Autoverzekeringen en de Consumentenbond

Autoverzekeringen en de Consumentenbond

Op de website van de Consumentenbond vind je altijd nuttige informatie. Over van alles en nog wat maar in elk geval over de dagelijkse dingen des levens. Zoals autoverzekeringen: (bijna) elke bestuurder heeft er een nodig. Dat zijn er duizenden door heel Nederland. Reden voor de Consumentenbond om een vergelijkende test van autoverzekeringen te organiseren. Welke is volgens hen de beste autoverzekering?

 

Hoe gebeurde het onderzoek van Consumentenbond?

Ze hebben 31 aanbieders in een test gestopt. Ze keken hierbij naar de premies en de voorwaarden. Ook voerden ze duizenden premieberekeningen zelf uit op basis van 36 bestuurdersprofielen. Om een goed restresultaat te krijgen is dat noodzakelijk. Waarom? Omdat men zoveel mogelijk de realiteit moet benaderen: leeftijd bestuurder, geslacht, type auto, aantal kilometers per jaar, woonplaats, hoe oud is de auto, welke dekking (allrisk/omnium, beperkte casco/kleine omnium en WA/BA), hoe lang schadevrij, enz … De resultaten van al dit rekenwerk krijg je te zien op Consumentenbond: de beste autoverzekering.

Deze test is niet volledig! Waarom niet? Om de eenvoudige reden dat niet alle verzekeraars opgenomen zijn in de test. Blijkbaar wil niet elke verzekeraar, om welke reden dan ook, elk jaar meedoen? Voor 2011 werden niet opgenomen: ASR, Interpolis, Hema, FBTO, CB Achmea, en Inshared. In mei en juni werden respectievelijk Kruidvat en BOVAG toegevoegd.

Testresultaten bekijken?

Dat gaat zo maar niet op de website van de Consumentenbond: eerst lid worden vooraleer je kunt inloggen. Eens lid geworden, kun je alle restresultaten online bekijken.

Tweede mogelijkheid: koop de gedrukte gids 'De Consumentengids' die zo'n 11 keer per jaar verschijnt.

België?

De Consumentenbond van Nederland kun je in België vergelijken met Testaankoop. Ook bij hen kun je online de testresultaten pas inzien als je betalend lid wordt. En ook zij hebben een (gedrukt) maandblad dat je in de handel kan kopen. Tot nu toe is er nog nooit discussie geweest omtrent de neutraliteit van Testaankoop.

Vergelijken online

Maak je geen illusies: de beste autoverzekering ga je niet vinden met enkele getallen in te vullen en op 'enter' te drukken. De beste autoverzekering bestaat immers niet. De goedkoopste wel. Tussen die twee, de beste en de goedkoopste, zit een heel scala randvoorwaarden die echt wel persoonsgebonden zijn. Hoeveel vergelijkingssites er vandaag ook zijn, zowel in België als in Nederland, zij kunnen deze klus niet voor je klaren want jij alleen kent je eigen wensen voor je verzekering die je wilt afsluiten.

Ter discussie

Bovendien staan de vergelijkende websites de laatste tijd in Nederland nogal negatief in de belangstelling. Meer en meer wordt vastgesteld dat ze worden betaald door de merken die ze in hun tests opnemen. Enerzijds logisch want websites en software bouwen kosten geld, veel geld. Maar als je iemand hoort beweren dat het merk dat het meest betaalt, altijd bovenaan staat… Erg neutraal zijn ze dan niet bezig!. Maar we moeten ze ook niet allemaal over één kam scheren. Er zijn best wel goede bij (naar het schijnt). En zowel de Consumentenbond als Testaankoop, moeten het hebben van hun abonnees, niet van de merken die ze sporadisch (één keer per jaar of per enkele jaren) onderzoeken (mag ik hopen?). We mogen aannemen dat zij een neutrale vergelijking presenteren?

Links

Wil je geen lidgeld betalen dan kun je hier ook aan de slag:

NEDERLAND

Ditzo

Top 10 Autoverzekeringen

Alle autoverzekeringen

De autoverzekeraar

Autoverzekering

Vergelijker Allsecure

BELGIE

Spaargids

Verzekeringen

Autoverzekering

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk autoverzekering

Autoverzekering maar dan een andere dan regel 3]

Autoverzekering berekenen

Vergelijken autoverzekering