Diabeet en de ziekenkas

Suikerziek en de ziekenkas

suikerziekteMutualiteit gebruikt bijna niemand in onze Vlaamse taal. Iedereen zegt ziekenkas. In Nederland heeft men het over ziekenfonds. In België hebben we daar zes stuks van. Meestal zit je bij dezelfde ziekenkas als je ouders. Maar als je diabeet bent, is er dan verschil tussen de mutualiteiten? Tijd voor een vergelijking.

 

Welke zorgen worden al of niet vergoed

Dat is de cruciale vraag die je jezelf als suikerzieke patiënt moet stellen. Want alles wat je niet vergoed krijgt, moet je uit eigen zak betalen. Zo simpel is het. En als diabeet kan het zijn dat je geld moet neertellen voor maandelijkse gespecialiseerde voetverzorging, voedings- of zelfs dieetadvies, dure strips om jezelf enkele keren per dag te tesen en een glucosemeter.

CM: Christelijke Mutualiteit

  • CM ziekenfondsIn het algemeen: bij CM is veel afhankelijk van de regio waar je woont. Eigenaardig maar waar! Het advies is dus: snuffelen op de website van CM in jouw provincie! Ook moet er in sommige tegemoetkomingen een akkoord zijn tussen CM en de plaatselijke dienstverlener.
  • Speelt ook een rol: krijg je als diabeet al of niet een tegemoetkoming van de wettelijke verzekering? Op aankopen in de CM Mediotheek of Thuiszorgwinkel geldt in de regel 10% korting. Link: onderaan dit artikel.
  • Voor de diëtist krijg je meestal een eenmalige vergoeding van 40 euro maar dan moet je wel minstens 4 keer naar een erkende diëtist gaan. Deze diëtist moet erkend zijn door het RIZIV en een overeenkomst hebben met CM (in sommige regio’s) dus vraag daarnaar!
  • Aankoop strips: afhankelijk van je regio is er een maximum tegemoetkoming per jaar. Gaande van 150 tot 185 euro/jaar (2010).
  • Aankoop glucosemeter: in de regel krijg je alleen een tegemoetkoming bij de aankoop van de eerste meter. Gaande van 40% tot 75 euro.

 Liberale Mutualiteit

  • liberale ziekenkasOok bij deze mutualiteit hetzelfde liedje: mogelijke vergoedingen zijn afhankelijk van de provincie waar je woont.
  • Diëtist: eenmalige vergoeding van 40 euro maar dan moet je wel minstens 4 keer naar een erkende diëtist gaan. Deze diëtist moet erkend zijn door het RIZIV en een overeenkomst hebben met LM (in sommige regio’s) dus vraag daarnaar!
  • Podoloog voor voetverzorging. Als je ouder dan 60 jaar bent: tussenkomst van 2,50 euro per beurt, maximum aantal beurten: 6 per jaar.
  • Aankoop strips: afhankelijk van je regio is er een maximum tegemoetkoming per jaar. Oost Vlaanderen: 5 euro/25 strips. Maximum 125 euro per jaar. Limburg: tussenkomst is beperkt tot € 100 per patiënt en per kalenderjaar.
  • Aankoop glucosemeter: soms gratis (provincie Antwerpen), soms een maximale tegemoetkoming van 25 euro. Je moet ook een diabetespas hebben. West Vlaanderen: maximale tussenkomst van 50% met een maximum van 200 euro.

 SM: Socialistische Mutualiteiten ook De Voorzorg genoemd

De voorzorgOok hier niet anders: waar woon je? Dan krijg je te maken met andere terugbetalingen… Enkele voorbeelden:

  • Diëtist: eenmalige vergoeding als deze diëtist erkend is door het RIZIV en een overeenkomst hebben met SM (in sommige regio’s) dus vraag daarnaar!
  • Voetverzorging is ook weer afhankelijk van de regio en verzorging  door de Voorzorg erkende voetverzorgster.
  • Idem voor de aankoop van strips en glucosemeter. 

Partena

partenaHet Partena Ziekenfonds is wellicht onbekend. Toch timmeren ook zij hard aan de weg. Partena is een onafhankelijk Ziekenfonds. Dit wil zeggen: niet gelinkt aan een politieke partij. SM is immers gelinkt aan de socialisten en CM aan de CVP. Partena biedt ook ziekte-, hospitalisatie- en tandverzekering aan. Daarnaast kun je bij hen tericht voor kinderopvang, hulp in huis, gezondheidsproducten en voorhuwelijkssparen.

Conclusie

Het is niet omdat je ouders bij ziekenkas A of B waren dat dat voor jouw specifiek geval ook de beste keuze van ziekenkas is. In het algemeen geldt de regel dat je bij de SM beter af bent als je jong bent (onder andere voor de tegemoetkomingen voor je kinderen) en dat je bij CM beter af bent als je 65+ bent. Maar wie verandert er van ziekenfonds in de loop van zijn of haar leven? Misschien zijn uw ouders helemaal geen suikerpatiënt maar jij wel? Maar weinigen en dan zijn er ook nog kleinere, minder bekende ziekenfondsen als VNZ: Vlaams Neutraal Ziekenfonds en OZ: Onafhankelijk Ziekenfonds. Veel succes bij uw keuze!