Een autoverzekering zonder rijbewijs, kan dat

Geen rijbewijs en een autoverzekering sluiten?

In Nederland is iedereen die in het bezit is van een auto verplicht om een goede autoverzekering af te sluiten. Het klinkt logisch dat iedereen die een auto of motor heeft ook een rijbewijs heeft. Immers: Om auto of motor te rijden heb je een rijbewijs nodig. Het komt echter wel eens voor dat je zonder rijbewijs een autoverzekering of motorrijtuigenverzekering wilt sluiten. Kan dat? Dit artikel legt uit hoe en waar je zonder rijbewijs een auto of motor kunt verzekeren.

Waarom sluit een verzekeraar niet zomaar een autoverzekering zonder rijbewijs?

De meeste Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben als harde eis dat je een rijbewijs hebt. Wanneer je namelijk een auto of ander voertuig naam neemt betekent dit dat je als kentekenhouder verzekeringsplichtig bent. Echter mag je zelf niet in de auto rijden omdat je geen rijbewijs hebt. Je bent dus niet de regelmatige bestuurder. Het is voor de verzekeraar niet duidelijk wie er dan wel in de auto gaat rijden. En daar zit het risico: Wanneer iemand die niet verzekerd is in een auto gaat rijden die ook nog eens niet van hem of haar is, dan heeft deze bestuurder minder baat bij net rijgedrag. Het is niet zijn auto en het is ook niet zijn premie die omhoog gaat bij schade of ongevallen.

Daarnaast is het ook mogelijk om zo te frauderen. De zogeheten 'katvanger' kan de werkelijke bestuurder buiten bereik van justitie houden. De katvanger neemt het kenteken op naam en belastingen of boetes worden ontdoken door de werkelijke gebruiker.

Oplossingen om zonder rijbewijs een autoverzekering te sluiten

Wanneer komt het voor dat je geen rijbewijs hebt en toch een autoverzekering wilt sluiten?

  1. Je bent nog niet in het bezit van een rijbewijs
  2. Je rijbewijs is verlopen
  3. Je rijbewijs is ingevorderd
  4. In het eerste geval kun je het gebruik van de auto schorsen. Als je de auto buiten de openbare weg kunt stallen heb je nog geen autoverzekering nodig. Zodra je je rijbewijs hebt laat je dan je verzekering ingaan.
  1. De meeste verzekeraars hanteren de regel dat als de auto bestuurd wordt door iemand die daar niet voor bevoegd is de schade niet wordt vergoed. Hetzelfde geldt dus ook voor het aanvragen van de verzekering: je wordt beoordeeld op het feit dat je op dit moment niet bevoegd bent om te rijden. Een slimme truc is de autoverzekering te sluiten op naam van je partner.
  1. De meeste verzekeraars vragen bij een aanvraag voor een autoverzekering of je veroordeeld bent in de afgelopen jaren. Hier valt ook het inleveren van het rijbewijs onder. De kans is aanwezig dat de verzekeraar geen autoverzekering met je sluit of de premie flink verhoogt. Probeer ook hier de auto op naam van je partner te zetten.

Ook een idee is om de autoverzekering op een bedrijfsnaam te zetten. Daar heb je in het geval van een bedrijfsauto een geldig kvk-nummer voor nodig van het bedrijf en een bewijs dat je mag tekenen voor de autoverzekering.

Uiteraard is het pas toegestaan op de auto of motor te rijden zodra je (weer) een geldig rijbewijs hebt!

Waar kun je een autoverzekering sluiten zonder rijbewijs?

Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die een autoverzekering of motorrijtuigenverzekering willen sluiten ondanks dat je geen rijbewijs hebt. Het beste is om eerlijk je situatie uit te leggen en de aanvraag af te wachten. Ook al heb je geen rijbewijs en willen dus niet alle autoverzekeraars een autoverzekering met je afsluiten, het is toch verstandig goed onderzoek te doen. Je wilt natuurlijk niet met de eerste, en misschien wel de duurste, verzekeraar die akkoord gaat een autoverzekering afsluiten. Ook kun je een onafhankelijke adviseur (zoals independer) inschakelen: die weet je snel naar de juiste autoverzekering te verwijzen.