag, inbraak en schade door vandalisme. Schade aan het interieur valt onder de inboedelverzekering. U kunt bij een opstalverzekering wel ook het glas meeverzekeren.

Hoe uitgebreid is de verzekering?

Niet iedereen vindt dat het standaardpakket uit de opstalverzekering voldoende dekking bij schade biedt. Daarom zijn er ook uitgebreidere pakketten op de markt:

  • De uitgebreide verzekering. Met een uitgebreide opstalverzekering bent u ook verzekerd tegen de schroei schade, smeltschade en bijvoorbeeld de kosten die gemaakt moeten worden om de oorzaak van een schade op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan hak- en breekwerk, wanneer door vorst een binnenleiding achter een betegelde muur is gesprongen.
  • De extra uitgebreide verzekering. Met deze verzekering bent u, met uitzondering van schade door natuurrampen en oorlog, vrijwel volledig verzekerd.

Vereniging van Eigenaren VvE? Kies dan voor een gezamenlijke opstalverzekering

Als er een Vereniging van Eigenaren is, een VvE, is het goedkoper als de VvE de opstalverzekering afsluit voor het gehele gebouw waarin de appartementen gevestigd zijn en vervolgens de eigenaren de verzekeringspremies maandelijks in rekening bren. Een individuele eigenaar van een appartement kan in beginsel vaak wel zelf een opstalverzekering nemen, maar neemt daarbij het risico dat een andere eigenaar onvoldoende verzekerd is. Het risico houdt in dat bij schade aan het gebouw minder zal worden uitgekeerd. Anderzijds is zelf verzekeren met een bepaalde opslag in de premie ook wel weer prettig, omdat je zo direct zelf zaken kunt doen met de verzekeraar.

Er is een waterleiding gesprongen, wat dekt de woonhuisverzekering dan?

Een gesprongen waterleiding kan veel ellende veroorzaken. Bovendien zit een waterleiding nogal eens in een muur of onder het huis verstopt. Wat dan verzekerd is, hangt af van uw opstalverzekering. Meestal is het breekwerk vergoed, maar er zijn verzekeringen waarbij leidingen onder het huis of in de grond niet tot het woonhuis worden gerekend. De verzekeringsmaatschappij kan dan dus erg moeilijk doen met de opmerking dat het huis niet is beschadigd, maar er onder het huis een probleem is.

Tips voor het afsluiten van een goede opstalverzekering als woonhuisverzekering

Enkele tips bij het afsluiten van een opstalverzekering zijn:

  • Een hypotheekbank zal eisen dat uw huis is voorzien van een goede opstalverzekering. Niet alleen bij het verstrekken van de hypotheek, maar gedurende de hele looptijd van de hypotheek. Niet onlogisch, want ook de bank heeft er baat bij dat het huis in goede staat blijft en een schade goed wordt hersteld.
  • De standaard opstalverzekering verzekert al veel, maar u kunt uw verzekering verder uitbreiden. Bekijk of dat nodig is. Het maakt bijvoorbeeld verschil of u houten vloeren hebt of vooral betonnen vloeren. Het ene huis is duidelijk gevoeliger voor een brand dan het andere.
  • Er zijn vele verzekeraars op internet te vinden die interessante aanbiedingen doen. Vraag voldoende offertes aan en vergelijk deze aanbiedingen onderling goed, want de premie kan per verzekeraar nogal verschillen. Bovendien is de ene verzekeraar ruimhartiger en sneller met uitbetalen van schade dan de andere.
  • Pas op voor onderverzekering van uw huis, want dan krijgt u bij schade veel minder uitgekeerd. En bij stormschade gaat het vaak om grote bedragen die u dan misloopt. Recent onderzoek geeft aan dat 40 procent van de Nederlanders onderverzekerd is voor de inboedel en opstal. Daarmee lopen velen onnodig een groot risico.