HRe ketel - Uitleg en voordelen

Introductie

Sinds begin juni dit jaar heeft Eneco HRe ketels bij consumenten geplaatst als test. De HRe ketel is een aangepaste HR ketel die stroom en elektriciteit tegelijkertijd opwekt. Hierdoor bespaar je al snel veel geld! Je kan op den duur zelfs geld verdienen met deze ketel. In dit artikel meer uitleg over de HRe ketel en over diens voordelen.

HRe ketel

Hre_ketel_test.jpg

De HRe ketel is aan zijn naam gekomen omdat het een aangepaste HR ketel is die ook stroom opwekt. Dit is de reden dat er een 'e' in de naam staat.

De HRe ketel werkt met een Stirling motor die op aardgas werkt. Met deze motor kan tegelijkertijd warmte en energie geproduceerd worden. De motor werkt door het aardgas op te warmen (het gas zet uit) en het te laten afkoelen (het gas krimpt). Door deze methode wordt een zuiger op en neer bewogen die een generator aandrijft. De generator wekt de energie op.

Warmte die niet wordt gebruikt door de Stirling motor wordt gebruikt voor verwarming. Op deze manier is het mogelijk dat ze HRe ketel zo efficiënt is als hij is.

De HRe ketel staat ook bekend als een micro-WKK centrale: een micro-WarmteKrachtKoppel centrale.

Voordelen van de HRe ketel

De HRe ketel heeft een aantal voordelen:

  • Besparingen op de energierekening
  • Goed voor het milieu
  • Efficiënter dan een normale energiecentrale
Stirling_motor.jpg

Besparing op de energierekening

Een van de grote voordelen van de HRe ketel is dat je thuis stroom opwekt. Doordat de stroom niet getransporteerd hoeft te worden (zoals normaal zonder HRe ketel wel het geval is) bespaar je kosten. Produceer je eventueel meer stroom dan je gebruikt dan lever je dit terug aan het energienet. Binnenkort zal hiervoor een financiële vergoeding worden geïntroduceerd. Zo kan de HRe ketel zelfs meer opleveren dan hij kost.

Het is echter niet zo dat je onmiddellijk een eigen energiecentrale hebt met de HRe ketel. De ketel produceert niet voldoende energie om het hele huis van stroom te voorzien. Er kan dus bespaart worden qua stroomgebruik, maar je blijft wel stroom afnemen van het energienet.

Goed voor het milieu

De HRe ketel produceert amper CO2 gas. De hoeveelheid die toch geproduceerd wordt is minder dan de hoeveelheid die door een normale energiecentrale wordt uitgestoten. Terwijl je zelf energie opwekt werk je dus ook nog aan het milieu met je HRe ketel.

Efficiënter dan een normale energiecentrale

De HRe ketel is efficiënter in energieproductie dan een normale energiecentrale. Op deze manier helpt de HRe ketel met het verminderen van het gebruik van de voorraad fossiele brandstoffen.

Kostenvoordeel

Een duidelijke prijs kan Eneco nog niet geven omdat de HRe ketel op moment van schrijven nog experimenteel is. Wel is becijferd dat de HRe ketel zich gemiddeld in 5 jaar terugverdiend heeft. Na deze 5 jaar gaat de ketel dus zelf geld opleveren. Hierdoor bespaar je niet alleen op de energierekening maar kan je zelfs geld ontvangen door energie terug te leveren aan het energienet.

Volgens de site van Eneco zal de gemiddelde besparing van de HRe ketel zo'n €570 per jaar zijn. Wel moet de HRe ketel zelf eerst worden aangeschaft.

Hoger gasverbruik

De energie die wordt opgewekt komt niet uit de lucht vallen. De HRe ketel verbruikt hier namelijk aardgas voor. De gasrekening kan dus hoger uitvallen. Wel is het zo dat ze energierekening harder zal dalen dan dat de gasrekening zal stijgen. De HRe ketel zorgt dus niet dat je in the end meer moet betalen; juist minder.